UPENES
jāņogu dzimtas ogu krūmi. Ziedi nokarenos ķekaros. Auglis - melna vai brūngana oga. Savvaļā aug mitros mežos, krūmājos, gravās, upju krastos; tās plaši kultivē. Ievāc ogas (jūl.), lapas (visu vasaru, labāk auga ziedēšanas laikā). Ogas lieto svaigas (gatavo arī ievārījumu, sīrupu, želeju, pastilu, marinādi, atspirdzinošus dzērienus, vīnus, liķierus, konservus) vai žāvē krāsnī (60°), lapas - nojumē vai vēdināmā telpā. Var uzglabāt 1 g. Ogās daudz С vitamīna (apm. 400 mg%), kā arī karotīns (0,69 mg%), P un B1 vitamīns, cukuri, organiskās skābes, miecvielas, pektīnvielas, minerālvielas (daudz kālija, fosfora), lapās daudz С vitamīns (530 mg%). Ogu vai lapu novārījumu lieto hipovitaminožu un avitaminožu ārstēšanā, arī par sviedrēšanās, diurētisku un pretiekaisuma līdz. Žāvētas ogas ietilpst vitamīnu tējās. Att.