medicine.lv skaitļos

Lietotāji online275
Aktīvie uzņēmumi12730
Nozares raksti11889
Ekspertu atbildes21477
GREMOŠANA : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

GREMOŠANA

uzturlīdzekļu fermentatīva sašķelšana gremošanas traktā līdz sīkām, organismam nespecifiskām molekulām, kas izmantojamas gan plastiskām, gan enerģētiskām norisēm organismā. Gremošana notiek pakāpeniski dažādās gremošanas trakta daļās gremošanas sulu (siekalu, kuņģa sulas, aizkuņģa dziedzera sulas, zarnu sulas) ietekmē, jo šo sulu fermenti izraisa dažādas šķelšanas reakcijas. Katru uzturvielu grupu šķeļ savi fermenti. Radušies skaldprodukti neuzkrājas, bet no zarnām nokļūst asinīs vai limfā (skatīt resorbcija). Tas nodrošina gremošanas tālāko gaitu, jo liela skaldproduktu koncentrācija samazina fermentu aktivitāti. Barību gremošanas traktā pārvieto un ar gremošanas sulām sajauc peristaltikas viļņi u.c. kuņģa un zarnu kustības.

Gremošanas dziedzeri savu darbību pielāgo uztura režīmam un diētas īpatnībām, uzņemtās barības daudzumam. Gremošana sākas, tiklīdz barība nokļūst mutes dobumā, kur notiek barības sasmalcināšana - košļāšana - un sajaukšana ar siekalām. Siekalu fermentu iedarbība turpinās arī kuņģī, kamēr tā saturs nav kļuvis ļoti skābs. Siekalu amilāze sašķeļ apmēram pusi uztura cietes līdz disaharīdiem un trisaharīdiem, pārējo cieti sašķeļ aizkuņģa dziedzera amilāze. Ja cilvēka uzturā daudz cukura (disaharīdu), tā sašķelšanu sāk siekalu maltāze, bet beidz aizkuņģa dziedzera un zarnu sulas fermenti divpadsmitpirkstu zarnā. No mutes dobuma pa rīkli un barības vadu (skatīt rīšana) barība nonāk kuņģī, kur uzkrājas un pakāpeniski sajaucas ar kuņģa sulu. Cilvēkam kuņģa sula izdalās pastāvīgi, jo intervāli starp ēdienreizēm ir nelieli, turklāt uz organismu bieži darbojas kāds nosacījuma kairinātājs, kas stimulē tās rašanos. Ēšanas laikā un pēc tās kuņģa sula izdalās pastiprināti. Tās sastāvs un daudzums variē atkarībā no uzņemtās barības daudzuma un ķīmiskām īpašībām. Visvairāk kuņģa sulas izdalās, kad ēd gaļu,- tad tajā ir arī visvairāk sālsskābes; vismazāk sālsskābes kuņģa sulā ir pēc piena ēdienu lietošanas. Kuņģa sulā visvairāk fermentu ir pēc maizes ēšanas. Kuņģa sulas izdalīšanos regulē neirohumorāli faktori. Tās sekrēcijā izšķir 3 fāzes. Pirmajā fāzē sekrēciju izraisa nosacījuma (ēdiena smarža, izskats) un beznosacījuma kairinātāji (ēdiena garša, košļāšana, rīšana). Rodas t.s. ēstgribas jeb apetītes sula, kas sagatavo kuņģi barības uzņemšanai un atvieglina turpmāko gremošanas norisi. Ēstgribas sula izdalās 1/2 - 2 stundas, bet sekrēcija pēc ēšanas ilgst 6 - 8 stundas. Otrajā fāzē sula izdalās sakarā ar barības mehānisku un ķīmisku iedarbību uz kuņģa sienu, kā arī hormona gastrīna ietekmē, kurš veidojas kuņģa vārtnieka daļā. Stipri kuņģa sekretorisko šūnu kairinātāji ir gaļas un dārzeņu buljoni, kas satur histamīnu. Tas stimulē sālsskābes izdalīšanos. Sekrēcijas trešo fāzi ierosina divpadsmitpirkstu zarnas hormons enterogastrīns, kas kairina kuņģa dziedzeršūnas un pastiprina sulas izdalīšanos. Tās sekrēciju veicina arī daži uzturlīdzekļu skaldprodukti. Kuņģa sekrēciju kavē taukiem bagāts ēdiens. Tauki var aizkavēt sulas izdalīšanos tīri mehāniski - apklājot gļotādu, tomēr galvenais kavētājs ir hormons enterogastrons, kas rodas divpadsmitpirkstu zarnā, kad tur ieplūst tauki. Kuņģa sulas izdalīšanos negatīvi ietekmē arī sālsskābes iekļūšana divpadsmitpirkstu zarnā. Ja zarnā ļoti skāba reakcija (pH 2,5), sekrēcija kuņģī apstājas. Kuņģa sulas izdalīšanos samazina, pat pārtrauc nepatīkamas emocijas, piem., bailes, dusmas. Kuņģī notiek galvenokārt olbaltumvielu gremošana. Kuņģa proteināzes (pepsīns u.c.) sašķeļ olbaltumvielu molekulas samērā lielās peptīdu molekulās, to gremošana turpinās divpadsmitpirkstu zarnā. Olbaltumvielu gremošanas galaproduktu - aminoskābju kuņģī ir maz. Kuņģa sulas lipāze sašķeļ arī daļu emulģēto tauku (olas dzeltenums, piena tauki). Kad kuņģa saturam ir viendabīga, pusšķidra konsistence, sākas kuņģa pakāpeniska iztukšošanās. Skābā barības putriņa jeb himuss nelielās porcijās pāriet tievās zarnas sākumdaļā - divpadsmitpirkstu zarnā. Te uz barības putriņu iedarbojas aizkuņģa dziedzera sula, žults un zarnu sula. Aizkuņģa dziedzera sulas izdalīšanos (pieaugušam cilvēkiem diennaktī izdalās 0,7 - 1,2 litri), tāpat kā kuņģa sekrēciju, ierosina nosacījuma un beznosacījuma kairinātāji. Dziedzera darbības regulācijā ļoti liela nozīme ir hormoniem sekretīnam un pankreozimīnam, kuri sālsskābes ietekmē rodas divpadsmitpirkstu zarnas gļotādā. Aizkuņģa dziedzera sulas fermenti iedarbojas uz visām uzturvielu grupām. Amilāze noārda cieti, maltāze un laktāze sašķeļ disaharīdus līdz monosaharīdiem - glikozei, galaktozei un fruktozei, kas uzsūcas asinīs. Tripsīns, himotripsīns, elastāze un karboksipeptidāzes sašķeļ olbaltumvielas dipeptīdos un tripeptīdos, veidojas arī peptīdi un aminoskābes. Lipāze ir galvenais ferments tauku gremošanā. Tā sašķeļ taukus līdz glicerīnam un taukskābēm. Tauku gremošanai nepieciešama arī žults, ko nepārtraukti izstrādā aknu šūnas. Divpadsmitpirkstu zarnā tā ieplūst no žultspūšļa gremošanas laikā. Žults izdalīšanās regulācija ir neirohumorāla. Reflektorisku žults izdalīšanos izraisa barības uzņemšana, košļāšana, rīšana, kuņģa sienas iestiepums u.c. beznosacījuma un nosacījuma kairinātāji. Arī daži uzturlīdzekļi, piem., salds krējums, olas dzeltenums, stimulē žults izdalīšanos. Tās ieplūšanu zarnās pastiprina arī divpadsmitpirkstu zarnas hormons holecistokinīns. No visām žults sastāvdaļām gremošanā piedalās žultsskābes. Tās emulģē taukus, aktivē aizkuņģa dziedzera lipāzi un piedalās taukskābju uzsūkšanā. Zarnu sulu izstrādā un izdala tievās zarnas gļotādas sekretoriskās šūnas. Sekrēciju ierosina ķīmiskie un mehāniskie zarnas kairinātāji. Dienā izdalās apm. 3 litri sulas. Tā satur nātrija hidrogēnkarbonātu (dzeramo sodu) un dažādus

fermentus. Svarīgākais no tiem ir erepsīns - fermentu komplekss, kas turpina aizkuņģa dziedzera fermentu sākto olbaltumvielu noārdīšanu, sašķeļot dipeptīdus un tripeptīdus līdz aminoskābēm, un beidz olbaltumvielu gremošanu. Zarnu sulā ir arī vāji aktīva amilāze un lipāze, kā arī maltāze un laktāze. Zarnās, sevišķi resnajā zarnā, mitinās daudz mikroorganismu, kas veido zarnu mikrofloru. Zarnās notiek t.s. kontaktgremošana. Tā noris, dažādām vielām saskaroties ar zarnu epitēlijšūnām, kas sintezē fermentus, sevišķi tos, kuri hidrolizē barības skaldproduktu nelielas molekulas, un beidz gremošanu. Kontaktgremošana savstarpēji saista gremošanu un resorbciju, jo uz šūnas virsmas sašķeltās uzturvielas caur šīm šūnām iekļūst asinīs. Tievajā zarnā gremošana pilnīgi beidzas, notiek organismam nepieciešamo barības vielu uzsūkšana. Nesagremotās un organismam nederīgās vielas pāriet resnajā zarnā. Tur uzsūcas ūdens, minerālvielas un veidojas izkārnījumi. Gremošanas traucējumus var radīt daudz dažādu faktoru. Galvenie no tiem ir uztura režīma neievērošana, alkohola un nikotīna lietošana, kā arī akūtas un hroniskas infekcijas slimības, invāzijas slimības, alerģija.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti ir zināmi ar savām unikālajām īpašībām. To lietošana var būt noderīga imunitātes stiprināšanā, jo šie produkti satur plašu vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu klāstu, kas var palīdzēt uzlabot organisma aizsargspējas. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

10 iemesli, kāpēc Lion's mane vērts iekļaut savā uzturā

10 iemesli, kāpēc Lion's mane vērts iekļaut savā uzturā

Lion's Mane jeb ežu dižadatene ir unikāla sēne, kas pēdējās desmitgadēs guvusi plašu zinātnieku interesi, pateicoties tās daudzsološajiem ieguvumiem veselībai. Uzzināsim vairāk! 

Kāpēc es slimoju, bet citi nē? 5 padomi imunitātes stiprināšanai 

Kāpēc es slimoju, bet citi nē? 5 padomi imunitātes stiprināšanai 

Ziema Latvijā tradicionāli ir sezona, kad slimojam visbiežāk. Drēgns, auksts laiks ietekmē gan mūsu garastāvokli, gan fizisko pašsajūtu. Kāpēc daži ziemā slimo ļoti regulāri, bet citi gandrīz vai nemaz? Atbilde labas imunitātes nodrošināšanā slēpjas mūsu ikdienas paradumos un uzturā. Uzzināsim vairāk! 

Mirdzošu un veselu matu noslēpums

Mirdzošu un veselu matu noslēpums

Lai gan ģenētikai, ārējiem apstākļiem un kopšanas rutīnai ir nozīme, veselu matu atslēga bieži slēpjas uzturā. Matu veselība sākas no iekšienes, un pareizu vitamīnu un uzturvielu uzņemšana var būt izšķiroša. Apskatīsim svarīgākos vitamīnus matu veselībai un labākos pārtikas avotus!

Video

Raidījums "Kas notiek medicīnā": Kas notiek nefroloģijā?

Raidījums

Informēt sabiedrību par esošo situāciju medicīnas nozarē, pastāstīt un parādīt, kā notiek nozares attīstība, kā tiek domāts par pacientu un ārstu labklājību, nākotni un digitalizācijas formām – tāds ir raidieraksta “Kas notiek Medicīnā” galvenais mērķis.

Produktu testi

Testa rezultāti: BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Testa rezultāti: BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Bee Box" piedāvāja testēt Bišu maizi enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas veicināšanai.

LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

Februārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testam īpašu produktu LIVEO intime - pienskābo baktēriju kompleksu sievietēm. Februāri mēdz dēvēt arī par mīlestības mēnesi, tāpēc SIA SAGITUS vēlas atgādināt sievietēm mīlēt sevi un parūpēties arī par sevi. 

Testa rezultāti: Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Testa rezultāti: Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "MV Health" piedāvāja testēt uztura bagātinātāju Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai.

Testa rezultāti: JAUNUMS – NATEO D immuno

Testa rezultāti: JAUNUMS – NATEO D immuno

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvāja testam pavisam jaunu produktu, kas pievienojies NATEO produktu klāstam - NATEO D immuno kapsulas, kas satur dabiskas izcelsmes D vitamīnu (4000 SV) kombinācijā ar C vitamīnu, cinku un rūgto apelsīnu bioflavonoīdiem. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm - Jūrmalas slimnīca nodrošina augļa izmeklējumus grūtniecēm, izmantojot jaunākās paaudzes premium klases ultrasonogrāfijas (USG) iekārtu Volusan Expert 22. 

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Atklāj īpašo Japānas skaistuma noslēpumu, kuru izstrādājuši Jāpānas zinātnieki. Dr.Ohhira® produkti – augstākās kvalitātes Japānas kosmētika un uztura bagātinātāji.