SIEKALAS
siekalu dziedzeru sekrēts. Mazliet opalescējošs šķidrums bez krāsas un garšas. Siekalās ir 98,5-99,5% ūdens un 0,5-1,5% sausnes, kurā 2/3 ir organiskās vielas (fermenti amilāze un maltāze, mucīns, aminoskābes, lizozīms, kreatinīns, urīnviela, urīnskābe) un 1/3 - neorganiskās vielas (nātrija, kālija, kalcija hlorīdi, fosfāti, bikarbonāti, rodanīdi). Diennaktī izdalās 1-1,5 l siekalu. Siekalas tīra mutes dobumu, pasargā tā gļotādu gan ķīmiski, gan mehāniski, palīdz uzturēt mutes dobumā neitrālu reakciju, atvieglo barības norīšanu; tās nepieciešamas runas funkcijai un garšas uztveršanai. Siekalu fermenti, kuru darbība zināmu laiku turpinās kuņģī, sašķeļ apmēram pusi no uzņemtās barības cietes. Ar siekalām izdalās dažas ārstnieciskās vielas un vīrusi.