medicine.lv skaitļos

Lietotāji online121
Aktīvie uzņēmumi12794
Nozares raksti1632
Ekspertu atbildes21477
PIENS : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

PIENS

zīdītāju (arī cilvēku) piena dziedzeru sekrēts, kas izdalās laktācijas periodā; jaundzimušo fizioloģiskais uzturs, kas pirmajos mūža mēnešos pilnīgi nodrošina visas augoša organisma prasības. Pirmajās dienās pēc dzemdībām izdalās jaunpiens; pakāpeniski tas pāriet pienā. Uzturā parasti izmanto govs pienu, reizēm arī kazas, ķēves, aitas pienu. No dzīvnieku piena gatavo dažādus piena produktus (rūgušpienu, kefīru, kumisu, biezpienu, krējumu, sviestu, sieru, saldējumu u.c).

Dažādu dzīvnieku, kā arī sievietes piena ķīmiskais sastāvs būtībā ir vienāds, atšķirība ir tikai piena kvantitatīvajā sastāvā (skatīt raksta uzturs 8. tabulu). Piena ķīmisko sastāvu ietekmē dzīvnieku suga, barība, gadalaiks, laktācijas periods, dzīvnieku turēšanas apstākļi utt. Govs piens ir viens no vērtīgākajiem cilvēka uzturlīdzekļiem. Tas satur visas organisma attīstībai nepieciešamās uzturvielas, kas turklāt tiek viegli sagremotas un izmantotas.

Piens un tā produkti ir nepieciešami gan vesela, gan slima cilvēka uzturā. Pieaugušam cilvēkam piena diennakts deva - 250-500 g, bērniem un pusaudžiem - 500-700 g. Govs pienā ir 87-89% ūdens, 3,3% olbaltumvielu, 3,2-5% tauku, 4,7-5% ogļhidrātu, 0,6-0,8% minerālvielu, vitamīni u.c. bioloģiski aktīvas vielas (fermenti, hormoni, antivielas), gāzes, mikroorganismi, pigmenti. Piens satur pilnvērtīgas olbaltumvielas - kazeīnu (2,5%), albumīnu (0,5%) un globulīnus (0,12%). Tām noārdoties, veidojas visas neaizstājamās aminoskābes. Kazeīns pienā ir koloidālā stāvoklī, kazeīna daļiņas ar piena minerālvielām kalciju un fosforu veido kompleksu savienojumu (kazeinogēnu). Kazeīna īpašību sarecēt izmanto biezpiena un siera ražošanā. Albumīns un globulīni pienā ir izšķīduši; pēc kazeinogēna atdalīšanas tie paliek piena sūkalās. Piena albumīnam (laktalbumīnam) ir svarīga nozīme augšanas procesā. Piena globulīniem (laktoglobulīniem) ir antivielu īpašības. Tieši albumīnā un globulīnos ir visvairāk bioloģiski vērtīgo neaizstājamo aminoskābju; īpaši daudz ir lizīna, metionīna un triptofāna, turklāt pareizā attiecībā. Piena olbaltumvielas no skābēm sarec.

Ja pienu dzer ātri un lieliem malkiem, tas, nonākot kuņģī, skābās kuņģa sulas ietekmē sarec lielos gabalos un var pārvērsties cietā kazeīna masā, kas grūti sagremojama. Ieteicams pienu dzert maziem malkiem, lietot ēdienos, dzērienos, kopā ar maizi, jo tad kuņģī piens sarec sīkās pārslās un ir viegli sagremojams. Piena tauki organismā viegli asimilējas, jo pienā tie veido sīkus pilieniņus (emulsiju). Šie pilieniņi, nostājoties piena virspusē, veido krējumu. Piena taukos ir daudz taukskābju, visvairāk oleīnskābes. Pienā ir arī nedaudz fosfatīdu (lecitīna), kam piemīt bioloģiskā aktivitāte un antisklerotiskas īpašības. No ogļhidrātiem pienā ir piena cukurs (laktoze), ko organisms ļoti labi izmanto. Pienā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās minerālvielas. To daudzums ir pietiekams, lai apmierinātu augoša organisma vajadzību; izņēmums ir dzelzs un varš. Īpaši daudz pienā ir kalcija (120 mg%) un fosfora (95 mg%), turklāt fizioloģiski pareizā attiecībā, kā arī nātrija (51 mg%), kālija (143 mg%), magnija (12 mg%). No mikroelementiem piens ir kobalts, mangāns, cinks, jods, varš, dzelzs.

Pienā ir visi pazīstamie vitamīni; piens un tā tauki (sviests) ir nozīmīgs A vitamīna un daļēji D vitamīna avots uzturā. Vitamīnu daudzums pienā ir atkarīgs no dzīvnieku barības. Vasarā un pēc dzīvnieku atnešanās vitamīnu pienā ir vairāk; to daudzums samazinās, ja pienu uzglabā, pasterizē, vāra vai sterilizē.

Pienā ir daudz fermentu (laktāze, katalāze, lipāze u.c), kas sadala olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus; gremošanas orgānos tie piedalās uzturvielu sadalīšanā. Uzkarsētā pienā fermenti zaudē aktivitāti. Pienā ir arī hormoni (oksitocīns, adrenalīns, insulīns u.c), antivielas, kas iznīcina dažādus mikrobus, kā arī gāzes (ogļskābā gāze, skābeklis, ūdeņradis), mikroorganismi (baktērijas - rada pienskābo rūgšanu, sēnes - piena pelējumu).

Piens ir ļoti laba vide mikroorganismu attīstībai, tāpēc tā uzglabāšanas laikā jārada mikroorganismu attīstībai nelabvēlīgi apstākļi. Ļoti ātri vairojas un darbojas pienskābes baktērijas, kas sadala piena cukuru un rada pienskābi, kuras ietekmē piena olbaltumvielas sarec. Pienu no saskābšanas pasargā, to pēc slaukšanas strauji atdzesējot līdz 8° un uzglabājot tādā pašā t°. Slaukšanas un uzglabāšanas laikā pienā no apkārtējās vides var iekļūt zarnu infekciju, tuberkolozes u.c. infekcijas slimību ierosinātāji. Lai iznīcinātu patogēno mikroorganismu veģetatīvās formas, pienotavās un piena kombinātos pienu pasterizē. Pasterizētu pienu nav ieteicams uzglabāt ilgāk par 2 dienām, jo dzīvas palikušās pūšanas baktēriju sporas attīstās un sāk sadalīt piena olbaltumvielas. Piens kļūst rūgts, un, lietojot šādu pienu, var saindēties. Mikroorganismu sporas iet bojā, pienu sterilizējot. Sterilizētu pienu var uzglabāt ilgāk. Pienu uzglabā alumīnija, alvota skārda, stikla, fajansa traukos labi vēdināmā telpā. Ilgākai uzglabāšanai pienu tvaicē un tam pievieno cukuru - kondensē vai arī izkaltē pulverī.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Šislera sāļi – tavai veselībai

Šislera sāļi – tavai veselībai

Grāmatas “Šislera sāļi” autori ir austrieši Tomass Feihtingers un Zuzana Nīdane-Feihtingere, mūsdienās ievērojamākie Šislera bioķīmijas eksperti, kas turpina V. Šislera darbu. Ar autoriem sarunājās grāmatas tulkotāja Laura Tidriķe.

Aktuālie piedāvājumi

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvā testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.