DIETOLOĢIJA
dietētika, uzturzinātne - medicīnas nozare, kas pētī slima cilvēka uzturu. (Vesela cilvēka uzturu pētī uztura higiēna.) Izmantojot fizioloģijas un bioķīmijas metodes, dietoloģija nosaka cilvēka organisma stāvoklim atbilstošo uzturu, ar kuru var mainīt organisma reaktivitāti, lai nerastos orgānu un orgānu sistēmu funkcionāli traucējumi, un, ņemot vērā objektīvus kritērijus (organismā konstatētās patoloģijas novirzes vielmaiņā u.c. funkcijās, uzturlīdzekļu ķīmisko sastāvu), izveido tādu ārstniecisko uzturu (diētas terapiju), kas sekmē patoloģijas procesu likvidēšanos slimajā organismā. Dietoloģijas praktiskā nozare ir ārstnieciskā kulinārija, kas atbilstoši dažādām slimībām veic uzturlīdzekļu kulināro apstrādi.