GARŠVIELAS
aromātiskas, garšas ziņā asas vielas, ko iegūst no augiem vai arī mākslīgi. Lieto ēdienu garšas un smaržas bagātināšanai un uzlabošanai. Garšvielas satur daudzi garšaugi: anīss, dilles, ķimenes, ķiploki, mārrutki, mārsils, pētersīļi, piparmētra, puravi, selerijas, sinepes, sīpoli. Garšvielas atrodas augu saknēs (ingvers, mārrutki), mizā (kanēlis), lapās (dilles, lauru lapas), ziedpumpuros (krustnagliņas), putekšņlapās (safrāns), augļos (ķimenes, paprika, pipari, vaniļa), sēklās (kardamons, muskatrieksts, sinepes). Par garšvielām izmanto arī augļu un ogu sulas, biezeņus, ekstraktus (gaļas, sēņu, rauga), vārāmo sāli, cukuru, arī mākslīgi iegūtās vielas - aromātiskās esences, vanilīnu, citronskābi, etiķskābi, glutamīnskābi, pienskābi, vīnskābi. Garšvielas kopā ar ēdienu organismā kairina ožas un garšas receptorus, ierosinot siekalu un gremošanas sulu izdali. Rodas ēstgriba, tāpēc organisms labāk izmanto ēdienu. Pārāk liels garšvielu daudzums nomāc ēstgribu un var bojāt gremošanas trakta gļotādu, slikti ietekmēt aknu un nervu sistēmas darbību. Asas garšvielas (paprika, melnie pipari, smaržīgie pipari jeb virces, ingvers, sinepes, mārrutki) stipri kairina gremošanas orgānus, aknas, nieres, žults izvadceļus un urīnceļus.