medicine.lv skaitļos

Lietotāji online357
Aktīvie uzņēmumi12730
Nozares raksti11889
Ekspertu atbildes21477
BĒRNA UZTURS : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

BĒRNA UZTURS

Normālai bērna fiziskajai un garīgajai attīstībai nepieciešams pilnvērtīgs uzturs, kas veicina bērna augšanu, palielina aktivitāti un mazina uzņēmību pret slimībām. Lai bērna uzturs būtu pilnvērtīgs, jāievēro šādi noteikumi: 1) uzturā jābūt pietiekamam daudzumam olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, minerālvielu, vitamīnu un ūdens; 2) uzturam jābūt daudzveidīgam, tajā jāietilpst dzīvnieku un augu izcelsmes produktiem: pienam, gaļai, zivīm, olām, maizei, putraimiem, dārzeņiem, augļiem utt.; 3) uzturam jābūt labas kvalitātes, tajā nedrīkst atrasties kaitīgi piejaukumi un slimību ierosinātāji; 4) uztura enerģētiskajai vērtībai un apjomam jābūt pietiekamam, lai tiktu segts organisma enerģijas patēriņš un rastos sāta sajūta; 5) dienas uztura daudzums pareizi jāsadala pa ēdienreizēm, turklāt vienmēr jāēd vienā un tajā pašā laikā.

1. gadā galvenais bērna uzturlīdzeklis ir mātes piens (skatīt zīdaiņa ēdināšana). Pirmā pusgada beigās bērns sāk ēst arī īpaši gatavotus ēdienus. Bērna uzturam kvalitatīvi jāatšķiras no pieaugušo uztura, jo bērna organisms vēl nav pilnīgi izveidots un turpinās tā attīstība: bērns aug garumā, palielinās viņa ķermeņa masa, veidojas orgānu sistēmas, attīstās muskulatūra, pārskaņojas iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbība utt. Minēto pārmaiņu norisei nepieciešama daudz intensīvāka vielmaiņa nekā pieaugušo organismā. Tāpēc bērnam uz katru kilogramu ķermeņa masas jāsaņem vairāk olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu nekā pieaugušajam, kā arī nepieciešama lielāka uztura dažādība. Tomēr jāatceras, ka bērnībā, sevišķi līdz 4 gadu vecumam, vielmaiņas regulācijas nestabilitātes dēļ pastāv pastiprināts jutīgums pret ārējās vides faktoriem un īpaši pret dažādiem uzturlīdzekļiem. Tāpēc bērna uzturs jāizvēlas ļoti uzmanīgi.

Bērna uzturā nedrīkst būt daudz kairinošu vielu, piem., piparu, lauru lapu, marinētu dārzeņu, šokolādes u.c. Smagus traucējumus bērnam bieži izraisa trekna gaļa (cūkas, aitas, pīles, zoss gaļa), kūkas, desas, žāvētas zivis u.c. Alkoholiskie dzērieni jau nelielās devās parasti rada bērna organisma saindēšanos. Aptuvenais diennaktīi patērētais uztura daudzums mazbērna un pirmsskolas periodā ir 1000-1800 g, skolas periodā - 2100-2700 g (skatīt 1. tab.) Olbaltumvielas ir visu šūnu un organisma audu uzbūves pamats. Nepietiekams olbaltumvielu daudzums uzturā kavē bērna augšanu un attīstību, pamazina pretestību slimībām. Arī pārmērīga olbaltumvielu lietošana nelabvēlīgi ietekmē vielmaiņu un mazina ēstgribu. Olbaltumvielas atrodas dzīvnieku un augu izcelsmes produktos: gaļā, pienā, olās, biezpienā, pupās u.c. Olbaltumvielu daudzumam bērna uzturā jābūt 15-17% . Lielākā daļa olbaltumvielu jāuzņem ar dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Tauki un ogļhidrāti ir galvenais organisma enerģijas avots. Vērtīgākie ir tie tauki, kas satur A un D vitamīnus - sviests, krējums, olas dzeltenums, zivju еļļа. Tauku daudzumam bērna uzturā jābūt 15-17%. 10-20% no kopējā tauku daudzuma jābūt augu taukiem - augu eļļām, kas satur nepiesātinātās taukskābes un E vitamīnu. Tauku trūkuma dēļ bērns novājē, un taukos atrodošos A, D un E vitamīnu trūkuma dēļ mazinās viņa pretestība slimībām. Pārmērīga tauku lietošana rada gremošanas u.c. orgānu darbības traucējumus.

Ogļhidrātu daudzumam bērna uzturā jābūt 66-70% . Ogļhidrātus organisms uzņem ar dārzeņiem, augļiem, medu un cukuru. Pārmērīga ogļhidrātu lietošana mazina bērna pretestību slimībām. Bērna organismam ļoti svarīgi ir vitamīni (skatīt 2. tab.), kuru daudzums uzturā atkarīgs galvenokārt no nevārītu dārzeņu un augļu lietošanas un uzturlīdzekļu kulinārās apstrādes. Ēdieni jāuzglabā un jāgatavo tā, lai tajos neaizietu bojā vitamīni. Dārzeņi jāmazgā un jātīra īsi pirms to apstrādes. Ēdienu gatavošanā nav pieļaujama tikko gatavotā ēdiena sajaukšana ar agrāk gatavoto.

Augošam organismam nepieciešamas minerālvielas, sevišķi kalcija, fosfora un dzelzs savienojumi. Kalciju organisms uzņem ar piena produktiem, fosforu - ar olas dzeltenumu, aknām, gaļu, sieru, zirņiem un pupām, dzelzi - ar gaļu, aknām, olas dzeltenumu, augļiem un rupjmaizi. Nātrija rezerve ir vārāmais sāls, kuru uzturam pievieno nelielā daudzumā - pēc garšas. Sērs atrodams olās, gaļā, pupās, jods - ūdenī un dārzeņos, varš - olas dzeltenumā, aknās un dārzeņos, mangāns - aknās un vīnogās, cinks - raugā, sēnēs, pienā, aknās.

Ļoti svarīgs elements ir fluors, kura daudzums dzeramajā ūdeni nereti ir nepietiekams; tādā gadījumā fluors jāpievieno mākslīgi, lai bērnam nebojātos zobi. Organismam nepieciešams arī ūdens, kura augļos un dārzeņos ir 97% , pienā - 87% , olās - 75% , gaļā - 60% , maizē - 35% . Bērnam uz kg ķermeņa masas nepieciešams vairāk ūdens nekā pieaugušajam: 1-3 gadu vecumā apmēram 90 ml uz kg masas. Ja ēdiens gatavots pareizi un bērns apēd visu devu, viņš slāpes nejūt un ūdens dzeršana nav vajadzīga. Karstā laikā, pēc fiziskas piepūles vai slimības laikā bērns jūt slāpes, kuru remdēšanai jālieto vārīts, vēss ūdens. Bērnu nedrīkst radināt pie saldas tējas vai sulas dzeršanas, jo tas mazina ēstgribu. Šā paša iemesla dēļ slāpju remdēšanai nedrīkst lietot pienu. Ja uzturā ir pārāk daudz piena, bērns patērē nepietiekami daudz gaļas un dārzeņu, viņam var rasties hroniski aizcietējumi un anēmija.

1-3 gadu veca bērna uzturs stipri atšķiras no zīdaiņa uztura. Sakarā ar košanas aparāta - muskuļu un zobu attīstīšanos un gremošanas fermentu aktivitātes palielināšanos šķidrā barība 2. gadā pakāpeniski jāaizstāj ar cietāku, piem., ar gaļas un dārzeņu ēdieniem, pudiņiem, maizi. Sākot ar 2. gadu, bērnam ik dienas jāsaņem 500-600 ml svaiga vai raudzēta piena, biezpiens, gaļas ēdieni, zivis, olas. Treknu gaļu bērnam nav ieteicams dot, jo lielāks tauku daudzums pilnībā netiek sagremots. Uzturā jālieto dārzeņi - loki, dilles, salāti, spināti, skābenes, nātres, redīsi, rutki, sīpoli, kabači, kā arī augļi un ogas - jāņogas, ēkšķogas, dzērvenes, brūklenes u.c.

Gatavojot bērnam ēdienu, jāņem vērā tā garša. Bērns labprātāk ēd ēdienus, pie kuriem pieradis, taču viņš pakāpeniski jāradina pie jauniem uzturlīdzekļiem, lai uzturs būtu daudzveidīgs. Radinot bērnu pie jauniem ēdieniem, jābūt ļoti pacietīgam, neizdevies mēģinājums jāatkārto pēc 1-2 nedēļām, pat pēc mēneša, jo nedrīkst spiest bērnu ēst, ja viņš negrib.

Lai uzņemtais uzturs tiktu labi izmantots, jāievēro ēšanas režīms. Bērnam jāēd 4 reizes dienā: brokastis plkst. 8-9, pusdienas plkst. 12-13, launags plkst. 16, vakariņas plkst, 19. Ēdiena daudzums jāsadala tā, lai brokastīs saņemtu apmēram 25% , pusdienās - 30% , launagā - 20% un vakariņās - 25% . Ēšanas laikam jābūt stingri noteiktam, jo tas nodrošina labu barības sagremošanu. Starplaikos bērns nedrīkst ēst, arī saldumi, augļi un sula jāsaņem tikai ēdienreizēs. Sastādot ēdienkarti, jāievēro pareizs uzturlīdzekļu sadalījums: produkti, kas bagāti ar olbaltumvielām un taukiem, jādod dienas pirmajā pusē, jo tie atrodas kuņģī ilgāku laiku un to pārstrādei nepieciešams daudz gremošanās sulu. Tā kā miega laikā gremošanās process palēninās, vakariņās ieteicams dot piena, dārzeņu un putraimu ēdienus, Ēdiens nedrīkst būt ne pārāk karsts, ne pārāk auksts.

Pēc 1 gada vecuma bērns jāmāca ēst patstāvīgi. Pie galda nedrīkst pļāpāt vai blēņoties, uzmanība jāpievērš ēdienam. Bērns jāmāca rūpīgi sakošļāt barību, jo tas veicina gremošanu. Ja bērns pirms ēšanas grib dzert, viņam var iedot dažus malkus vārīta, vēsa ūdens. Ja bērns atsakās ēst, nedrīkst viņu bārt. Jāpārbauda, vai viņš nav slims. Bērnam jāpiedāvā nesaldināts ūdens un ēšana jāatliek uz 20-30 minūtēm vai līdz nākamajai ēdienreizei. Nedrīkst sākt gatavot citu ēdienu pēc bērna pasūtījuma. Nervoziem bērniem pēc aktīvām rotaļām ieteicams pirms ēšanas pusstundu atpūsties.

4-6 gadus veca bērna uzturā piena daudzums nedrīkst pārsniegt 500 ml. Ēdienkarte ir plašāka. Uzturlīdzekļu kulinārā apstrāde ir tāda pati kā pieaugušajam, tikai kairinoši, piparoti un sālīti produkti lietojami nelielā daudzumā. Skolas vecuma bērnam ēdienreižu laiks atkarīgs no tā, kad notiek mācības skolā (skatīt skolēna dienas režīms). Ja bērns apmeklē bērnudārzu vai mācību iestādi, kur ir kopgalds, brīvdienās ēšanas režīmam jābūt tādam pašam kā darbdienās. Lai bērnu pasargātu no gremošanas orgānu slimībām, viņš jāpieradina pie pareiza uztura režīma.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti ir zināmi ar savām unikālajām īpašībām. To lietošana var būt noderīga imunitātes stiprināšanā, jo šie produkti satur plašu vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu klāstu, kas var palīdzēt uzlabot organisma aizsargspējas. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

10 iemesli, kāpēc Lion's mane vērts iekļaut savā uzturā

10 iemesli, kāpēc Lion's mane vērts iekļaut savā uzturā

Lion's Mane jeb ežu dižadatene ir unikāla sēne, kas pēdējās desmitgadēs guvusi plašu zinātnieku interesi, pateicoties tās daudzsološajiem ieguvumiem veselībai. Uzzināsim vairāk! 

Kāpēc es slimoju, bet citi nē? 5 padomi imunitātes stiprināšanai 

Kāpēc es slimoju, bet citi nē? 5 padomi imunitātes stiprināšanai 

Ziema Latvijā tradicionāli ir sezona, kad slimojam visbiežāk. Drēgns, auksts laiks ietekmē gan mūsu garastāvokli, gan fizisko pašsajūtu. Kāpēc daži ziemā slimo ļoti regulāri, bet citi gandrīz vai nemaz? Atbilde labas imunitātes nodrošināšanā slēpjas mūsu ikdienas paradumos un uzturā. Uzzināsim vairāk! 

Mirdzošu un veselu matu noslēpums

Mirdzošu un veselu matu noslēpums

Lai gan ģenētikai, ārējiem apstākļiem un kopšanas rutīnai ir nozīme, veselu matu atslēga bieži slēpjas uzturā. Matu veselība sākas no iekšienes, un pareizu vitamīnu un uzturvielu uzņemšana var būt izšķiroša. Apskatīsim svarīgākos vitamīnus matu veselībai un labākos pārtikas avotus!

Video

Raidījums "Kas notiek medicīnā": Kas notiek nefroloģijā?

Raidījums

Informēt sabiedrību par esošo situāciju medicīnas nozarē, pastāstīt un parādīt, kā notiek nozares attīstība, kā tiek domāts par pacientu un ārstu labklājību, nākotni un digitalizācijas formām – tāds ir raidieraksta “Kas notiek Medicīnā” galvenais mērķis.

Produktu testi

Testa rezultāti: BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Testa rezultāti: BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Bee Box" piedāvāja testēt Bišu maizi enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas veicināšanai.

LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

Februārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testam īpašu produktu LIVEO intime - pienskābo baktēriju kompleksu sievietēm. Februāri mēdz dēvēt arī par mīlestības mēnesi, tāpēc SIA SAGITUS vēlas atgādināt sievietēm mīlēt sevi un parūpēties arī par sevi. 

Testa rezultāti: Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Testa rezultāti: Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "MV Health" piedāvāja testēt uztura bagātinātāju Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai.

Testa rezultāti: JAUNUMS – NATEO D immuno

Testa rezultāti: JAUNUMS – NATEO D immuno

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvāja testam pavisam jaunu produktu, kas pievienojies NATEO produktu klāstam - NATEO D immuno kapsulas, kas satur dabiskas izcelsmes D vitamīnu (4000 SV) kombinācijā ar C vitamīnu, cinku un rūgto apelsīnu bioflavonoīdiem. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm - Jūrmalas slimnīca nodrošina augļa izmeklējumus grūtniecēm, izmantojot jaunākās paaudzes premium klases ultrasonogrāfijas (USG) iekārtu Volusan Expert 22. 

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Atklāj īpašo Japānas skaistuma noslēpumu, kuru izstrādājuši Jāpānas zinātnieki. Dr.Ohhira® produkti – augstākās kvalitātes Japānas kosmētika un uztura bagātinātāji.