ZIVIS

02.04.2012

ir pilnvērtīgo olbaltumvielu avots cilvēka uzturā, jo satur visas neaizstājamās aminoskābes. Uzturvērtības ziņā zivis neatpaliek no siltasiņu dzīvnieku gaļas. Zivju ķīmiskais sastāvs ir ļoti dažāds; tas atkarīgs no sugas, barības resursiem ūdenstilpē, gadalaika. Olbaltumvielu daudzums dažādās zivīs svārstās no 15 līdz 22% . Zivju muskuļaudu olbaltumvielas gandrīz neatšķiras no siltasiņu dzivnieku muskuļaudu olbaltumvielām. Dažas aminoskābes (lizīns, tirozīns, triptofāns) zivju olbaltumvielās pat ir lielākā daudzumā. Tā kā zivis satur daudz arginīna, histidīna, lizīna un triptofāna (aminoskābes, kas veicina augšanu), tās sevišķi ieteicamas bērniem. Zivju olbaltumvielās ir daudz metionīna, tāpēc zivis pieskaita pie produktiem ar lipotropisku iedarbību. Piem., mencās, siļķēs u.c. ir vairāk metionīna nekā liellopa gaļā. Zivīs ir maz saistaudu; tie sastāv galvnenokārt no kolagēna, kas pēc termiskās apstrādes pārvēršas glutīnā (zivju želatīnā); zivju gaļa kļūst irdena, viegli sakošļājama un sagremojama (tāpēc ieteicama ārstnieciskajā uzturā). Zivīs ir 0,3-14% un vairāk tauku. Tie ir bioloģiski vērtīgi, jo 80-92% no tiem satur nepiesātinātās taukskābes (arahidonskābi, linolskābi, linolēnskābi). Zivju tauku (sevišķi no mencu, paltusu u.c. aknām iegūto tauku) bioloģisko vērtību nosaka A un D vitamīnu daudzums. Daudz tauku ir zušos, nēģos, reņģēs, siļķēs, zivju ikros (kaviārā). Zivju audos ir arī В grupas vitamīni (B1, B2, PP). Zivis satur minerālvielas - kalciju, magniju, nātriju, kāliju, fosforu, dzelzi. Salīdzinājumā ar siltasiņu dzīvnieku gaļu zivīs ir vairāk nātrija un kalcija, bet mazāk dzelzs, zivis satur arī jodu (sevišķi jūras zivis), varu, cinku, arsēnu, svinu, alvu u.c. mikroelementus (zivju ķīmisko sastāvu un enerģētisko vērtību skatīt raksta uzturs 8. tabulā).

Zivju ekstraktvielas piešķir zivju ēdieniem īpatnēju smaržu un garšu, rosina kuņģa sekrēciju un ēstgribu. Zivis dod mazāku sāta sajūtu nekā gaļa, jo organismā tiek ātrāk sagremotas (tajās daudz ūdens, tām maigi audi). Zivis cilvēka organismā asimilējas tikpat labi kā gaļa - 95-97% .

Uzturā izmanto svaigas (dzīvas, nedzīvas, saldētas) vai konservētas (sālītas, kūpinātas, kaltētas) zivis. Zivis ātri bojājas. To muskuļaudi nav sterili, un tajos drīz vien savairojas pūšanas mikroorganismi. Zivis jāuzglabā neilgi, pazeminātā t°. Nepareizi uzglabātas zivis var izraisīt saindēšanos. Uzturā nedrīkst lietot bojātas un slimas zivis. Bojātām zivīm acis ir nespodras, iekritušas, žaunas bālas vai netīri pelēkas, ar nepatīkamu smaku. Anālās atveres malas uzpūstas, netīri sarkanas, asakas, sevišķi vēdera daļā, atdalās no mīkstuma. Slimām dzīvām zivīm ir sīki, balti raibumi, uz vēdera un sāniem - sarkani plankumi. Zivis var būt dažādu slimību (difilobotriozes, erizipeloīda, uztura toksikoinfekciju) cēlonis. Lai nenotiktu inficēšanās, svaigas zivis jāvāra vai jācep vismaz 15 min., nedrīkst garšot jēlu zivi un ikrus.

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Pasaules Nieru diena martā

Pasaules Nieru diena martā

Ik gadu martā tiek atzīmēta Pasaules Nieru diena. Pasaules Nieru dienas kampaņas mērķis kā ik gadu ir vairot sabiedrības zināšanas un izpratni par nieru slimībām, lai saglabātu nieru veselību ik vienam, īpaši uzsverot preventīvo pasākumu nozīmi nieru slimību attīstībā un progresijā.

Aktuālie piedāvājumi

Liellopu bioloģiskās gaļas ražošana, piegāde

Liellopu bioloģiskās gaļas ražošana, piegāde

Bioloģiskā saimniecība "Tauri" atrodas gleznainā vietā – Ogres ielejas dabas parkā. Tā līdzdibinātāji ir brāļi Gunārs un Artūrs Vīganti – veselīga dzīvesveida piekritēji. Brāļus vieno "zaļā domāšana", un abi ir vienlīdz pārliecināti, ka uzturā jālieto bioloģiski audzēta un iegūta pārtika, ko abi arī veiksmīgi īsteno, audzējot bioloģiskos gaļas liellopus savas dzimtas ēkās un pļavās.

Vai iespējams nozagt dzīves harmoniju?

Vai iespējams nozagt dzīves harmoniju?

Nākotnē pastāvēs tas, kas pašradīts, balstoties uz cieņas, mīlestības, sirdsapziņas un harmonijas pamata. 

Video

Kādas slimības pārnēsā ērces, un kā sevi no tām pasargāt? (VIDEO)

Kādas slimības pārnēsā ērces, un kā sevi no tām pasargāt? (VIDEO)

Gaisa temperatūrai sasniedzot +4 līdz +5 C grādus, ērces kļūst aktīvākas un ir gatavas piesūkties. Ar ērču pārnēsātām slimībām Latvijā ik gadu slimo simtiem cilvēku. Par ērču slimībām, to veidiem, pazīmēm un ārstēšanu stāsta infektoloģe-hepatoloģe un farmaceite.

Produktu testi

NEO TONIQ OIL eļļa ķermeņa ādas kopšanai

NEO TONIQ OIL eļļa ķermeņa ādas kopšanai

Aprīlī medicine.lv sadarbībā ar zīmolu NEO piedāvā testēt eļļu ķermeņa ādas kopšanai NEO TONIQ OIL.

Testa rezultāti: Sausās salvetes kosmētikas noņemšanai ar argana eļļu SMAKE-UP LINE ARGAN COTTON PLUS SOLUTION 2IN1

Testa rezultāti: Sausās salvetes kosmētikas noņemšanai ar argana eļļu SMAKE-UP LINE ARGAN COTTON PLUS SOLUTION 2IN1

Februārī medicine.lv sadarbībā ar SIA "Anija" piedāvāja testēt sausās salvetes kosmētikas noņemšanai ar argana eļļu – SMAKE-UP LINE ARGAN COTTON PLUS SOLUTION 2IN1.

Sausās salvetes kosmētikas noņemšanai ar argana eļļu SMAKE-UP LINE ARGAN COTTON PLUS SOLUTION 2IN1

Sausās salvetes kosmētikas noņemšanai ar argana eļļu SMAKE-UP LINE ARGAN COTTON PLUS SOLUTION 2IN1

Februārī medicine.lv sadarbībā ar SIA "Anija" piedāvā testēt sausās salvetes kosmētikas noņemšanai ar argana eļļu - SMAKE-UP LINE ARGAN COTTON PLUS SOLUTION 2 IN 1.

Uzņēmējs runā

Liellopu bioloģiskās gaļas ražošana, piegāde

2

Bioloģiskā saimniecība "Tauri" atrodas gleznainā vietā – Ogres ielejas dabas parkā. Tā līdzdibinātāji ir brāļi Gunārs un Artūrs Vīganti – veselīga dzīvesveida piekritēji. Brāļus vieno "zaļā domāšana", un abi ir vienlīdz pārliecināti, ka uzturā jālieto bioloģiski audzēta un iegūta pārtika, ko abi arī veiksmīgi īsteno, audzējot bioloģiskos gaļas liellopus savas dzimtas ēkās un pļavās.