medicine.lv skaitļos

Lietotāji online136
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti12124
Ekspertu atbildes21477
PIENS : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

PIENS

zīdītāju (arī cilvēku) piena dziedzeru sekrēts, kas izdalās laktācijas periodā; jaundzimušo fizioloģiskais uzturs, kas pirmajos mūža mēnešos pilnīgi nodrošina visas augoša organisma prasības. Pirmajās dienās pēc dzemdībām izdalās jaunpiens; pakāpeniski tas pāriet pienā. Uzturā parasti izmanto govs pienu, reizēm arī kazas, ķēves, aitas pienu. No dzīvnieku piena gatavo dažādus piena produktus (rūgušpienu, kefīru, kumisu, biezpienu, krējumu, sviestu, sieru, saldējumu u.c).

Dažādu dzīvnieku, kā arī sievietes piena ķīmiskais sastāvs būtībā ir vienāds, atšķirība ir tikai piena kvantitatīvajā sastāvā (skatīt raksta uzturs 8. tabulu). Piena ķīmisko sastāvu ietekmē dzīvnieku suga, barība, gadalaiks, laktācijas periods, dzīvnieku turēšanas apstākļi utt. Govs piens ir viens no vērtīgākajiem cilvēka uzturlīdzekļiem. Tas satur visas organisma attīstībai nepieciešamās uzturvielas, kas turklāt tiek viegli sagremotas un izmantotas.

Piens un tā produkti ir nepieciešami gan vesela, gan slima cilvēka uzturā. Pieaugušam cilvēkam piena diennakts deva - 250-500 g, bērniem un pusaudžiem - 500-700 g. Govs pienā ir 87-89% ūdens, 3,3% olbaltumvielu, 3,2-5% tauku, 4,7-5% ogļhidrātu, 0,6-0,8% minerālvielu, vitamīni u.c. bioloģiski aktīvas vielas (fermenti, hormoni, antivielas), gāzes, mikroorganismi, pigmenti. Piens satur pilnvērtīgas olbaltumvielas - kazeīnu (2,5%), albumīnu (0,5%) un globulīnus (0,12%). Tām noārdoties, veidojas visas neaizstājamās aminoskābes. Kazeīns pienā ir koloidālā stāvoklī, kazeīna daļiņas ar piena minerālvielām kalciju un fosforu veido kompleksu savienojumu (kazeinogēnu). Kazeīna īpašību sarecēt izmanto biezpiena un siera ražošanā. Albumīns un globulīni pienā ir izšķīduši; pēc kazeinogēna atdalīšanas tie paliek piena sūkalās. Piena albumīnam (laktalbumīnam) ir svarīga nozīme augšanas procesā. Piena globulīniem (laktoglobulīniem) ir antivielu īpašības. Tieši albumīnā un globulīnos ir visvairāk bioloģiski vērtīgo neaizstājamo aminoskābju; īpaši daudz ir lizīna, metionīna un triptofāna, turklāt pareizā attiecībā. Piena olbaltumvielas no skābēm sarec.

Ja pienu dzer ātri un lieliem malkiem, tas, nonākot kuņģī, skābās kuņģa sulas ietekmē sarec lielos gabalos un var pārvērsties cietā kazeīna masā, kas grūti sagremojama. Ieteicams pienu dzert maziem malkiem, lietot ēdienos, dzērienos, kopā ar maizi, jo tad kuņģī piens sarec sīkās pārslās un ir viegli sagremojams. Piena tauki organismā viegli asimilējas, jo pienā tie veido sīkus pilieniņus (emulsiju). Šie pilieniņi, nostājoties piena virspusē, veido krējumu. Piena taukos ir daudz taukskābju, visvairāk oleīnskābes. Pienā ir arī nedaudz fosfatīdu (lecitīna), kam piemīt bioloģiskā aktivitāte un antisklerotiskas īpašības. No ogļhidrātiem pienā ir piena cukurs (laktoze), ko organisms ļoti labi izmanto. Pienā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās minerālvielas. To daudzums ir pietiekams, lai apmierinātu augoša organisma vajadzību; izņēmums ir dzelzs un varš. Īpaši daudz pienā ir kalcija (120 mg%) un fosfora (95 mg%), turklāt fizioloģiski pareizā attiecībā, kā arī nātrija (51 mg%), kālija (143 mg%), magnija (12 mg%). No mikroelementiem piens ir kobalts, mangāns, cinks, jods, varš, dzelzs.

Pienā ir visi pazīstamie vitamīni; piens un tā tauki (sviests) ir nozīmīgs A vitamīna un daļēji D vitamīna avots uzturā. Vitamīnu daudzums pienā ir atkarīgs no dzīvnieku barības. Vasarā un pēc dzīvnieku atnešanās vitamīnu pienā ir vairāk; to daudzums samazinās, ja pienu uzglabā, pasterizē, vāra vai sterilizē.

Pienā ir daudz fermentu (laktāze, katalāze, lipāze u.c), kas sadala olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus; gremošanas orgānos tie piedalās uzturvielu sadalīšanā. Uzkarsētā pienā fermenti zaudē aktivitāti. Pienā ir arī hormoni (oksitocīns, adrenalīns, insulīns u.c), antivielas, kas iznīcina dažādus mikrobus, kā arī gāzes (ogļskābā gāze, skābeklis, ūdeņradis), mikroorganismi (baktērijas - rada pienskābo rūgšanu, sēnes - piena pelējumu).

Piens ir ļoti laba vide mikroorganismu attīstībai, tāpēc tā uzglabāšanas laikā jārada mikroorganismu attīstībai nelabvēlīgi apstākļi. Ļoti ātri vairojas un darbojas pienskābes baktērijas, kas sadala piena cukuru un rada pienskābi, kuras ietekmē piena olbaltumvielas sarec. Pienu no saskābšanas pasargā, to pēc slaukšanas strauji atdzesējot līdz 8° un uzglabājot tādā pašā t°. Slaukšanas un uzglabāšanas laikā pienā no apkārtējās vides var iekļūt zarnu infekciju, tuberkolozes u.c. infekcijas slimību ierosinātāji. Lai iznīcinātu patogēno mikroorganismu veģetatīvās formas, pienotavās un piena kombinātos pienu pasterizē. Pasterizētu pienu nav ieteicams uzglabāt ilgāk par 2 dienām, jo dzīvas palikušās pūšanas baktēriju sporas attīstās un sāk sadalīt piena olbaltumvielas. Piens kļūst rūgts, un, lietojot šādu pienu, var saindēties. Mikroorganismu sporas iet bojā, pienu sterilizējot. Sterilizētu pienu var uzglabāt ilgāk. Pienu uzglabā alumīnija, alvota skārda, stikla, fajansa traukos labi vēdināmā telpā. Ilgākai uzglabāšanai pienu tvaicē un tam pievieno cukuru - kondensē vai arī izkaltē pulverī.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Tuvojas rudens – kāds ir tavs D vitamīna līmenis?

Tuvojas rudens – kāds ir tavs D vitamīna līmenis?

Augusts jau ir pusē, un pavisam drīz sāksies rudens, kas, kā ierasts, ir arī sākums vīrusu sezonai, tādēļ ir īstais laiks noskaidrot savu D vitamīna līmeni un, ja nepieciešams, uzņemt D vitamīnu papildus.

Aktuālie piedāvājumi

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Mūsdienās dzirdes problēmas skar arvien plašāku sabiedrības daļu – ne tikai seniorus, bet arī pusmūža cilvēkus un pat jauniešus. Vision Express dzirdes centri piedāvā Labas dzirdes abonementu – moderna pieeja, kas ļauj saņemt kvalitatīvus dzirdes aparātus un pilnu atbalsta pakalpojumu klāstu par pieejamu ikmēneša maksu.

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Testa rezultāti: SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Jūlijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Silmachy remedies” piedāvāja testēt cietos sejas attīrītājus – rozā mālu sejas attīrītāju normālai un jutīgai ādai un attīrītāju ar tējas koka eļļu kombinētai un taukainai ādai.

Kas ir SEIDIFERTY? 

Kas ir SEIDIFERTY? 

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar SIA Green Pharma piedāvā testēt SEIDIFERTY – uztura bagātinātāju vīriešiem, kas veicina normālu auglību, reprodukciju un spermatoģenēzi.  

Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvā testam pavisam jaunu produktu vēdera labsajūtai – LIVEO complex. LIVEO complex ir uztura bagātinātājs, kas apvieno labās baktērijas Lactobacillus rhamnosus LGG® un Bifidobacterium BB-12® ar īpašajām šķiedrvielām – fruktooligosaharīdiem.

SOMNIFORCE triple action – pamosties izgulējies! 

SOMNIFORCE triple action – pamosties izgulējies! 

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu SIA Forcemed piedāvā testēt jaunu zīmolu un produktu – SOMNIFORCE triple action, kura aktīvās sastāvdaļas atbalsta centrālo nervu sistēmu un palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku. Medicine.lv lasītājiem ir iespēja iepazīties ar šo produktu vieniem no pirmajiem. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ar brīnišķīgām emocijām un jauku kopā būšanu 5. un 6. jūnijā LFF Sporta un atpūtas bāzē ir noslēdzies jau 19 Seni Cup 2025 futbola turnīrs, kuru TZMO Fonds rīko cilvēkiem ar īpašām vajadzībām no visiem Latvijas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centriem, kā arī dienas centriem.

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ceļš uz masiera profesiju sākas LU Rīgas Medicīnas koledžā. Te nākamie masieri apgūst zināšanas, ko papildina reāla prakse – NRC "Vaivari" klīnikā. Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" ir vieta, kur cilvēki ne tikai atveseļojas, bet arī iedvesmo. Te ir vajadzīgi aizrautīgi speciālisti – tādi, kas izvēlas masāžu kā sirdslietu.