medicine.lv skaitļos

Lietotāji online120
Aktīvie uzņēmumi12760
Nozares raksti12030
Ekspertu atbildes21477
No kā sastāv maize : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

No kā sastāv maize

Iļģuciema maiznīca konditoreja, http://www.imk.lv

MILTI
Milti tiek iegūti rūpīgi attīrītus graudus samaļot dzirnavās, kurās vairākkārtīgi graudus sasmalcina, sijā un sašķiro pēc noteiktām īpašībām. Agrāk mūsu valstī miltus iedalīja šķirās: augstākā labuma, 1 un 2 šķiras un rupjie kviešu milti, bet pēc iestāšanās Eiropas Savienībā arī Latvijā miltus tāpat kā citās valstīs iedala miltu tipos.

Jo smalkāk samalti un baltāki ir milti, jo tajos ir mazāk grauda ārējo daļu. No uzturvērtības viedokļa vērtīgāki ir rupji maltie un ar apvalciņiem bagāti milti, jo tādos miltos vairāk ir šķiedrvielas, vitamīni un minerālvielas.

Kviešos, atšķirībā no citiem graudaugiem, ir ūdenī nešķīstošās olbaltumvielas, kuras mīklā veido lipekli, un maizei nodrošina porainu, elastīgu struktūru. Kvieši ir lielisks enerģijas avots ar augstu bioloģisko aktivitāti un, salīdzinot ar citām graudu kultūrām, tajos ir vairāk olbaltumvielu un PP vitamīna, kas stiprina organisma imunitāti un veicina vielmaiņu.

Banner 280x280

Rudzu miltos galvenokārt ir ūdenī šķīstošās olbaltumvielas, tādēļ lipeklis neveidojas un maizes mīkstums ir blīvāks, porainība un maizes apjoms mazāks. Rudzos ir augsts cietes un šķiedrvielu saturs, turklāt tajos ir salīdzinoši daudz kālija, kas palīdz uzturēt muskuļu aktivitāti un normalizē šūnu vielmaiņas procesus.

Auzas izceļas ar augstu nepiesātināto taukvielu saturu, kas ir apmēram trīs reizes lielāks kā citos graudaugos. Arī šķiedrvielu saturs ir ievērojami lielāks kā citos labības graudos, tādēļ auzu produkti visbiežāk tiek ieteikti organisma spēcināšanai un atjaunošanai.

Miežos ir augsts minerālvielu saturs, īpaši daudz tajos ir kālijs, magnijs un fosfors, kas nepieciešami organisma atjaunošanas funkciju nodrošināšanai.

Griķi izceļas ar augstu vitamīnu un minerālvielu saturu, kā arī ar sabalansētu olbaltumvielu sastāvu un savdabīgu garšu. Griķos ir trīs reizes vairāk cilvēka organismam asinsritei nepieciešamā dzels kā citos graudaugos, kā arī divas reizes vairāk kalcija un magnija, kas piedalās organisma audu un skeleta veidošanā, kā arī nodrošina normālu muskuļu darbību.

RAUGS
Svarīgākie mīklas irdinātāji ir raugs - kviešu maizei, un ieraugs - rudzu maizei. Rūgšanas procesā mīkla palielinās apjomā, veidojas maizes poras un mīkla kļūst skābāka. Rūgšanas procesi mīklā notiek rauga sēņu un pienskābes baktēriju darbības rezultātā. No mīklā esošiem vienkāršiem cukuriem rūgšanas laikā rodas ogļskābā gāze, kura mīklā redzama daudzu, sīku gaisa pūslīšu veidā.

Raugs ir dzīvs vienšūnu mikroorganisms, kurš spēj sadalīt ogļhidrātus. Gatavojot rudzu mīklas neiztikt bez ierauga, kas ir no miltiem, ūdens un pienskābes baktērijām pagatavota mīkla. Ieraugā mikroorganismi atrodas aktīvā stāvoklī un tajā norit nepārtraukti rūgšanas procesi. Ieraugā veidojas pienskābe, etiķskābe un citi rūgšanas produkti, tāpēc tas kļūst arvien skābāks, nedaudz izdalās arī ogļskābās gāze, kas irdina mīklu un veido poras.


ŪDENS
Maizes cepšanā izmanto dzeramo ūdeni. Ūdenī ir minerālvielas sāļu veidā, kuras stiprina lipekļa īpašības un uzlabo mīklas kvalitāti. Ūdens ir nepieciešams, lai maizes gatavošanai paredzētās izejvielas samīcītu viendabīgā mīklā, bet maize būtu mīksta, elastīga un saglabātos svaiga.

SĀLS
Vārāmā sāls ir zemes un jūras ūdens sastāvdaļa, un tā ir nātrija un hlora savienojums (NaCl). Tai ir kristālu struktūra un sālim raksturīga garša. Kaut arī sāli mīklām pievieno nelielos daudzumos (1,2-1,8 % no miltu daudzuma), tai ir liela nozīme maizes izstrādājumu gatavošanā. Tā uzlabo mīklas īpašības, rūgšanas procesus un maizes garšu. Mīkla bez sāls ir lipīga, izplūdusi, strauji rūgst un nenotur formu, bet maize ir ar bālu, cietu garozu un pliekanu garšu. Pārmērīgs sāls daudzums (virs 2% no miltu daudzuma) mīklā aizkavē rūgšanas procesus, vai mīkla vispār nerūgst, tā ir mitra, grūtu apstrādājama, bet izstrādājumi ir ar nepatīkami sāļu garšu.

Daudzās pasaules valstīs un arī Latvijā UNICEF veiktie pētījumi norāda uz joda nepietiekamību. Regulārs joda trūkums izraisa vairogdziedzera funkciju traucējumus, kas var radīt būtiskus veselības traucējumus, it sevišķi nākošām paaudzēm. Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem un praktiskā pieredze iesaka ar jodu bagātināt sāli un izmantot to pārtikā. Jodsāls izmantošana maizes ražošanā ir vienkārša, efektīva un droša. Maize ar jodsāli var piegādāt ap 30-40% no nepieciešamā joda daudzuma, ko ieteicams uzņemt diennaktī. Jodsāls mīklā darbojas tieši tāpat kā vārāmā sāls un neizmaina mīklas īpašības, maizes mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos kvalitātes rādītājus.

CUKURS
Cukurs jeb saharoze ir balta kristāliska viela, dabisks produkts, kas brīvā veidā atrodas visos augos. Cukurs būtiski maina ēdiena garšu, tomēr tas ir vairāk nekā tikai saldinātājs. Cukurs saldina un dod enerģiju, taču papildus tam, cukurs daudzus ēdienus padara apjomīgākus un blīvākus. Cukuram ir liela nozīme rūgšanas procesos, tas mīklā darbojas kā rauga barības viela un ietekmē maizes garšu un garozas krāsu. Mīklas raudzēšanas procesa sākumā raugs intensīvi izmanto cukuru ogļskābās gāzes veidošanai, savukārt cepšanas laikā mīklā esošais cukurs kūst un veido garoziņas dzelteni–brūno krāsu.

TAUKVIELAS
Neliela taukvielu piedeva padara mīklu elastīgāku, mīkstāku un stiepjamāku, bet maize ir aromātiskāka un sātīgāka. Taukvielas uzlabo maizes porainību, tā ir vienmērīgāka, smalkāka, kā arī palielina maizes uzglabāšanas laiku. Plaši maizes ražošanā izmanto ne tikai margarīnu, kas ir ūdens, vājpiena, augu un piena tauku maisījums, bet arī augu eļļas, cietos augu taukus un sviestu.

PIENA PRODUKTI
Piena produkti ir olbaltumvielu, kā arī tauku avots, vienlīdz labi uzlabo maizes aromātu un garšas īpašības, pagarina maizes uzglabāšanas laiku. No piena produktiem maizes ražošanā visbiežāk izmanto pienu, sauso pienu un sūkalas. Piena produktus un taukvielas galvenokārt izmanto kviešu maizes gatavošanā.

IESALA PRODUKTI
Iesals ir diedzētu graudu pārstrādes produkts. Iesalu un iesala ekstraktu biežāk izmanto rudzu maizes gatavošanā. Rudzu gaišais iesals satur aktīvus fermentus un to izmanto plaucējuma pārcukurošanās procesu veicināšanai. Tumšais iesals satur daudz krāsvielas un aromātvielas, tādēļ to izmanto rudzu maizēm aromāta un krāsas pastiprināšanai.

UZLABOTĀJI
Lai nodrošinātu stabilu maizes kvalitāti un atvieglotu ražošanas procesu, gan pasaulē, gan Latvijā plaši izmanto maizes uzlabotājus. Ņemot vērā, ka graudi ir dzīvs, augošs organisms, katru gadu to kvalitāte atšķiras no iepriekšējā gada. Lai stabilizētu izejvielu mainīgās īpašības, maizes ražotāji izmanto uzlabotājus, kuri pozitīvi ietekmē mīklas īpašības un maizes kvalitāti.

Jau vairāk nekā 100 gadus maizes ceptuvēs kā uzlabotājus izmanto iesalu, taukvielas un cukuru. Mūsdienās maizes uzlabotāji ir pārtikas produktu un piedevu maisījumi. Šo maisījumu sastāvdaļas iegūst izdalot atsevišķus komponentus no pārtikas produktiem, augiem un mikroorganismiem vai iegūst sintētiskā ceļā. Maizes uzlabotāju aktīvās sastāvdaļas visbiežāk ir emulgatori un fermenti. Emulgatori ir vielas, kas nodrošina nesajaucamu pārtikas produktu sajaukšanos un viendabīgas mīklas veidošanos. Ceptuvēs, kur maizes gatavošanas procesi ir mehanizēti un automatizēti, mīkla tiek apstrādāta iekārtās, tādēļ tai jābūt stabilai, ar labām gāzu saistīšanas un noturības spējām. Maizes uzlabotāji mīklai nodrošina šīs nepieciešamās īpašības. Maizes uzlabotāju izmantošana ļauj saīsināt kviešu mīklas gatavošanas laiku, nodrošināt vienmērīgu, smalku porainību, uzlabot maizes garšu un palielināt tās uzglabāšanas laiku. Izmantojot skābuma regulētājus ir iespējams nodrošināt mīklā nepieciešamo skābumu. Visas pārtikas piedevas maizes izstrādājumu ražošanā tiek izmantotas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu prasībām par pārtikas piedevu lietošanu. *

*Avots: Pētījums "MAIZES LOMA MŪSDIENU UZTURĀ", sagatavots pēc Latvijas Maiznieku biedrības pasūtījuma. Darbu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedra.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

shroomium.eu, internetveikals

shroomium.eu, internetveikals

"SHROOMIUM" piedāvā augstas kvalitātes funkcionālo sēņu ekstraktus – Lion’s Mane un Reishi. Adaptogēni prāta asumam, fokusam un labsajūtas atbalstam. Dabīgs veids kā mazināt stresu un uzlabot atmiņu. Ražots Latvijā, sertificēts un bagāts ar beta-glikāniem un aktioksidantiem.  

Esam sēņu entuziasti, kuri tic, ka labi cilvēki ir pelnījuši labas sēnes. Esam droši, ka ikviens ikdienā lietojot SHROOMIUM sēņu ekstraktus var kļūt laimīgāks savā prātā un ķermenī. Mūsu produkti ir ražoti tepat Latvijā, izmantojot augstākās kvalitātes izejvielas un modernas ražošanas metodes. Mēs rūpīgi sekojam līdzi katram ražošanas posmam, lai nodrošinātu, ka Tu saņemsi tikai labāko. Mēs ticam, ka mūsu produkts ir piemērots tiem, kas vēlas uzlabot savu ikdienu, paaugstināt koncentrēšanos un veicināt vispārējo labsajūtu.

Esam savu produktu lielākie fani, ikdienā lietojot sēņu ekstraktus un daloties ar iegūtajām zināšanām. Mēs iestājamies par dabīgas izcelsmes un praksē pārbaudītiem produktiem, tādēļ vari būt drošs, ka mūsu produkti ir augstākās kvalitātes.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26402790
  2. +371 28750004
  3. info@shroomium.eu
  4. https://www.shroomium.eu/

Juridiskie dati

  1. 40203094388
  2. 21.09.2017
  3. Brīvības iela 40 – 30, Rīga, LV-1050
  4. 2024
  5. 1
  6. 1

Apraksts

"SHROOMIUM" piedāvā augstas kvalitātes funkcionālo sēņu ekstraktus – Lion’s Mane un Reishi. Adaptogēni prāta asumam, fokusam un labsajūtas atbalstam. Dabīgs veids kā mazināt stresu un uzlabot atmiņu. Ražots Latvijā, sertificēts un bagāts ar beta-glikāniem un aktioksidantiem.  

Esam sēņu entuziasti, kuri tic, ka labi cilvēki ir pelnījuši labas sēnes. Esam droši, ka ikviens ikdienā lietojot SHROOMIUM sēņu ekstraktus var kļūt laimīgāks savā prātā un ķermenī. Mūsu produkti ir ražoti tepat Latvijā, izmantojot augstākās kvalitātes izejvielas un modernas ražošanas metodes. Mēs rūpīgi sekojam līdzi katram ražošanas posmam, lai nodrošinātu, ka Tu saņemsi tikai labāko. Mēs ticam, ka mūsu produkts ir piemērots tiem, kas vēlas uzlabot savu ikdienu, paaugstināt koncentrēšanos un veicināt vispārējo labsajūtu.

Esam savu produktu lielākie fani, ikdienā lietojot sēņu ekstraktus un daloties ar iegūtajām zināšanām. Mēs iestājamies par dabīgas izcelsmes un praksē pārbaudītiem produktiem, tādēļ vari būt drošs, ka mūsu produkti ir augstākās kvalitātes. 
Vairāk

Foto 3

Veselīgs uzturs
Kvalitatīvi uztura bagātinātāji
Imunitātei un smadzenēm

Mājas lapa internetā