Nedēļas laikā reģistrēti divi salmonelozes uzliesmojumi ģimenēs
Latvijā nedēļas laikā reģistrēti divi salmonelozes uzliesmojumi ģimenēs - Pierīgas un Kurzemes reģionā, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).
Saistībā ar šiem gadījumiem tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu infekcijas avotu, faktorus un inficēšanās ceļu.
Abos uzliesmojumos, visticamāk, netika ievēroti pārtikas produktu uzglabāšanas un lietošanas noteikumi un abos gadījumos cilvēki vēlējās pagatavot gardu ēdienu, vienā gadījumā tā bija cepta plātsmaize un, gatavojot mīklu, visi to arī pagaršoja vēl pirms cepšanas, savukārt otra ģimene gatavoja saldējumu, pastāstīja LIC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas Rīgas reģiona vecākā epidemioloģe Olga Rukmane.
"Abos gadījumos ēdiena pagatavošanā tika izmantotas olas. Tas epidemiologam izsaka pietiekami daudz. Būtisks faktors, lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi, uzturā nedrīkst lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Bet pirms ēdiena gatavošanas - rūpīgi jāmazgā olas un rokas. Tieši uz olu čaumalām ir visvairāk salmonellu," uzsvēra Rukmane.
Salmonelozes uzliesmojumi, kopumā vērtējot, tiek reģistrēti ik pa laikam, pārsvarā tie ir nelieli, piemēram, salmonellas baktērijas savairojušās mājas apstākļos nepareizi pagatavotos vai uzglabātos ēdienos, kā dēļ inficējušies visi ģimenes locekļi, norāda IC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko. Taču šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 34% pieaugusi saslimstība ar salmonelozi gada pirmajos sešos mēnešos ar to inficējušies 4846 cilvēki. Šī tendence turpinājās arī jūlijā un tikai nedaudz samazinājās augustā.
Inficēšanās iemesli visbiežāk ir higiēnas normu un prasību neievērošana ēdienu pagatavošanas laikā, neadekvāta pārtikas produktu uzglabāšana, kā arī lietošana uzturā, kad realizācijas termiņš beidzies, piebilda Lucenko.
Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Slimības simptomi ir slikta dūša, vemšana, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos un krampjus.
Salmonelozes simptomi parādās sešu līdz 72 stundu laikā pēc inficēšanās. Bieži vien salmoneloze noris smagā formā un nepieciešama slimnieku hospitalizācija.
Lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi, uzturā nedrīkst lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Savukārt olas, pilnīgi iegremdētas ūdenī, jāvāra septiņas minūtes. Cept olas vajag vismaz trīs minūtes no vienas puses un divas minūtes no otras puses. Olas drīkst glabāt tikai ledusskapī, un ieplīsušās olas uzturā nevajadzētu lietot. Visus ēdienus, kuru sastāvā ir olas, vajag apēst tūlīt pēc to pagatavošanas.
Tāpat, lai nesaslimtu ar salmonelozi, nedrīkst dzert nevārītu vai nepasterizētu pienu. Jāizvairās arī no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās, un jāievēro norādītie pārtikas produktu derīguma termiņi. Tāpat vienmēr rūpīgi jāmazgā rokas, virtuves trauki un darba virsmas.
Rīga, 8.sept., LETA.