UZTURA REŽĪMS
ēšanas laiki un dienas uztura devas sadalījums pa atsevišķām ēdienreizēm. Pareizs uztura režīms nodrošina cilvēka organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamajām uzturvielām, minerālvielām, vitamīniem. Ievērojot noteiktu uztura režīmu, izveidojas nosacījuma reflekss un gremošanas traktā noteiktā laikā pastiprinās sekrēcija, rodas ēstgriba, barība tiek labāk sagremota un izmantota. Veselam pieaugušam cilvēkam dienas uztura devu ieteicams sadalīt 4 ēdienreizēs ar 4 stundu starplaiku. Ja starplaiki garāki, samazinās galvas smadzeņu garozas ierosināmība, pavājinās darbaspējas, var būt galvassāpes, stiprs izsalkums, nogurums (sakarā ar cukura samazināšanos asinīs). Brokastīs ieteicams uzņemt 25-30% dienas uztura devas. Agrās rīta stundās lietojami ēstgribu rosinoši ēdieni, karsti dzērieni (kafija, tēja, kakao). Otrajās brokastīs (vai launagā) atkarībā no darba intensitātes un fiziskās slodzes jāuzņem 10-25% , pusdienās - 40-50% , vakariņās - 15- 20% dienas uztura devas. Vakariņās (1 1/2-2 stundas pirms gulētiešanas) nav ieteicami olbaltumvielām bagātie gaļas, zivju, pākšaugu ēdieni, kas uzbudina un rada nemierīgu miegu. Pirms nakts darba vakariņās jāuzņem 25- 30%, naktī - 15-20% , brokastīs pēc darba - 20% , pusdienās pēc atpūtas - 40-45% dienas uztura devas. Slimnieka uztura režīms atkarīgs no slimības rakstura (skatīt ārstnieciskais uzturs). Atveseļošanās periodā, kad ēstgriba vēl pavājināta, ieteicamas 5, 6, pat 7 ēdienreizes; uzturs jāuzņem nelielās devās. Nepilnvērtīgs uzturs un uztura režīma neievērošana traucē gremošanas procesu norisi, var būt viens no gastrīta, kuņģa čūlas un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas cēloņiem. Par uztura režīmu bērniem skatīt rakstu bērna uzturs.