medicine.lv skaitļos

Lietotāji online275
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
No kā sastāv maize : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

No kā sastāv maize

Iļģuciema maiznīca konditoreja, http://www.imk.lv

MILTI
Milti tiek iegūti rūpīgi attīrītus graudus samaļot dzirnavās, kurās vairākkārtīgi graudus sasmalcina, sijā un sašķiro pēc noteiktām īpašībām. Agrāk mūsu valstī miltus iedalīja šķirās: augstākā labuma, 1 un 2 šķiras un rupjie kviešu milti, bet pēc iestāšanās Eiropas Savienībā arī Latvijā miltus tāpat kā citās valstīs iedala miltu tipos.

Jo smalkāk samalti un baltāki ir milti, jo tajos ir mazāk grauda ārējo daļu. No uzturvērtības viedokļa vērtīgāki ir rupji maltie un ar apvalciņiem bagāti milti, jo tādos miltos vairāk ir šķiedrvielas, vitamīni un minerālvielas.

Kviešos, atšķirībā no citiem graudaugiem, ir ūdenī nešķīstošās olbaltumvielas, kuras mīklā veido lipekli, un maizei nodrošina porainu, elastīgu struktūru. Kvieši ir lielisks enerģijas avots ar augstu bioloģisko aktivitāti un, salīdzinot ar citām graudu kultūrām, tajos ir vairāk olbaltumvielu un PP vitamīna, kas stiprina organisma imunitāti un veicina vielmaiņu.

Banner 280x280

Rudzu miltos galvenokārt ir ūdenī šķīstošās olbaltumvielas, tādēļ lipeklis neveidojas un maizes mīkstums ir blīvāks, porainība un maizes apjoms mazāks. Rudzos ir augsts cietes un šķiedrvielu saturs, turklāt tajos ir salīdzinoši daudz kālija, kas palīdz uzturēt muskuļu aktivitāti un normalizē šūnu vielmaiņas procesus.

Auzas izceļas ar augstu nepiesātināto taukvielu saturu, kas ir apmēram trīs reizes lielāks kā citos graudaugos. Arī šķiedrvielu saturs ir ievērojami lielāks kā citos labības graudos, tādēļ auzu produkti visbiežāk tiek ieteikti organisma spēcināšanai un atjaunošanai.

Miežos ir augsts minerālvielu saturs, īpaši daudz tajos ir kālijs, magnijs un fosfors, kas nepieciešami organisma atjaunošanas funkciju nodrošināšanai.

Griķi izceļas ar augstu vitamīnu un minerālvielu saturu, kā arī ar sabalansētu olbaltumvielu sastāvu un savdabīgu garšu. Griķos ir trīs reizes vairāk cilvēka organismam asinsritei nepieciešamā dzels kā citos graudaugos, kā arī divas reizes vairāk kalcija un magnija, kas piedalās organisma audu un skeleta veidošanā, kā arī nodrošina normālu muskuļu darbību.

RAUGS
Svarīgākie mīklas irdinātāji ir raugs - kviešu maizei, un ieraugs - rudzu maizei. Rūgšanas procesā mīkla palielinās apjomā, veidojas maizes poras un mīkla kļūst skābāka. Rūgšanas procesi mīklā notiek rauga sēņu un pienskābes baktēriju darbības rezultātā. No mīklā esošiem vienkāršiem cukuriem rūgšanas laikā rodas ogļskābā gāze, kura mīklā redzama daudzu, sīku gaisa pūslīšu veidā.

Raugs ir dzīvs vienšūnu mikroorganisms, kurš spēj sadalīt ogļhidrātus. Gatavojot rudzu mīklas neiztikt bez ierauga, kas ir no miltiem, ūdens un pienskābes baktērijām pagatavota mīkla. Ieraugā mikroorganismi atrodas aktīvā stāvoklī un tajā norit nepārtraukti rūgšanas procesi. Ieraugā veidojas pienskābe, etiķskābe un citi rūgšanas produkti, tāpēc tas kļūst arvien skābāks, nedaudz izdalās arī ogļskābās gāze, kas irdina mīklu un veido poras.


ŪDENS
Maizes cepšanā izmanto dzeramo ūdeni. Ūdenī ir minerālvielas sāļu veidā, kuras stiprina lipekļa īpašības un uzlabo mīklas kvalitāti. Ūdens ir nepieciešams, lai maizes gatavošanai paredzētās izejvielas samīcītu viendabīgā mīklā, bet maize būtu mīksta, elastīga un saglabātos svaiga.

SĀLS
Vārāmā sāls ir zemes un jūras ūdens sastāvdaļa, un tā ir nātrija un hlora savienojums (NaCl). Tai ir kristālu struktūra un sālim raksturīga garša. Kaut arī sāli mīklām pievieno nelielos daudzumos (1,2-1,8 % no miltu daudzuma), tai ir liela nozīme maizes izstrādājumu gatavošanā. Tā uzlabo mīklas īpašības, rūgšanas procesus un maizes garšu. Mīkla bez sāls ir lipīga, izplūdusi, strauji rūgst un nenotur formu, bet maize ir ar bālu, cietu garozu un pliekanu garšu. Pārmērīgs sāls daudzums (virs 2% no miltu daudzuma) mīklā aizkavē rūgšanas procesus, vai mīkla vispār nerūgst, tā ir mitra, grūtu apstrādājama, bet izstrādājumi ir ar nepatīkami sāļu garšu.

Daudzās pasaules valstīs un arī Latvijā UNICEF veiktie pētījumi norāda uz joda nepietiekamību. Regulārs joda trūkums izraisa vairogdziedzera funkciju traucējumus, kas var radīt būtiskus veselības traucējumus, it sevišķi nākošām paaudzēm. Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem un praktiskā pieredze iesaka ar jodu bagātināt sāli un izmantot to pārtikā. Jodsāls izmantošana maizes ražošanā ir vienkārša, efektīva un droša. Maize ar jodsāli var piegādāt ap 30-40% no nepieciešamā joda daudzuma, ko ieteicams uzņemt diennaktī. Jodsāls mīklā darbojas tieši tāpat kā vārāmā sāls un neizmaina mīklas īpašības, maizes mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos kvalitātes rādītājus.

CUKURS
Cukurs jeb saharoze ir balta kristāliska viela, dabisks produkts, kas brīvā veidā atrodas visos augos. Cukurs būtiski maina ēdiena garšu, tomēr tas ir vairāk nekā tikai saldinātājs. Cukurs saldina un dod enerģiju, taču papildus tam, cukurs daudzus ēdienus padara apjomīgākus un blīvākus. Cukuram ir liela nozīme rūgšanas procesos, tas mīklā darbojas kā rauga barības viela un ietekmē maizes garšu un garozas krāsu. Mīklas raudzēšanas procesa sākumā raugs intensīvi izmanto cukuru ogļskābās gāzes veidošanai, savukārt cepšanas laikā mīklā esošais cukurs kūst un veido garoziņas dzelteni–brūno krāsu.

TAUKVIELAS
Neliela taukvielu piedeva padara mīklu elastīgāku, mīkstāku un stiepjamāku, bet maize ir aromātiskāka un sātīgāka. Taukvielas uzlabo maizes porainību, tā ir vienmērīgāka, smalkāka, kā arī palielina maizes uzglabāšanas laiku. Plaši maizes ražošanā izmanto ne tikai margarīnu, kas ir ūdens, vājpiena, augu un piena tauku maisījums, bet arī augu eļļas, cietos augu taukus un sviestu.

PIENA PRODUKTI
Piena produkti ir olbaltumvielu, kā arī tauku avots, vienlīdz labi uzlabo maizes aromātu un garšas īpašības, pagarina maizes uzglabāšanas laiku. No piena produktiem maizes ražošanā visbiežāk izmanto pienu, sauso pienu un sūkalas. Piena produktus un taukvielas galvenokārt izmanto kviešu maizes gatavošanā.

IESALA PRODUKTI
Iesals ir diedzētu graudu pārstrādes produkts. Iesalu un iesala ekstraktu biežāk izmanto rudzu maizes gatavošanā. Rudzu gaišais iesals satur aktīvus fermentus un to izmanto plaucējuma pārcukurošanās procesu veicināšanai. Tumšais iesals satur daudz krāsvielas un aromātvielas, tādēļ to izmanto rudzu maizēm aromāta un krāsas pastiprināšanai.

UZLABOTĀJI
Lai nodrošinātu stabilu maizes kvalitāti un atvieglotu ražošanas procesu, gan pasaulē, gan Latvijā plaši izmanto maizes uzlabotājus. Ņemot vērā, ka graudi ir dzīvs, augošs organisms, katru gadu to kvalitāte atšķiras no iepriekšējā gada. Lai stabilizētu izejvielu mainīgās īpašības, maizes ražotāji izmanto uzlabotājus, kuri pozitīvi ietekmē mīklas īpašības un maizes kvalitāti.

Jau vairāk nekā 100 gadus maizes ceptuvēs kā uzlabotājus izmanto iesalu, taukvielas un cukuru. Mūsdienās maizes uzlabotāji ir pārtikas produktu un piedevu maisījumi. Šo maisījumu sastāvdaļas iegūst izdalot atsevišķus komponentus no pārtikas produktiem, augiem un mikroorganismiem vai iegūst sintētiskā ceļā. Maizes uzlabotāju aktīvās sastāvdaļas visbiežāk ir emulgatori un fermenti. Emulgatori ir vielas, kas nodrošina nesajaucamu pārtikas produktu sajaukšanos un viendabīgas mīklas veidošanos. Ceptuvēs, kur maizes gatavošanas procesi ir mehanizēti un automatizēti, mīkla tiek apstrādāta iekārtās, tādēļ tai jābūt stabilai, ar labām gāzu saistīšanas un noturības spējām. Maizes uzlabotāji mīklai nodrošina šīs nepieciešamās īpašības. Maizes uzlabotāju izmantošana ļauj saīsināt kviešu mīklas gatavošanas laiku, nodrošināt vienmērīgu, smalku porainību, uzlabot maizes garšu un palielināt tās uzglabāšanas laiku. Izmantojot skābuma regulētājus ir iespējams nodrošināt mīklā nepieciešamo skābumu. Visas pārtikas piedevas maizes izstrādājumu ražošanā tiek izmantotas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu prasībām par pārtikas piedevu lietošanu. *

*Avots: Pētījums "MAIZES LOMA MŪSDIENU UZTURĀ", sagatavots pēc Latvijas Maiznieku biedrības pasūtījuma. Darbu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedra.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā