medicine.lv skaitļos

Lietotāji online211
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kur vērsties, lai ārstētu atkarību no narkotikām?
Sveiki!

Man ir problēma, ka es jau no 13 gadu vecuma lietoju narkotikas.

Pašā sākumā es pamēģināju ostīt līmi, bet tagad jau vairāk nekā desmit gadus lietoju pārsvarā amfetamīnu, bet tagad jau pusgadu lietoju arī heroīnu. Saprotu to, ka narkotikas noved mani postā, bet atmest es nevaru. Dažreiz arī iedzeru cikladolu, kuru nopērku pie tiem, kuriem to izraksta. Nekā tāda traka jau nebūtu, ja es vienā piegājienā neizdzertu vienu tāfelīti jeb aptuveni 25 tabletes. Dažreiz sanāk arī divas tāfelītes, un ir bijušas dienas, kad arī vairākus iepakojumus izdzeru - ja ne uzreiz, tad dienas laikā. Pēc tam man ir nežēlīgas halucinācijas, un vienreiz es arī pamodos mežā, bet īsti neatceros, kā es tur nokļuvu. Vēlos šo visu atmest, bet īsti nezinu - kur vēsties, lai man palīdzētu?

Paldies!
Atbild:
medicine.lv
Labdien! Lai uzsāktu ārstēšanos no narkotiku atkarības, Jums jādodas pie narkologa, kas piemeklēs Jums piemērotas efektīvākās ārstniecības metodes. Ar cieņu,...

Narkoloģija / atkarību ārstēšana

Klasesbiedri pastāvīgi apsmej - kā rīkoties?
Labdien!

Man ir 14 gadi. Gāju skolā, kurā bija 6 klases, tās pabeidzu ar lielu draugu skaitu - praktiski visi skolēni man bija vairāk vai mazāk draugi. Tomēr, mainot skolu un sākot iet 7. klasē, man bija grūti iejusties, jo sastrīdējos ar visu savu klasi, kurā ir 14 skolēni. Strīds notika caur saraksti, un sarakstē es, protams, nebiju tik kautrīga, kā runājot aci pret aci. Sarakstē es sarunāju visādas muļķības, kuras nožēloju, tāpēc klasesbiedriem atvainojos.

Kādu laiku mani apsmēja, bet, kad es sāku visu pieņemt un pasmējos, viss noklusa. Tomēr klases zēni izdomāja, ka no manis var "inficēties", un no manis mūk pa gabalu. Tas ilgst jau no decembra. Esmu par to runājusi ar klases meitenēm un atklājās, ka viņi joprojām mani apsmej par saraksti.

Tajā sarakstē es biju pajautājusi par tuberkulozes poti, ko iešpricēja skolā, lai zinātu, kam tā ir. Bet klases biedri uzreiz sadusmojās. Jā, es visu sabojāju un nespēju to labot ne pati, ne ar skolotāju, vecāku un psihologu palīdzību. Tādēļ es sāku kavēt skolu un radīju problēmas vecākiem.

Citreiz uz skolu negribās iet, jo ir grūtības ar mācībām, bet lielākoties es nevēlos piedzīvot apsmiešanu. Visvairāk man ir bail, ka tieši sporta stundās izmantos izdevību, lai mani apsmietu, jo sports man ļoti nepadodas, kā arī esmu ļoti neveikla. Kad ir brīvdienas, esmu pieradusi pie savas labās dzīves, kurā mani atbalsta māsa, bet tad, kad ir jāiet uz skolu, man ir bail atgriezties tur, kur mani neviens neaizstāv.

Es nevienam neesmu teikusi, bet man ir domas par pašnāvību, bet no darbības mani aptur mani daudzie talanti, kurus redzu tikai es, un zirgi, kas man ir mīļi, bet neviens mani neatbalsta tajā, ka gribu mācīties jāt. Man ir grūti dzīvot, bet es nevēlos beigt dzīvi, jo man ir tikai dzīves sākums. Nezinu, varbūt mani tā dzīve pārbauda, bet tas ir par traku, es nespēju to izturēt. Gribu zvanīt uz 116111, bet es nekad neesmu viena. Draudzene, kura ar mani gāja iepriekšējā skolā vienā klasē, ar mani vairs nedraudzējas, lai vai kā es censtos. Līdzko es vecākiem ieminos, ka labāk būtu izdarīt pašnāvību, nekā ciest, viņi mani neuztver nopietni. Tāpēc lūdzu Jums palīdzību. Jo es nevēlos beigt savu dzīvi 14 gados.

Paldies par atbildi jau iepriekš!
Atbild:
Elīna Jeļena Zariņa Mg psych., klīniskā psiholoģe
Labdien! Tev noteikti ir nepieciešams atbalsts. Tu esi ilgi pacietusi situāciju, taču domas par pašnāvību liecina, ka spēka sāk pietrūkt. Tu nedrīksti turpināt palikt viena ar savām ciešanām. Tāpēc iedrošinu Tevi zvanīt uz Uzticības tālruni. Profesionāļi, kas tajā konsultē, spēs Tevi atbalstīt un kopā atradīsiet veiksmīgus risinājumus. Mēģini vēl un vēl runāt ar saviem vecākiem un māsu, pastāsti, kā Tu jūties, kāpēc nevēlies iet uz skolu. Vecākiem ir jārunā ar klases audzinātāju. Ja skolā ir psihologs -...
Atbild:
Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Man ļoti žēl, ka Tu tā jūties un tev ir tik smagi. Pusaudžu vecums ir sarežģīts laiks mūsu katra dzīvē, un nokļūšana apsmejamā lomā to padara vēl grūtāku. Jo nedrošāk jūties, jo vairāk citiem ir patika Tevi apsmiet. Tas, ko Tu raksti, ir ļoti nopietni, un tev noteikti nepieciešama palīdzība. Kā saprotu, šobrīd Tavā pusē ir tikai māsa. Tomēr tas, ka mājās brīvdienās ir laba dzīve, nepalīdz, kad atkal jāiet uz skolu. Varbūt viņa var dot kādu labu praktisku padomu? Tev ir 14 gadi, tādēļ vērsies pēc palīdzības...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai bērnam 1.5 gadu vecumā drīkst dot dzert koraļļu ūdeni?
Sveiki!

Vai bērnam 1.5 gadu vecumā drīkst dot dzert koraļļu ūdeni? Labāk sagatavot ar vārītu ūdeni vai krāna ūdeni? Cik daudz dienā koraļļu ūdeni drīkst dot?

Paldies!
Atbild:
D. Ļebedeva
Labdien! Cienījamā Loreta, paldies par Jūsu jautājumu! Koraļļu ūdeni vajadzētu dzert, izmantojot svaigu krāna ūdeni. Tas ir svaigs ūdens, kas ķermenim ir nepieciešams, un tikai svaigs ūdens nodrošina minerālus un mikroelementus visām ķermeņa šūnām, un Jūsu mazulim tie ir nepieciešami, lai pareizi veidotu visus orgānus, kā arī nervu sistēmu un imūnsistēmu. Koraļļu ūdeni var dzert neierobežotā daudzumā. Tas ir lielisks dzeramais ūdens, jo tas nodrošina ķermenim 74 minerālus un mikroelementus. Bērni, kas...

Veselīgs uzturs

Kāds iemesls varētu būt asiņošanai tualetes apmeklējuma laikā?
Labdien!

Ejot uz tualeti nokārtoties, liekas, ka ir aizcietējums, bet ir diezgan daudz asiņu gan tualetē, gan uz tualetes papīra. Un tas notiek katru mēnesi, apmēram divas trīs dienas. No ārstiem bail. Ko darīt? Kas varētu būt par vainu un kā to varētu risināt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Vallere, administratore
Labdien, Laura! Vispirms vajag atmest bailes no ārstiem, otrkārt - griezties pie gastroenterologa vai proktologa. Tikai ārsts Jums var palīdzēt, klātienē, pēc apskates. Varbūt vajadzēs arī papildu izmeklējumus....
Atbild:
Dr. Ints Bruņenieks, Dr. Mauriņa Vēnu un Lāzermedicīnas klīnika
Labdien! Lai arī neregulāra, tomēr periodiska asiņošana no anālās atveres var būt kā sekas ļoti daudzām saslimšanām. Tās var būt, sākot no vienkāršiem hemoroīdiem, līdz pat ļaundabīgām saslimšanām. Pie šādām sūdzībām neieteiktu nodarboties ar pašārstēšanos un tomēr apmeklēt speciālistu. Tikai speciālista apskatē iespējams precīzi atbildēt uz šādu jautājumu....

Proktoloģija

Kāds cēlonis var būt tumšiem asiņainiem izdalījumiem?
Labdien!

Man jau gadu ir ievietota spirāle (mirēna), mēnešreizes arī līdz šim noritēja kā parasti, bet šomēnes jau 3 dienas ir tikai tumši asiņaini izdalījumi, kas nelīdzinās mēnešreizēm. Sāku satraukties, vai ir risks, ka esmu stāvoklī? Vai grūtniecības testu uztaisot, rezultāti var būt precīzi? Pie ārsta ir plānots pieteikties. Informācijas nolūkos gribētu saprast, kāpēc tā notiek?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecības tests būs precīzs. Par pārējo lems ginekologs apskates laikā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai šajā gadījumā būtu labāk veikt citoloģisko uztriepi pirms vai pēc grūtniecības?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, decembra sākumā tika veikta dzemdes kakla kolposkopija un biopsija. Rezultāti uzrādija zemu līmeni. Nekāda ārstēšana netika nozīmēta, tikai atkārtota citoloģiskā uztriepe pēc 6 mēnešiem. Tiek plānota grūtniecība. Vai šajā gadījumā būtu labāk veikt citoloģisko uztriepi pirms vai pēc grūtniecības? Vai HPV var ietekmēt bērniņa attīstību?

Iepriekš pateicos par atbildi!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pirms grūtniecības noteikti jāpārliecinās, ka viss ir kārtībā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ar kādas metodes palīdzību var precīzi noteikt, cik liela ir kardijas mazspēja, un kā atbrīvoties no atviļņa slimības nepatīkamajām sajūtām?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, ar kādas metodes palīdzību var precīzi noteikt, cik liela ir kardijas mazspēja, un par cik procentiem kardija slēdzas, par cik - neslēdzas? Lasīju, ka ir trīs stadijas. Lieta tāda, ka abos divos endoskopijas atzinumos ir rakstīts, ka kardija man slēdzas. Pēdējās endoskopijas laikā mutiski papildus tika pateikts - gandrīz slēdzas un ka pataloģijas man nav, tikai jānomierinās, un viss būs kārtībā. Tajā pašā laikā ģimenes ārsts un gastroenterologs-konsultants saka, ka kardija man neslēdzas, jo man ir atviļņa slimība. Pēc loģikas man neslēdzas, bet kāpēc to neatzīst endoskopisti?

1. jautājums: Kā es varu noskaidrot patiesību par kardijas mazspēju uz 100%, lai izšķirtos par operāciju?

Ļoti bieži jūtu nelielas sāpes krūtīs, mugurā, nāk atraugas, kaklā jūtama sildoša, dažreiz aukstuma sajūta, neskatoties uz medikamentozo terapiju un diētu. Pēdējās diagnostikas laikā gļotādas bojājumu nebija, tikai kairinājums un apsārtums.

2. jautājums: Vai paaugstinot IPP devu, piemēram, līdz 3 tabletēm dienā, var 100% atbrīvoties no atviļņa nepatīkamajām izjūtām? Diēta nepalīdz.

Paldies!


Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Atvilni izārstēt nevar, ar atviļņa slimību ir jāsadzīvo. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc tik bieži vajag uz tualeti?
Labdien!

Esmu 25 gadus jauna sieviete. Pēdējo ~3 mēnešu laikā esmu ievērojusi, ka aizvien biežāk vajag uz tualeti. Ūdeni dienā dzeru bieži - vairākas reizes stundā pa malkam, bet to daru jau gadiem un agrāk tas neradīja vēlmi tik bieži iet uz tualeti. Tagad mēdz būt tā, ka reizi stundā vajag un reizēm arī naktī jāceļas, ja neesmu īpaši piedomājusi pirms gulētiešanas neko nedzert.

Man ir bijušas urīnceļu infekcijas, pirms 2 gadiem pēdējā, bet tagad nav nekādu sāpju vai nepatīkamu sajūtu un katru reizi ir normāls urīna daudzums, nevis tik pa pilītei.

Vai man samazināt uzņemtā šķidruma daudzumu? Lai gan esmu pie tā pieradusi un tāpēc regulāri slāpst. Kādu speciālistu apmeklēt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Jekaterina Kondratiško
Labdien! Diemžēl bieža urinācija un slāpes sajūta var būt citu saslimšanu simptoms. Sākat ar ģimenes ārsta apmeklējumu, cukura līmeņa noteikšanu asinīs....

Uroloģija / nefroloģija

Kā rīkoties, ja no krūtīm izdalās strutveidīgs šķidrums?
Labdien!

Man ir tāda problēma, ka man jau vairāk nekā nedēļu no krūtīm nāk tāds kā strutveidīgs šķidrums, un krūtis arī izskatās lielākas. Biju pie ginekologa, uztaisīja analīzes, bet analīzēs viss ir kārtībā, un ginekologs pateica, ka tā mēdz gadīties.

Esmu uztraukusies, kas tas varētu būt? Un ko darīt, lai tas pārietu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Lai atbildētu, jāzin Jūsu vecums, menstruālais cikls, grūtniecību vēsture. Ja neuzticaties ārsta teiktajam, aizejiet pie cita ārsta vai krūšu speciālista - mamologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kurā menstruāciju cikla dienā jānodod dzimumhormonu analīzes?
Labdien!

Kurā cikla dienā jānodod analīzes testosterona un estradiola līmeņa noteikšanai asinīs? Cikla garums ~33 dienas. Un kādus dzimumhormonus vēl bez testosterona un estradiola būtu ieteicams pārbaudīt, lai noskaidrotu, vai nav dzimumhormonu disbalanss?

Sūdzības - maksts sausums. Sonogrāfiski un maksts uztriepēs nekādas novirzes no normas nav konstatētas, tādēļ būtu lietderīgi izslēgt hormonu disbalansu kā iespējamo iemeslu šīm sūdzībām.

Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Dzimumhormonu līmenis mainās dažādās menstruālā cikla dienās. Ārsts nosaka dienas, kurās un kādus izmeklējumus veikt, vadoties no problēmas un izmeklēšanas mērķa. Maksts sausums ir problēma dažādos vecumos, tādēļ neklātienē nevar norādīt konkrētus izmeklējumus, nezinot Jūsu vecumu un sūdzību vēsturi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ir normāli, ka uz rokām, roku pirkstiem un vēdera aug apmatojums?
Labdien!

Man ir 14 gadi. Es vēlos zināt, vai tas ir normāli, ka uz rokām un uz roku pirkstiem, kā arī uz vēdera aug apmatojums? Vai tas ir kaut kā saistīts ar pusaudža vecumu? Esmu lasījusi internetā, ka pie vainas var būt arī hormoni.

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Kā Jūs sakāt,''pie vainas ir hormoni". Tas ir saistīts ar Jūsu vecumu. Tā kā satraukumam nav pamata. Cieņā,...

Dermatoloģija / ādas veselība

Pie kāda ārsta vērsties un kādas pārbaudes veikt, ja nomoka sirds pārsitieni, smaguma sajūta un smagnēja elpošana?
Labdien!

Vairākus gadus smēķēju 7 cigaretes dienā. Tagad nu jau 2 mēnešus nesmēķēju. Sportoju un ēdu veselīgi pēdējos 6 gadus.

Pēdējos 8 mēnešus man ir neizprotamas problēmas - vismaz reizi dienā pieredzēšu vai nu sirds pārsitienus - tā, ka jāapstājas un no šoka jāievaidās, vai jau pamostos ar smagu sajūtu sirds apvidū, "vājumu sirdī", un smagnējāku nekā parasti elpošanu. Dažreiz sirdī parādās duroša sajūta. Ir bijušas epizodes nakts laikā, kad nepieciešams piedomāt pie elpošanas, citādi iemiegot apstājas elpošana dabiskā veidā.

Cik esmu novērojusi, tas nav saistīts ar uzturu vai stresu. Bet stresa situācijās lielāka iespējamība, ka kāda no pazīmēm parādīsies. Tomēr arī absolūta miera stāvoklī šis epizodes notiek.

Sirds elektrogrammā viss ir kārtībā. Dzelzs organismā ir pietiekami.

Esmu apjukusi, jo nezinu, pie kura ārsta precīzi vērsties un kādas asins analīzes un pārbaudes vēl būtu jāveic.

Nedzīvoju Latvijā, bet pēc nedēļas braukšu uz Latviju, tāpēc vēlētos apmeklēt speciālistu.

Liels paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc sūdzībām spriežot, Jums vajag vērsties pie kardiologa vai neirologa. Iespējams, Jums ir arī veģetatīvā distonija. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai pēc kritiena vajadzētu vērsties traumpunktā?
Labdien!

Šorīt pa ceļam uz darbu sanāca paslīdēt uz ietves un nokrist. Krītot stipri sasitu labo kāju, blakus ceļgalam, labajā pusē kaulu. Paiet varu, izteikta ziluma uz ceļgala nav, bet ir grūti pārvietoties. Pie katras kustības, kur jāsaloka labā kāja vai svars jāuzliek uz labās kājas, izjūtu diezgan lielas sāpes. Pa kāpnēm iet sagādā vislielākās grūtības. Iztaisnot kāju varu, bet pie katras kustības ir lielas sāpes. Nezinu, ko darīt, vai vajag braukt uz traumpunktu vai nogaidīt līdz rītdienai, varbūt sāpes pāries un ir tikai stiprs sasitums? Un vai pietiks ar kādu smēri? Vai ir iespējams, ka varētu būt kas nopietnāks?

Paldies!
Atbild:
medicine.lv
Labdien! Ja ir spēcīgas sāpes - lai izslēgtu varbūtību, ka gūta kāda nopietnāka trauma, ir vērts doties uz traumpunktu, kur Jums veiks rentgenu un ieteiks piemērotākos ārstniecības līdzekļus. Ar cieņu,...

Traumatoloģija / ortopēdija

Kāda ir leikocītu un limfocītu norma asinīs bērnam?
Sveiki!

Kāda ir norma asinīs 1.4 gadus jaunam bērnam ir leikocītiem un limfocītiem? Atnāca asins analīzes - leikocīti 6.77, limfocīti % 58.1.

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Leikocitārā formula bērna vecumā var mainīties ļoti bieži, un tas ir normāli. Jūsu gadījumā leikocītu daudzums ir normāls, arī limfocītu daudzums ir pieņemams, protams, analīzes iet kontekstā ar klīnisko atradi. Medicīnā viss ir jāvērtē kompleksi. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai drīkst vakcinēties pirms endoskopijas?
Labdien!

Gribēju noskaidrot vai vakcinēšanās, piemēram, pret ērču encefalītu, pirms endoskopijas nesagādās kādas problēmas procedūrā?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Plānota endoskopija nav kontrindikācija, lai vakcinētos pret ērču encefalītu. Ja šī ir pirmā ērču encefalīta pote mūžā, vēlams vakcinēties vismaz 3 dienas pirms izmeklējuma, ja gadījumā rodas kādas blaknes, piemēram, temperatūras reakcija....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai straujš svara pieaugums var būt Laima slimības dēļ?
Labdien!

Esmu 21 gadu jauna. Pēdējos 3 gados esmu ļoti strauji pieņēmusies svarā (pirmo 2 gadu laikā +10 kg un pēdējā gada laikā vēl +10).

2018. gada vasarā staigāju pie ārsta, jo ļoti sāpēja ceļgalu locītavas, un septembrī man analīzēs uzrādīja Laima slimības baktēriju. Visu septembri dzēru antibiotikas, palika labāk, bet oktobra beigās atkal sākās simptomi - galvas sāpes, sāpes locītavās, tai skaitā arī pirkstu locītavās, nespēks, grūtības koncentrēties. Novembrī atkal veicu pārbaudi, analīžu testi bija joprojām pozitīvi. 21 dienu laida antibiotikas caur sistēmām.
Tagad sāp ceļgali un vingrojot vai sportojot sāpes paliek lielākas.

Es nezinu, ko lai dara, lai nomestu liekos kilogramus. Esmu 165
cm un nu jau sveru 77 kg.

Kā rīkoties, un pie kādiem ārstiem uz konsultāciju man vajadzētu iet, lai tiktu galā ar savām sāpēm un lieko svaru?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl Laima slimībai tas ir raksturīgi. Tomēr svara pieaugumam jāmeklē arī citi cēloņi. Iespējams, nepieciešams konsultēties ar endokrinologu un dietologu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pie sirdsdarbības ritma attīstības traucējumiem "Betac" lietošana ir piemērota?
Labdien!

Man noteikta diagnoze "idiopātiskā ventrikulārā ekstrasistolija" (sirds ir fiziski vesela, veikta ehokardiogrāfija). Esmu neizpratnē par pārsitieniem. Līdz šim lietoju "Betaloc" un "Etacizīnu". Tagad kardiologs izrakstīja "Betac". Instrukcijā teikts, ka šīs zāles lieto, lai ārstētu paaugstinātu asinsspiedienu (man parasti ir zemāks, dažreiz pulss lielāks), neviena vārda par sirds ritmu.

Vai tiešām "Betac" man gadījumā var lietot, un tās nekaitēs kā citādi?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, aptiekas vadītāja
Labdien! Ja Jums pulss dažreiz ir lielāks - tātad ir sirdsdarbības ritma traucējumi. "Betac" un "Betaloc" un "Etacizīns" iedarbojas uz sirdsdarbības ritmu - tātad ir līdzīgi medikamenti. Paplašinātajā zāļu instrukcijā, kas ir pieejama mediķiem, ir izsmeļošāka informācija par zāļu iedarbību. Uzticieties ārstam!...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kā ārstēt 7 mēnešus vecu zīdaini, kam līdz ar zobu nākšanu parādījies klepus un temperatūra?
Labdien!

Meitiņai ir 7 mēneši. Un līdz ar zobiņu nākšanu parādījās klepus un temperatūra. Vai ir obligāti jāsauc ātrā neatliekamā palīdzība? Un ko var dot tādās situācijās?

Paldies!
Atbild:
Jānis Ventiņš, farmaceits
Labdien! Viss atkarīgs no tā, kāds ir klepus un cik augsta ir temperatūra. Ja klepus ir ilgstošs, dziļš, ar trokšņiem krūtīs, tad sākumā jāvēršas pie sava ģimenes ārsta/pediatra/homeopāta. Tāpat ar temperatūru - ja tā ir ilgstoši paaugstināta un/vai augstāka par 38-38.5, arī tad jāvēršas pie ārsta. Zobu nākšanas periodā bieži ir novērojami papildu simptomi - gan temperatūras celšanās, gan klepus, gan iesnas, gan palielināta nervozitāte u. c. Un tas ir normāli, jo šis periods bērnam ir stresa pilns. Ja barojat...
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Nē, nav jāsauc neatliekamā palīdzība! Vajadzētu konsultēties ar ģimenes ārstu. Pie paaugstinātas temperatūras virs 38,0 varat iedot kādu pretdrudža līdzekli. Cieņā,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai "Neurorubine" injekciju šķīdumu drīkst uzņemt perorāli?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai drīkst "Neurorubine" šķīdumu injekcijām iedzert, par cik nav neviena palīga, kas veiktu injekciju?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, aptiekas vadītāja
Labdien! "Neurorubine" injekciju šķīdums ir paredzēts lietot tikai injekciju veidā. Iekšķīgai lietošanai ir paredzētas "Neurorubine forte Lactab" apvalkotas tabletes, kas ir izveidotas tā, lai kuņģa skābē B grupas vitamīni saglabātos un darbīgo vielu uzsūkšanās notiktu tam paredzētajā vietā - zarnu traktā....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Kā rīkoties, ja pēc potītes lūzuma ārstēšanas kāja pampst un sāp?
Sveiki!

Mana ome (54 gadi) salauza potīti, bija lauzti 3 kauli, tāpēc vina 3 mēnešus nogulēja ģipsī. Kad viņai noņēma ģipsi, tika uzstādīta diagnoze osteoporoze. Tagad jau 7 mēnešus ome klibo, un tā kāja ir piepampusi un sāp, arī ādas krāsa ir citādāka. Ārsts tikai pateica, lai atsakās no kruķiem.

Mēs jau sākam atmest cerības, ka viņa kādreiz staigās. Un nav arī iespējas tikt pie speciālistiem, jo nav transporta.

Lūdzu, iesakiet, kā rīkoties!

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Požarska, ķirurģe
Labdien, cien. Samanta! Ja kauli ir saauguši, iesaku Jūsu omei vingrot un staigāt, jo, ilgstoši nekustinot kāju, var būt muskuļu atrofija, tāpēc tie jāvingrina. Pareizos vingrinājumus varat jautāt ārstējošajam ārstam. Ja vēlaties cita speciālista viedokli, nevis tikai ārstējošā ārsta, tad tomēr būtu jāatrod veids, kā tikt pie speciālista, jo attālināti nekādas diagnozes noteikt un nozīmēt labāko ārstēšanu nevarēs. Cieņā,...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Rehabilitācijas centrs "Līgatne"
Sveiki! Potītes lūzums noteikti nenozīmē, ka cilvēkam būtu jāguļ. Arī tikmēr, kamēr ir ģipša longete, drīkst sēdēt un staigāt ar palīgierīcēm (kruķiem vai staigāšanas rāmi). Ja kauli ir saauguši, kāju drīkst slogot. Ja ir tūska, sēžot un guļot kāju var pacelt augstāk (atbalstīt uz spilveniem vai paliktņa). Var uzlikt aukstu kompresi uz 10-15 minūtēm 3-4 reizes dienā (starp ledus kompresi un ādu jābūt sausam dvielim). Ja nav pieejams fizioterapeits, atliek kāju iekustināt pašu spēkiem - pakāpeniski...

Traumatoloģija / ortopēdija

Kad zēniem vajadzētu apmeklēt speciālistu-urologu?
Labdien!

Man ir 11 gadus vecs puika, kuru pēdējā laikā nomāc jautājums, vai viņa "vīrišķā mantība" ir pietiekami liela. Jāteic, ka, lai gan dēls jau vairākus gadus pats rūpējas par savu tīrību, šad tad esmu pamanījusi viņa dzimumlocekli un jāsaka, ka tas kopš mazotnes necik daudz nav mainījies.

Mierinu dēlu sakot, ka jāgaida pubertāte, kas vienam var sākties ātrāk, bet citam vēlāk, un ka tas nav rādītājs, ja kādam puikam no treniņa ir manāmi lielāks.

Viņš par to tik ļoti satraucas, ka arī man sāk rasties šaubas par to, vai viss ir kārtībā. Vai būtu lietdetīgi apmeklēt urologu vai kādu citu ārstu? Un kad vispār puikām jāsāk atrādīties speciālistiem?

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds
Labdien! Neredzu pamata, lai vērstos pie urologa. Vai viss ir kārtībā par "vīrišķo līniju",var noteikt ģimenes ārsts vai pediatrs. Ja puika uztraucas, it kā dzimumlocekļa lieluma dēļ, tad, ļoti iespējams, ka, esot kopā ar vienaudžiem dušā vai pārģērbjoties, kāds ir pasmējies par viņu vai izteicis kādas replikas. Kā zināms, bērni ir nežēlīgi. P.S. Urologa apskate vīriešiem ir nepieciešama pēc 40 gadu vecuma. Ja ir sūdzības - tad agrāk, bet ne šādu jautājumu dēļ. Cieņā...

Pediatrija / bērnu veselība

Kāpēc pēc slimošanas turpinās drebuļi?
Labdien!

Pirms kāda laika biju apslimusi (bija iesnas un klepus). Pēc slimošanas sākās lielas galvas (acu un deniņu rajonā) sāpes un drebuļi. Rentgenā konstatēja deguna gļotādas tūsku. Lietoju medikamentus. Galvassāpes ir pārgājušas, taču drebuļi vēl joprojām turpinās. Vai šie ķermeņa drebuļi varētu būt saistīti ar šo slimošanu, un ka līdz galam vēl nav izārstēts kāds vīruss? Vai arī tie ir saistīti ar kaut ko citu?

Paldies!
Atbild:
Klīnika Headline
Labdien! Sliktā pašsajūta un drebuļi varētu būt saistīti ar iepriekšējo saslimšanas epizodi, kura novājinājusi organismu, bet tās var būt arī citas slimības pazīmes. Jūsu aprakstītajā gadījumā noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta....
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Neviens respiratorais vīruss nerada temperatūru ilgāk par 7 dienām. Ja paaugstināta temperatūra vai drebuļi ir ilgāk, jāmeklē bakteriāla infekcija, kas bieži pievienojas kā komplikācija pēc ARVI, vai cits cēlonis (cits vīruss, hormonālās izmaiņas, autoimūnas slimības utt.)....

Imunoloģija

Kāds cēlonis var būt stiprām menstruācijām ar recekļiem pēc ķeizargrieziena?
Labdien!

Pēc dzemdībām ar ķeizargriezienu un vasektomijas ir sāpīgas menstruācijas - stipra asiņošana un dažāda izmēra recekļi, kuri ir gan tumši sarkani, gan gaišāk sarkani. Kāds varētu būt iemesls?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Iemesli var būt dažādi. Neklātienē nav iespējams tos noteikt, tāpēc Jums ieteicams doties pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko vēl var lietot pret sausu klepu, kas ir līdz vemšanai?
Labdien!

Esmu saslimusi ar gripu un kā nepatīkams papildinājums ir klepus, kurš ilgst jau 5 dienas. Dakteris izrakstīja arī klepus sīrupu FLAVAMED. Klepus ir sauss, krēpas nenāk ārā, un pēc šī sīrupa man klepus ir vēl lielāks, līdz pat vemšanai. Naktī kā sāku klepot, tā nevaru apstāties, un no tā visas iekšas sāp. Ārstam to teicu, un viņš atbildēja, ka nekādus papildu izmeklējumus pagaidām nevajag. Tāpēc vēlos uzzināt - ko vēl es varu lietot, lai mazinātu klepu? Esmu jau izmisumā, naktis negulētas. Kas vēl var man palīdzēt? ŠĶidrumu lietoju pietiekami.

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts-homeopāts
Labdien! Pēc gripas ļoti bieži grūti izklepot krēpas, kas pārpilda sīkus bronhiolus. Jums jāapmeklē ārstu homeopātu, kas izmeklēs Jūs un piemeklēs efektīgus individuālos preparātus/preparātu, kuri palīdzēs attīrīt plaušas. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāds iemesls var būt sūrstošām sajūtām virs anālās atveres?
Sveiki!

Man radies ļoti delikāts jautājums. Šodien sajutu, ka starp dibena vaigiem virs anālās atveres sāka sūrstēt un nedaudz bija arī asinis. Pēdējā laikā bija cieta vēdera izeja, sēdēju ilgi uz poda - vai tas varētu būt iemesls?

Paldies!
Atbild:
Ar cieņu, Dr. Ints Bruņenieks, Dr. Mauriņa Vēnu un lāzermedicīnas klīnika
Labdien! Pēc Jūsu sūdzību apraksta, ar lielāko varbūtību varētu būt anālās gļotādas plīsums, kura biežākais iemesls ir cieta vēdera izeja. Pirmkārt, problēmas profilaksei un ārstēšanai nepieciešams panākt mīkstāku vēdera izeju ar dažādiem vēdera izeju mīkstinošiem produktiem, lielāku šķidruma uzņemšanu. Subjektīvo sūdzību likvidēšanai un plīsuma sadziedēšanai vēlams lietot ziedes vai svecītes ("Axol", "Procto-Glyvenol", smiltsērkšķu). Laba sūdzības atvieglojoša procedūra ir silta...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri