medicine.lv skaitļos

Lietotāji online34
Aktīvie uzņēmumi12741
Nozares raksti1341
Ekspertu atbildes20871
KONSERVI : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

KONSERVI

02.04.2012

ilgstošai glabāšanai speciāli sagatavoti pārtikas produkti. Visvairāk izplatītie konservēšanas veidi: pasterizācija, sterilizācija, marinēšana, sālīšana, skābēšana, konservēšana ar cukuru u.c. konservējošām vielām, kaltēšana, kūpināšana, atvēsināšana, sasaldēšana. Konservētiem uzturlīdzekļiem mainās ķīmiskais sastāvs - sarec olbaltumvielas, daļēji sašķeļas vitamīni, aiziet bojā fermenti. Salīdzinājumā ar svaigiem uzturlīdzekļiem konservu uzturvērtība ir mazāka. Gaļas un zivju konservi satur galvenokārt olbaltumvielas, daudz tauku, vārāmā sāls un kairinošu garšvielu. Zivju konservos ir daudz minerālvielu un mikroelementu. Dārzeņu un augļu konservos saglabājas samērā daudz minerālvielu, mikroelementu, nedaudz vitamīnu. Visvairāk С vitamīna un karotīna ir dažādos tomātu konservos, konservētās sarkano piparu pākstīs, pildītajos piparos, dārzeņu un augļu sulās. Konservus sterilizē hermētiski noslēgtos traukos. Tā tiek iznīcināti mikroorganismi, kas ir galvenais uzturlīdzekļu bojāšanās cēlonis. Mājas apstākļos nedrīkst sterilizēt gaļu, sēnes, zivis, dārzeņus, kuros maz skābes, jo šo produktu konservos rodas labvēlīga vide botulisma ierosinātāju attīstībai. Sterilizēt drīkst visus augļus un ogas, to sulas, tomātus, kā arī tos dārzeņus, kuros daudz skābes (skābenes, rabarberi, spināti). Dārzeņus, kuros maz skābes (kāposti, gurķi, bietes, burkāni, patisoni, sīpoli), drīkst sterilizēt tikai tad, ja tiem pievieno skābi. Lielākā daļa mikroorganismu iet bojā skābā vidē. Konservēt var arī marinējot: vājš etiķskābes šķīdums (1 - 2%) pasargā produktus

no bojāšanās, kavē mikroorganismu vairošanos, bet stiprāks (4 - 6% ) - tos nonāvē. Konservus uzglabā vēsās, labi vēdināmās telpās. Sterilizētus konservus var uzglabāt vairākus gadus, zivju konservus (nesterilizētus, hermētiski noslēgtus konservus - īsu laiku (0 - 5°). Gaļas, gaļas un dārzeņu, zivju konservi izlietojami kārbas atvēršanas dienā (ledusskapī tos var uzglabāt vairākas dienas). Piena un augļu konservu izlietošanas laiks ilgāks - pat istabas temperatūrā vairākas dienas pēc kārbas atvēršanas. Uzturā nedrīkst lietot konservus, kuriem ir uzpūsti vāki - bombāža. Visbiežāk tā rodas, ja konservi nav hermētiski noslēgti. Pārāk ilgi uzglabājot gaļas un zivju konservus, pat noslēgtos traukos var sākties olbaltumvielu šķelšanās, rodas amonjaks, kas deformē kārbas vāku. Bombāža var rasties arī, ja konservos ir skāba reakcija un kārbas iekšpuse nav pareizi pārklāta ar lakas vai alvas aizsargkārtu.

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Deguna starpsienas operācija

Deguna starpsienas operācija

Plastiskās ķirurģijas klīnika Aesthetica piedāvā veikt gan deguna starpsienas korekcijas operācijas, gan estētisko rinoplastiku. Klīnikas Aesthetica otorinolaringologi un ķirurgi ir gatavi palīdzēt ikvienam pacientam. Pieraksties konsultācijai pie Aesthetica jau šodien!

Izskatīties labāk – tā nav veiksme, tas ir lēmums! Patiesība par plastisko ķirurģiju

Izskatīties labāk – tā nav veiksme, tas ir lēmums! Patiesība par plastisko ķirurģiju

Klīnikas "Aesthetica" pamatvērtības ir harmonija, samērīgums un dabiskums. Klientiem, kuri dažādu iemeslu dēļ vēlas veikt uzlabojumus savā izskatā, atgūt pašpārliecību un uzlabot savas dzīves kvalitāti, tas ir iespējams, nezaudējot savu "es". Komfortablā atmosfērā pieprasīti speciālisti, apvienojot augstu profesionālismu, precizitāti un gaumes izjūtu, palīdzēs jums uzlabot jūsu dzīves kvalitāti un piepildīt sapņus. 

Video

Produktu testi

Dr. Pakalns VIVASOLS – imunitātei, pret oksidatīvo stresu un elpceļu veselībai

Dr. Pakalns VIVASOLS – imunitātei, pret oksidatīvo stresu un elpceļu veselībai

Oktobrī medicine.lv sadarbībā ar Dr. Pakalns select zīmolu piedāvā testēt "Dr. Pakalns select VIVASOLS" imunitātei, pret oksidatīvo stresu un elpceļu veselībai.

Testa rezultāti: LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss satrauktam vēderam

Testa rezultāti: LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss satrauktam vēderam

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA "Sagitus" piedāvāja testēt "LIVEO Kids" pienskābo un bifidobaktēriju kompleksu ērti lietojamos pulverīšos, kas īpaši paredzēti bērniem.

Testa rezultāti: Dr. Pakalns Select Relaxols – spriedzes mazināšanai, sirdsdarbības uzlabošanai un relaksācijai

Testa rezultāti: Dr. Pakalns Select Relaxols – spriedzes mazināšanai, sirdsdarbības uzlabošanai un relaksācijai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Pakalns Select" zīmolu piedāvāja testēt "Dr. Pakalns Select RELAXOLS Stress support" spriedzes mazināšanai, sirdsdarbības uzlabošanai un relaksācijas veicināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

"Apimi" dabiskie kosmētikas produkti ķermeņa un sejas kopšanai: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Zīmols "Apimi" ir vēl viens piemērs izdomai, kas rezultējas lieliskos dabiskās kosmētikas produktos ķermeņa un sejas kopšanai. "Apimi" ražojumi ļauj sajust bišu radīto produktu labvēlīgo ietekmi uz skaistumu un labsajūtu ikdienā. Bišu iedvesmoti – Apimi radīti!"

Jaunums Latvijā – ZOE fermentētais probiotiskais dzēriens: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jaunums Latvijā – ZOE fermentētais probiotiskais dzēriens: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Terapeitiskos nolūkos pārtikas un uztura bagātinātāju veidā tiek izmantoti laktobacilli, bifidobaktērijas un pat streptokoki. Šos dzīvos mikroorganismus sauc par probiotikām, un pārtikas produktus, kas tos satur, sauc par probiotikām. Parasti tie ir piena produkti. Lietuvietis Ramunas Račkausks radīja augu izcelsmes probiotikas produktu, raudzējot auzas, griķus un rīsus – ZOE. 

Uzņēmējs runā