medicine.lv skaitļos

Lietotāji online125
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1615
Ekspertu atbildes21477
Kā no ikdienā lietotās pārtikas gūt maksimālu labumu veselībai? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā no ikdienā lietotās pārtikas gūt maksimālu labumu veselībai?

Pēdējos gados cilvēki arvien biežāk cenšas ēst veselīgi, lai dienas laikā uzņemtu nepieciešamo kaloriju, vitamīnu un citu vērtīgo vielu devu. Taču labo nodomu īstenošanai ceļā nereti stājas nezināšana, kā rezultātā apēstais organismam nebūs tik vērtīgs, kā sākotnēji varētu šķist. Aptieku tīkla "Apotheka" piesaistītā "WillowMed" pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta sniedz padomus, kā no ikdienā visbiežāk patērētajiem produktiem gūt maksimālu labumu.

"Uztura pamatuzdevums ir nodrošināt organismu ar vielām, kas veido un atjauno audus un nodrošina dzīvības procesus. Tāpēc ir svarīgi, lai ik dienu pietiekamā daudzumā tiktu uzņemts viss organismam nepieciešamais – olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, ūdens, minerālvielas, vitamīni un balastvielas –, ko izmantot kā materiālu bioloģisko procesu norisei. Taču jāņem vērā, ka sabalansēta ēdienkarte vēl negarantē, ka tiks uzņemts viss organismam nepieciešamais – pat tad, ja uzturā tiek lietoti veselīgi un vērtīgām vielām bagāti produkti, tos nepareizi uzglabājot vai pagatavojot, tie var zaudēt uzturvielas. Rezultātā tik vērtīgais produkts patiesībā nenodrošina to, kas cerēts," skaidro farmaceite Anna Kivleniece.

No dobes vēderā vai saldētavā

Dārzeņi, augļi un ogas sāk zaudēt uzturvielas jau tajā brīdī, kad tie tiek izcelti no dobes vai noplūkti no koka. Jo īsāku laiku svaigi produkti tiek turēti plauktā vai ledusskapī, jo vairāk tie saglabās vērtīgās vielas, garšu un tekstūru. Savukārt, ja raža pārsteigusi ar apjomiem vai nopirktos produktus neizdodas apēst, izplatītākais un ieteicamākais produktu uzglabāšanas veids ir saldēšana. Saldēti produkti uzturvērtības ziņā ir līdzīgi svaigiem produktiem, īpaši, ja tiek sasaldēti uzreiz pēc novākšanas. Ieteicamais uzglabāšanas laiks saldētavā ir ne ilgāk kā 12 mēneši.

"Nav ieteicams atkārtoti kausēt un saldēt produktus, jo procesā tiek bojāti to šūnapvalki, zaudējot mitrumu, garšu, sākotnējo struktūru un vērtīgo vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Vairākkārtīgi saldēta un kausēta pārtika kļūst daudz uzņēmīgāka pret baktērijām. Uzmanība jāpievērš arī veikalos nopērkamajai saldētajai pārtikai – ja jūtams, ka produkti ir vienā gabalā, tas nozīmē, ka iepakojums jau ir bijis atkusis un atkārtoti sasaldēts, līdz ar to arī vērtīgo vielu daudzums ir samazinājies," skaidro pārtikas tehnoloģe.

Vesels dārzenis vērtīgāks par svaigi spiestu sulu

Banner 280x280

Svaigi spiestas sulas maldīgi tiek uzskatītas par vienkāršāko un ātrāko veidu, kā uzņemt diennaktī nepieciešamo dārzeņu un augļu devu. Tomēr sulas pagatavošanas procesā vairums uzturvielu tiek zaudētas. Šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem bagātākās augļu un dārzeņu daļas – miza un sēklas – paliek sulu spiedē. Pārtikas tehnoloģe skaidro, ka sulai pievienota augu eļļa palielinās sulas vērtību, jo veicinās taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos. Piemēram, burkāni satur daudz beta karotīna, zarnu traktā tas pārtop par A vitamīnu, kas ar papildu taukvielām ļaus daudz raitāk norisināties organisma procesiem. Tomēr apēsts svaigs dārzenis vai auglis tāpat būs vērtīgāks un veselīgāks, tai skaitā arī zobu un smaganu veselībai.

Graudaugiem svarīgs to pagatavošanas veids

Ievērojot mērenību un iekļaujot ēdienkartē graudaugus, no kuriem vismaz puse ir no pilngraudu produktiem, tiks uzņemts pamatīgs enerģijas, šķiedrvielu, minerālvielu un B grupas vitamīnu lādiņš.

"Graudaugu produktu pagatavošana ir gaumes lieta, tomēr visvairāk vērtīgo vielu saglabāsies, ja auzu pārslu putru vārīsim tikai īsu brīdi, atstājot to uzbriešanai – nav svarīgi pienā vai ūdenī, taču ieteicams bez cukura. Dažādojot ēdienkarti, iespējams izvārīt putru no prosas putraimiem, kuri pirms tam obligāti jāskalo trīs līdz četras reizes ar aukstu ūdeni. Savukārt griķi būs pilnvērtīgāki, ja tiks briedināti (zaļie griķi) – aplieti ar ūdeni vai ar kādu no skābpiena dzērieniem – paniņām, kefīru vai bezpiedevu jogurtu," iesaka eksperte.

Ja mājās ir brīva vieta un laiks, var izmēģināt graudu diedzēšanu, rūpīgi sekojot līdzi graudu un sēklu kvalitātei, izvēloties piemērotu trauku diedzēšanai, un mikrozaļumus izlietojot ātri pēc nogriešanas, vispirms tos noskalojot ar ūdeni. Diedzētajos graudos būs koncentrēts lielāks vitamīnu un minerālvielu daudzums, tos ērti pievienot salātiem, krēmzupām, jogurtiem, biezpienam vai izmantot ēdienu dekorēšanai.

Ne vienmēr redzamais bieds – pelējums

"Jebkurš pelējums ir kaitīgs veselībai, jo satur mikrotoksīnus – indīgas vielas, kas var izraisīt akūtu saindēšanos, novājināt  imūnsistēmu un pat izraisīt kādu no vēža formām. Vecmāmiņas metode, noņemot pelējuma virskārtu ievārījumam vai maizei, te nelīdzēs, jo tas pārklāj ne tikai produkta virspusi, bet iekļūst dziļi pārtikā un ar aci nav redzams. Tāpēc, ja produkts ir sapelējis, iebojājies vai savītis, to neēdam. Ir pāris izņēmumi, kuriem nogriežot pelējušo daļu, veselo var turpināt ēst – cietie sieri, salami desas un vītināti gaļas produkti. Savukārt, ja pelējuma kārta uzmetusies pēdējai ievārījuma burciņai, ko žēl izmest, tad tā vietā, lai vienkārši noņemtu virskārtu, ievārījumu var atkārtoti izvārīt un turpināt našķēties," stāsta pārtikas tehnoloģe. 

Lai izvairītos no pelējuma rašanās, speciālisti iesaka pārtikas produktus uzglabāt sausā, tumšā un ne pārāk siltā vietā, katram produktam izvēloties piemērotu un atsevišķu konteineru. Noglabātā pārtika regulāri ir jāpārbauda, īpaši graudaugi un rieksti, kas ir visvairāk pakļauti pelējuma sēnīšu riskam. Ja iespējams, pārtika jāiegādājas tikai svaiga un neilgi pirms pagatavošanas, to ilgi neuzglabājot.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā