KONSERVI

02.04.2012

ilgstošai glabāšanai speciāli sagatavoti pārtikas produkti. Visvairāk izplatītie konservēšanas veidi: pasterizācija, sterilizācija, marinēšana, sālīšana, skābēšana, konservēšana ar cukuru u.c. konservējošām vielām, kaltēšana, kūpināšana, atvēsināšana, sasaldēšana. Konservētiem uzturlīdzekļiem mainās ķīmiskais sastāvs - sarec olbaltumvielas, daļēji sašķeļas vitamīni, aiziet bojā fermenti. Salīdzinājumā ar svaigiem uzturlīdzekļiem konservu uzturvērtība ir mazāka. Gaļas un zivju konservi satur galvenokārt olbaltumvielas, daudz tauku, vārāmā sāls un kairinošu garšvielu. Zivju konservos ir daudz minerālvielu un mikroelementu. Dārzeņu un augļu konservos saglabājas samērā daudz minerālvielu, mikroelementu, nedaudz vitamīnu. Visvairāk С vitamīna un karotīna ir dažādos tomātu konservos, konservētās sarkano piparu pākstīs, pildītajos piparos, dārzeņu un augļu sulās. Konservus sterilizē hermētiski noslēgtos traukos. Tā tiek iznīcināti mikroorganismi, kas ir galvenais uzturlīdzekļu bojāšanās cēlonis. Mājas apstākļos nedrīkst sterilizēt gaļu, sēnes, zivis, dārzeņus, kuros maz skābes, jo šo produktu konservos rodas labvēlīga vide botulisma ierosinātāju attīstībai. Sterilizēt drīkst visus augļus un ogas, to sulas, tomātus, kā arī tos dārzeņus, kuros daudz skābes (skābenes, rabarberi, spināti). Dārzeņus, kuros maz skābes (kāposti, gurķi, bietes, burkāni, patisoni, sīpoli), drīkst sterilizēt tikai tad, ja tiem pievieno skābi. Lielākā daļa mikroorganismu iet bojā skābā vidē. Konservēt var arī marinējot: vājš etiķskābes šķīdums (1 - 2%) pasargā produktus

no bojāšanās, kavē mikroorganismu vairošanos, bet stiprāks (4 - 6% ) - tos nonāvē. Konservus uzglabā vēsās, labi vēdināmās telpās. Sterilizētus konservus var uzglabāt vairākus gadus, zivju konservus (nesterilizētus, hermētiski noslēgtus konservus - īsu laiku (0 - 5°). Gaļas, gaļas un dārzeņu, zivju konservi izlietojami kārbas atvēršanas dienā (ledusskapī tos var uzglabāt vairākas dienas). Piena un augļu konservu izlietošanas laiks ilgāks - pat istabas temperatūrā vairākas dienas pēc kārbas atvēršanas. Uzturā nedrīkst lietot konservus, kuriem ir uzpūsti vāki - bombāža. Visbiežāk tā rodas, ja konservi nav hermētiski noslēgti. Pārāk ilgi uzglabājot gaļas un zivju konservus, pat noslēgtos traukos var sākties olbaltumvielu šķelšanās, rodas amonjaks, kas deformē kārbas vāku. Bombāža var rasties arī, ja konservos ir skāba reakcija un kārbas iekšpuse nav pareizi pārklāta ar lakas vai alvas aizsargkārtu.

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kas ir karstā joga

Kas ir karstā joga

Iespēja ielūkoties karstās jogas būtībā, smelties interesantas zināšanas un iedvesmoties jaunai pieredzei, lasot interviju ar jogas pasniedzēju Dainu Liepiņu.

Aktuālie piedāvājumi

Kas jāzina par ziedi "Evija"?

Kas jāzina par ziedi "Evija"?

Jau kopš seniem laikiem cilvēkiem pazīstama efektīvā un universālā ziede "Evija" ādas kopšanai un dziedēšanai, kas nu jau atrodama teju katrā mājas aptieciņā. Pateicoties ziedes pārsteidzoši pozitīvajām īpašībām un iedarbībai, tā ir populāra ne tikai Latvijā – ziede "ceļo" pa visu pasauli. 

Betulīna ietekme uz cilvēka organismu

Betulīna ietekme uz cilvēka organismu

Betulīnam ir pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriālās īpašības, antioksidantīva, antimutagēna darbība, spēja mazināt holesterīna līmeni asinīs, uzlabot aknu un nieru darbību, kā arī citas darbības, ko var izmantot cilvēka atveseļošanai. Tāpat betulīnam ir liels potenciāls kosmētikas nozarē un ādas slimību ārstēšanā.

Video

Kāpēc biroja darbiniekiem jāvingro? Eksperta padoms (VIDEO)

Kāpēc biroja darbiniekiem jāvingro? Eksperta padoms (VIDEO)

Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka 1,4 miljardu pieaugušo veselību apdraud fizisku vingrinājumu trūkums. Tas attiecas uz teju visiem biroja darbiniekiem Latvijā, jo tie, kuri, veicot darba pienākumus, sēž vismaz sešas stundas, ir sēdoša darba darītāji un, sēžot ilgas stundas, ķermenī netiek nodrošināta pilnvērtīga asinscirkulācija.

Produktu testi

Dabas Lāse - auzu pārslu putras ar vitamīniem un mikroelementiem

Dabas Lāse - auzu pārslu putras ar vitamīniem un mikroelementiem

Septembrī medicine.lv sadarbībā ar Dabas Lāse piedāvā izmēģināt gardas un veselīgas auzu pārslu putras ar vitamīniem un mikroelementiem

Rinogel DROPS – mitrina, aizsargā un atvieglo elpošanu iesnu laikā

Rinogel DROPS – mitrina, aizsargā un atvieglo elpošanu iesnu laikā

Septembrī medicine.lv sadarbībā ar SIA Silvanols piedāvā testam Rinogel DROPS.

CARDIOchol N30 normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai un sirds veselībai

CARDIOchol N30 normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai un sirds veselībai

Augustā medicine.lv sadarbībā ar vitamini.lv piedāvā testēt CARDIOchol N30 normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai un sirds veselībai.

Uzņēmējs runā

Kas ir karstā joga

juulijaa

Iespēja ielūkoties karstās jogas būtībā, smelties interesantas zināšanas un iedvesmoties jaunai pieredzei, lasot interviju ar jogas pasniedzēju Dainu Liepiņu.

Kas ir muskuļu disbalanss?

Fin_2

Dabiski muskuļu un saišu elastīguma līmenis pakāpeniski samazinās aptuveni 30–35 gadu vecumā – jo vecāks kļūst cilvēks, jo sliktāka kļūst muskuļu un saišu elastība. Tas viss neizbēgami noved pie muskuļu disbalansa, kas ietekmē visu balsta un kustību sistēmu. Problēmas risināšana jāsāk ar speciālista konsultāciju.