7 soļi vēdera labsajūtai vasarā
Vasaras siltajā laikā ēdiens var ātrāk sabojāties. Turklāt parasti arī vairāk uzņemam svaigus dārzeņus, zaļumus, ogas, kuri diemžēl ne vienmēr tiek pietiekami labi nomazgāti. Šie un citi faktori var ietekmēt saindēšanās risku. Kā pasargāt sevi no pārtikas saindēšanās un vēdergraizēm un ko darīt, ja tas tomēr noticis, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Visbiežākais iemesls, kas izraisa saindēšanos ar pārtiku, ir higiēnas neievērošana – netiek rūpīgi nomazgātas rokas pirms ēšanas vai pirms ēdiena pagatavošanas, kā arī netiek pienācīgi nomazgāti produkti, stāsta ģimenes ārste. Turklāt vasaras karstajās, saulainajās dienās ir grūtāk nodrošināt produktu uzglabāšanu atbilstošā temperatūrā. Arī tas palielina pārtikas saindēšanās risku.
Jāņem vērā, ka ne vienmēr uzreiz ir iespējams atšķirt saindēšanos no citiem vēdersāpju iemesliem, tādēļ nereti ir nepieciešami papildu izmeklējumi un konsultācija ar ārstu. Svarīgi arī pašam pacientam izvērtēt iespējamo inficēšanās avotu. Saindējoties ar pārtiku, kā simptomi var būt gan paaugstināta, gan pazemināta temperatūra, mērenas vēdersāpes, vemšana, šķidra vēdera izeja. Taču, ja ir izteikti spēcīgas vēdersāpes, vēdera izeja ir ar asins piejaukumu, ir paaugstināta temperatūra, bieža šķidra vēdera izeja, vairākkārtīga vemšana, nekavējoties jādodas pie ārsta. Tāpat ārsta konsultācija ir nepieciešama, ja arī vieglāki simptomi ir ilgāk par trim dienām.
Ko darīt, ja gadījies saindēties?
Farmaceits stāsta, ka saindēšanās gadījumā noderēs sorbentu preparāti. Tie uzsūks sevī sliktās vielas, kas atrodas kuņģa un zarnu traktā. Šādi preparāti ir pieejami gan tablešu, gan gelu un pulveru veidā. Ja tev ir vēdergraizes un spazmas, var lietot līdzekļus, kas mazina vēdera uzpūšanos un spazmolītiskos līdzekļus. Iedzer negāzētu ūdeni vai melno tēju bez cukura, kas palīdzēs nomierināt kuņģi un mazināt spazmas. Savukārt, lai atjaunotu minerālu līmeni organismā, lieto hidrotoniskos līdzekļus, kuri satur sāļus.
Tāpat labvēlīgu efektu var sniegt ārstniecības augu līdzekļi – izvēlies ārstniecības augu novārījumus, kas satur asinszāli, kumelītes, piparmētru vai ceļteku. Lai mazinātu sliktu dūšu, noderēs arī zāļu tējas ar piparmētru.
Kad saindēšanās un vēdergraizes ir mazinājušās un jūties labāk, ieteicams iziet bifido baktēriju saturošu līdzekļu kursu, kas palīdzēs atjaunot zarnu mikrofloru. Labvēlīgo baktēriju preparātus lieto pēc tam, kad esi pabeidzis sorbentu lietošanu, citādi tām nebūs vēlamā efekta. Labo baktēriju preparātus lieto tukšā dūšā (pusstundu pirms ēšanas) vai pēc ēšanas (nogaidot vizmas vienu stundu), uzsver farmaceits.
Par atbilstošāko līdzekļu izvēli un lietošanu konsultējies ar ārstu vai farmaceitu.
Kā izvairīties?
Ģimenes ārste un farmaceits iesaka galvenos soļus, kas palīdzēs mazināt pārtikas saindēšanās un citu ar pārtiku saistītus vēdergraižu riskus.
- Ievēro higiēnu! Uzturi virtuvi tīru. Mazgā rokas pirms ēšanas un ēdiena pagatavošanas, kā arī pēc tualetes un sabiedrisko vietu apmeklēšanas. Pirms lietošanas rūpīgi nomazgā augļus, dārzeņus, ogas, zaļumus.
- Skaties, ko ēd! Pievērs uzmanību pārtikas kvalitātei, ēdienu gatavo no svaigiem produktiem un vienmēr pārliecinies par produktu derīguma termiņu. Ja ir aizdomas par produkta kvalitāti un derīgumu, to uzturā neizmanto.
- Labi pagatavo! Pārliecinies, ka produkti ir pilnībā pagatavoti, piemēram, gaļa un zivs ir pilnībā gatava un iekšā nav jēla. Rūpīga termiska apstrāde ir ļoti būtiska!
- Pareizi uzglabā! Karstajās dienās ir īpaši svarīgi pārtikas produktus ilgstoši neuzglabāt ārpus ledusskapja. Neliec un neuzglabā jēlus produktus kopā ar gatavajiem.
- Uzņem pietiekami daudz šķidruma! Tas ir būtisks organisma procesu atbilstošai darbībai.
- Nepārēdies! Ievēro mērenību un nepārslogo savu organismu ar pārēšanos. Tā var veicināt vēdergraizes, bet ilgtermiņā, regulāri pārēdoties, – citas veselības problēmas.
- Palīdzi savam kuņģim! Pēc ēšanas nesēdi uz vietas un veic vieglas aktivitātes, piemēram, pastaigājies.
Lai vēders vasarā jūtas labi!