LPUF darba grupa akceptē Belēviča un Dūklava vienošanos skolēnu ēdināšanas jautājumā
Pagājušās nedēļas nogalē panāktā vienošanās starp veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS) un zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) saistībā ar strīdīgajiem noteikumiem par skolēnu ēdināšanu vērtējama kā "kuģa pagriešana pareizajā virzienā", pēc notikušās pārtikas ražotāju darba grupas sēdes aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure.
"Darba grupā ir panākts kompromiss, ka akceptējam pagaidu variantu, un kuģis beidzot ir pagriezts pareizajā virzienā. Tomēr, lai situāciju labotu pilnībā, vēl ir jāvienojas par konkrētām detaļām, kas prasīs laiku," sacīja Šure.
Viņa arī norādīja, ka darbs pie niansēm un konkrētu detaļu izstrādes turpināsies līdz pavasarim, kad vajadzētu būt gataviem jaunajiem noteikumiem, kas apmierinātu visus iesaistītos.
Kā ziņots, Belēvičs un Dūklavs 27.janvārī vienojās noteikt pārejas periodu līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kas tiek izmantoti skolēnu ēdināšanai, savukārt LPUF īpaši sasauktā darba grupa šo vienošanos solīja izvērtēt līdz rītdienas, 2.februāra, valdības sēdei.
Abu ministru tikšanās notika pēc tam, kad valdība 26.janvārī, pretēji plānotajam neskatīja grozījumus ražotāju un atsevišķas sabiedrības daļas neapmierinātību izsaukušajos noteikumos, un uzdeva Veselības ministrijai (VM) tuvāko nedēļu laikā panākt vienošanos ar iesaistītajām pusēm.
VM sagatavotajā grozījumu projektā paredzēts precizēt, ka izglītības iestādēs, sociālās aprūpes, sociālās rehabilitācijas un ārstniecības iestādēs produktu iepirkumā būs atļauts iegādāties arī tādus produktus, kas satur dabīgos aromatizētājus un dabīgās krāsvielas. Tāpat būs atļauts uzturā iekļaut arī apstrādātus zvejniecības produktus, ievērojot papildu kvalitātes prasības, piemēram, nesatur garšas pastiprinātājus, krāsvielas un tamlīdzīgi.
Tāpat grozījumu projektā paredzēts papildināt izglītības iestādēs papildus kompleksajai pusdienu un izvēles ēdienkartei atļauto produktu klāstu, atļaujot izplatīt arī piemēram, dehidrētu pienu, sviestu, maizi un džemu ar noteiktām kvalitātes prasībām.
LETA