medicine.lv skaitļos

Lietotāji online120
Aktīvie uzņēmumi12698
Nozares raksti12065
Ekspertu atbildes21477
OGĻHIDRĀTI : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

OGĻHIDRĀTI

organiski savienojumi, ko veido ogleklis, ūdeņradis un skābeklis; enerģijas avots augu un dzīvnieku šūnās. Augi fotosintēzes procesā no ogļskābās gāzes un ūdens sintezē dažādus ogļhidrātus. Dzīvnieku organismos ogļhidrātu dažādība nav tik liela; vielmaiņā nozīmīgākie ir glikoze, fruktoze, galaktoze, glikogēns, aminocukuri un to polimēri. Vienkāršākie ogļhidrāti (monosaharīdi) ir kristāliskas vielas, labi šķīst ūdenī, viegli iet caur puscaurlaidīgām membrānām; daudziem ir salda garša.

Pēc oglekļa atomu skaita molekulā monosaharīdus iedala triozēs (3 oglekļa atomi), pentozēs (5 oglekļa atomi), heksozēs (6 oglekļa atomi) un heptozēs (7 oglekļa atomi). Nozīmīgākās pentozes - riboze un dezoksiriboze - ietilpst nukleīnskābju molekulās. Pentoze ribuloze piedalās fotosintēzē. Heksoze glikoze ir jebkuras šūnas primārais enerģijas avots. Fruktoze jeb augļu cukurs, tāpat kā glikoze, organismā ir galvenokārt enerģijas avots, taču tiek noārdīta ātrāk un vienkāršāk nekā glikoze. Sarežģītāka uzbūve ir disaharīdiem un polisaharīdiem. Disaharīdi atšķirībā no polisaharīdiem labi šķīst ūdenī, bieži tiem ir salda garša. Tie veidojas, kondensējoties divām heksozēm (atdalās ūdens molekula). Nozīmīgākie disaharīdi ir saharoze (skatīt cukurs) un maltoze (iesalcukurs), kā arī laktoze (piena cukurs), kas veidojas dzīvnieku organismā. Monosaharīdus un disaharīdus ikdienā bieži sauc arī par cukuriem. Polisaharīdi veidojas, kondensējoties (ar ūdens molekulu atdalīšanos) daudzām monosaharīdu molekulām.

Bioloģiski nozīmīgākie - glikogēns un ciete, jo tie ir potenciāla enerģijas rezerve dzīvnieku un augu šūnās. Pie polisaharīdiem pieder celuloze, kas ir svarīgākais augu šūnu struktūrelements (veido uztura šķiedrvielas), un pektīnvielas jeb recekļvielas, kuras ietilpst augļos, ogās, dārzeņos. Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots cilvēka uzturā (skatīt ogļhidrātu maiņa). 1 g ogļhidrātu, oksidējoties organismā, dod 17,2 kJ (4,1 kcal).

Ogļhidrātiem kā uzbūves materiālam ir mazāka nozīme, tomēr tie ietilpst visos organisma audos. Ja uzturā trūkst ogļhidrātu, organisms enerģētiskajām vajadzībām pastiprināti izlieto olbaltumvielas un taukus. Diennakts deva veselam pieaugušam cilvēkam ir apmēram 350-400 g ogļhidrātu. Lielākā daļa (250-300 g) ogļhidrātu jāuzņem cietes veidā, mazākā (apmēram 100 g) - ar cukuriem, jo tā organisms tiek vienmērīgi nodrošināts ar vajadzīgo enerģiju, kā arī pasargāts no straujām cukura daudzuma svārstībām asinīs. Ikdienas uzturā jābūt arī apmēram 25 g šķiedrvielas un pektīnvielu. Šie ogļhidrāti zarnās uzbriest, veicinot zarnu kustības (peristaltiku) un līdz ar to zarnu normālu iztukšošanos. Šķiedrviela nosaka arī barības apjomu, no kā atkarīga sāta sajūta. Ja uzturā maz šķiedrvielas, zarnu kustības kļūst kūtras, rodas aizcietējums, uzkrājas gāzes. (Ogļhidrātu normas dažādām pieaugušo cilvēku grupām skatīt raksta uzturs 4. un 5. tabulā.)

Olbvaltumvielu, tauku un ogļhidrātu attiecībai uzturā jābūt 1:1:4. Lielas fiziskas slodzes gadījumā, kad organismam nepieciešams daudz enerģijas, uzturā jālieto vairāk cukuru, sevišķi glikozes. Lieki uzņemtie cukuri pārvēršas taukos, veicinot aptaukošanos. Ogļhidrātu avotus uzturā skatīt tabulā. Graudu izstrādājumi (milti, putraimi, maize), pākšaugi (zirņi, pupas), kartupeļi satur galvenokārt cieti. Arī dārzeņos ir daudz cietes, bet tie satur arī cukurus. Augļos un ogās ir gandrīz tikai cukuri. Šķiedrviela ir graudu apvalkā, pākšaugu, dārzeņu, augļu un ogu apvalkos (mizās). Ogļhidrāti labāk tiek izmantoti organismā, ja lieto jauktu uzturu (dzīvnieku un augu izcelsmes uzturlīdzekļus). Liela nozīme ir ēdiena sagatavošanai. Uzturlīdzekļus sasmalcinot un termiski apstrādājot, sairst šūnas un uzturvielas kļūst vairāk pieejamas gremošanas sulu iedarbībai (piem., kartupeļi, pākšaugi ir labāk sagremojami, ja tos sasmalcina vai sagatavo biezeņa veidā). Slimnieka uzturā ogļhidrātu devu nereti samazina, piem., cukura diabēta gadījumā, kad organismā ir traucēta ogļhidrātu maiņa.

Banner 280x280
Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija ir viens no biežākajiem veselības traucējumiem, ko izraisa dzelzs deficīts organismā. Lai gan dzelzs piedevas ir efektīvs veids, kā atjaunot dzelzs līmeni asinīs, daudziem cilvēkiem tās izraisa nepatīkamas blakusparādības. Vai spirulīna var būt efektīvs atbalsts cīņā pret anēmiju?

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!