medicine.lv skaitļos

Lietotāji online271
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai mēnešreizes var pazust, ja baroju mazo ar krūti, bet cikls jau bija atjaunojies un regulārs?
Labdien!

Vai mēnešreizes var pazust, ja baroju mazo ar krūti, bet cikls jau bija atjaunojies un regulārs? Mēnešreizes sākās 3 mēnešus pēc dzemdībām. Kaut visu laiku baroju mazo ar krūti, sākumā pirmos 3 mēnešus tās bija tādas neregulāras, ar lielu atstarpi, bet tad nostabilizējās un starpā bija ap 30 dienām. Tagad mazajam ir 1 gads un 2 mēneši, vēl joprojām baroju ar krūti, bet mēnešreizes kavējas 10 dienas. Grūtniecības testi negatīvi. Vai ir iemesls satraukumam?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Uz šo jautājumu attālināti nevar atbildēt. Ir jādodas pie ginekologa. Ilga krūts barošana ir liela slodze mātes hormonālajai sistēmai. Ir jālieto sabalansēts, regulārs uzturs, jābūt pilnvērtīgai atpūtai un miegam, kas mātēm bieži trūkst....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sklerodermija un skaistumkopšana - ko drīkst, ko nedrīkst?
Labdien!

Man ir sklerodermija, bet es gribētu veikt sīko kapilāru piededzināšanu ar lāzeri. Arī pigmenta pleķus gribētu noņemt un veikt radiofrekvenci gludākai ādai, kā arī citus skaistumkopšanas paņēmienus izmantot. Vai ir kas tāds, ko kategoriski nedrīkstu?

Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Dr. L.Stavro-Freiberga
Labdien! Jūsu gadījumā visas agresīvās procedūras ir potenciāli bīstamas. Var veikt provi (piemēram, asinsvadu koagulācijai) nelielā laukumā, un tad vai nu turpināt, vai tomēr atteikties no procedūras veikšanas. Labāk izmantot ne tik agresīvas procedūras, piemēram, mezoporāciju, fonoforēzi, lāzeroforēzi ar dažādām aktīvām vielām....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kāpēc rodas stipras sāpes vēdera lejasdaļā pēc dzimumakta?
Labdien!

Nezinu, kāpēc, bet gandrīz katru ciklu, apmēram nedēļu divas pirms mēnešreizēm, pēc dzimumakta bieži vien ir nenormālas sāpes vēdera lejasdaļā, un mugura sāk sāpēt. Sāpes bijušas arī bieži līdz vemšanai. Aptuveni 10-15 minūtes paiet, un sāpes pāriet tā, it kā nemaz nav bijušas.

Ginekologam to stāstīju, bet viņš teica, ka nekas traks tas neesot, tā tāda norma, ka vienkārši varbūt ir pa sausu, un vajag priekšspēli ilgāku un tā. Vai tā varētu būt?

Man tas ir tikai ar līdzšinējo partneri, iepriekš tā nekad nav bijis.
Tomēr liekas ka kaut kas ir ne tā. Ko Jūs par šo sakāt?

Un pie viena jautājums. Plānoju bērniņa ieņemšanu, teicu dakterim, kas mani apskatījās, uztaisīja usg, progesterona testu - uz 24., man liekas, cikla dienu bija 50.5. Ārsts teica, ka viss labi, nav par ko uztraukties. Vai ginekologam nebija mani jāsūta uz kādām analīzēm un kaut kā rūpīgāk jāapskatās mani?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Nevaru komentēt ginekologa slēdzienu, neizmeklējot un nezinot visu informāciju. Ja ārstam neuzticieties, izvēlieties citu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik daudz izdalījumi ir norma?
Labdien!

Pēdējā laikā ļoti daudz lasu par auglīgajiem izdalījumiem - tāda sajūta, ka man to nav, un tas ļoti uztrauc. Pirms ovulācijas tie ir tik sīkā daudzumā, ka var manīt tikai uz apakšbiksēm nedaudz kaut ko baltu. Bet nekad neesmu redzējusi sev "staipīgus" izdalījumus un tā vairāk. Katru reizi arī papētot tualetes papīru, arī nav, sajūta tāda, ka izdalījumi ir tik maz, ka var traucēt bērniņa ieņemšanu. Tā tas varētu būt? Kāda ir norma? Vai var uzlabot šo, dzerot kādas zāles jeb ko citu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Katra sieviete ir īpaša un organisma norises ir atšķirīgas. Šādi staipīgi izdalījumi, kā jūs sagaidiet, mēdz būt reti. Problēma jums varētu būt stress, ko nepārtraukti sev radiet, pētot izdalījumus. Šāda pārlieka ieciklēšanās var novest pie tā saucamās psiholoģiskās neauglības. To, vai viss ir kārtībā, pateiks ginekologs pie apskates. Iesaku pārtraukt lasīt internetā neprofesionāļu sniegto informāciju, kas nereti ir aplama, pārprasta un rada nevajadzīgu uztraukumu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc pēc dzemdībām ilgstoši sāp vēders, ir caureja un slikta dūša?
Labdien!

Esmu sieviete, 21 gads. 2021. gada 9. februārī man bija dzemdības, kas tika ierosinātas un stimulētas. Liekas, ka pēc dzemdībām viss organisms ir nobrucis. Pagājuši gandrīz 7 mēneši, un esmu izstaigājusi dažādas pārbaudes, bet bez rezultātiem.

Lieta tāda, ka visu laiku vēderā jūtu diskomfortu. Pilnīgi katru dienu ir spiedoša sajūta - vai nu labajā vai kreisajā pusē, vēdera lejasdaļā. Bieži ir arī caureja, nespēks, nogurums, esmu viegli aizkaitināma un sadusmojama, jo vēdera jutība apgrūtina dzīves kvalitāti.

Mēnešreizes sākās martā (jo nebaroju ar krūti), ginekoloģe ieteica atsākt lietot kontracepciju "Lindynette 30". Pirmo mēnesi mēnešreizes bija visu mēnesi un sulojās. Pēc tam viss bija normāli. Taču visas nākamās reizes mēnešreizes sākas ātrāk, nekā tiek izdzerts kontracepcijas iepakojums. Piemērs: palikušas tabletes vēl 9 dienām, bet jau sākas mēnešreizes un, kad tablešu iepakojums izdzerts, tad to vairs nav, vai arī ir un 2 nedēļas.

Mēnešreizes pavada ļoti stipras sāpes un diskomforts - tā, ka naktīs jāceļas stāvus. Esmu bijusi vairākkārt pie ginekoloģes, skatījusi visu arī ar USG, viss it kā normāli.

Tāpat katru dienu arī ir gremošanas traucējumi - aizcietējumi vai šķidra vēdera izeja, diskomforts un savilkta vēdera sajūta, pēdējā laikā arī slikta dūša. Esmu veikusi neskaitāmas asins analīzes, urīna analīzes, fekāliju analīzes, kolonoskopiju, vēdera dobuma USG, ginekoloģisku USG. Cenšos neēst neko tādu, kas veicinātu vēdersāpes.

Nesen mani piemeklēja tāda situācija, ka naktī sāka raut vēderu čokurā, sānos un mugurpusē, sākās liela caureja, drebuļi un slikta dūša. Līdzi tam visam iestājās arī panika, likās, ka nomiršu. Aizbraucu uz slimnīcu, bet tur ieteica veikt datortomogrāfiju un akcentēja to, ka tas var būt arī kairinātu zarnu sindroms. Protams, stresa situācijās vēdera sāpes pasliktinās. Bet ikdienā, kad stresa nav, tās tāpat nekur nav pazudušas, visu laiku jūtu diskomfortu un spiešanas sajūtu no iekšpuses. Vai man vēl veikt kādas pārbaudes?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, iespējams, ka Jums ir pēcdzemdību depresija, ko varētu palīdzēt sakārtot ārsts - psihiatrs. Iesakām arī aiziet pie ginekologa - endokrinologa un apsvērt cita kontracepcijas līdzekļa lietošanu. Ar cieņu,...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc apraksta redzams, ka jums ir gremošanas trakta saslimšana. Ir jādodas pie ģimenes ārsta un gastroenterologa. Jautājumā par kontracepciju ir ar ginekologu jāpārrunā par citu preparātu vai izsargāšanās veidu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ilgstoši palielināti limfmezgli padusē - par ko tas liecina, un kā rīkoties?
Labdien!

Man jau apmēram pusgadu ir palielināts limfmezgls kreisā padusē. USG veicu - 2cm x 0,6cm, bet neko specifisku neatrada ne krūtīs, ne limfmezglā. Tomēr man ilgstoši ir liels nogurums un izteikts svara zudums. Tas var būt, protams, saistīts ar krūts barošanu. Vēl arī ļoti ātri zilumi rodas.

Vai man ir pamats satraukumam par limfmezgliem? Šobrīd izskatās, ka vēl viens blakus limfmezgliņš palielināts, apmēram 1 cm liels. Tas nesen parādījies.

Par ko tas var liecināt? Kur vēl man vērsties, kādas pārbaudes veikt? Standarta asins aina ir normā.

Ir veikta Covid-19 vakcīna. Bet vai tik ilgstoši var būt palielināti, un progresēt?

Paldies
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām nodot analīzes uz Epšteina Barra, herpes, citamegalovīrusu, Laima slimības izraisošajām borēlijām, stafilakoku, sterptakoku, toksoplazmu, kas var dot limfātiskās sistēmas problēmas. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas varētu izraisīt sāpes vēdera labajā pusē?
Labdien!

Jau pusgadu nesaprotu, kas vainas manam vēderam. Pirms 3 mēnešiem bija spiedoša, nepatīkam sajūta un sāpes labajā paribē. Veicu analīzes - normālas, ultrasonogrāfiju vēdera dobumam, neskaitot aknas aptaukošanos - arī viss normāli. Ir liekais svars un muguras problēmas. Ārsti visu novēla uz starpribu nervu iekaisumu. Palietoju "Olfen", pasportoju, sāpes pazuda.

Tagad sāpes atkal atgriezušās, šoreiz gan nedaudz citādākas. Citreiz nesāp, citreiz viegli velk labajā paribē. Tad, kad noliecos uz priekšu, liekas, kaut kas tur saspiežas, un sāpes kļūst stiprākas. Ir periodi, kad vēders nesāp, bet sāp mugura. Pēdējās dienās liekas, ka ir arī nedaudz slikta dūša no rītiem.

Pirms apmēram mēneša bija uz nedēļu paaugstināts asinsspiediens, galva reiba pa vakariem, analīzes parādīja parazītu infekciju, iedzēru zāļu kursu, sūdzības pazuda.

Kas varētu būt par vainu?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums ir problēmas ar gremošanas traktu, iespējams, arī ar nierēm, kā arī nav izslēgts tas, ka organismā vēl arvien ir patogēna mikroflora - parazīti, sēnes, vīrusi, vienšūņi. Piedāvājam veikt mūsu medicīnas centrā vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi. Izmeklējuma laikā tiek pārbaudīts katrs orgāns un sistēmas un noskaidroti iekaisuma procesi un patogēnās mikrofloras klātesamība organismā. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Bērnam vēdera izejā nelieli akmeņi - kāds varētu būt iemesls?
Labdien!

Esmu noraizējusies - bērnam (2 gadi) vēdera izejā pamanīti 4 akmeņi, tie ir gaišā krāsā, arbūza sēkliņas lielumā. Zinu, ka nav sēkliņas vai norīti akmeņi ārā.

Ir bijušas stipras raudāšanas naktī kādu laiku atpakaļ, uznākušas periodiski, ne katru nakti. Bērns rādīja, ka sāp vēders, sāpes ilga no 30 minūtēm līdz vienai stundai.

Vai tik maziem bērniem ir iespējams, ka kaut kur orgānos ir akmeņi, vai būtu jāuztraucas?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Šeit ir jāizvērtē, vai tiešām tie nav akmeņi (dabā sastopamie akmeņi), jo vecums ir ļoti atbilstošs, jo visu viņš iebāž mutē. Vēl varētu būt tā saucamie koprolīti - fekāliju akmeņi, kas veidojas hronisku aizcietējumu rezultātā. Es sliecos domāt, ka tie ir akmeņi, kurus bērns ir kaut kad apēdis....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Hroniska deformējoša bronhīta aina - kā rīkoties?
Labdien!

RTG plaušu PA ieraksta slēdzienā teikts, ka ir hroniska deformējoša bronhīta aina. Kā man tālāk rīkoties - vai nepieciešami kādi papildizmeklējumi, vai arī tās ir sekas no COVID pārslimošanas pirms gada (ar plaušu karsoni un ko citu līdzīgu slimojusi neesmu vai vismaz neatceros), un tur neko vairs labot nevar?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iespējams, ka tās ir Covid sekas. Jālikvidē hroniska infekcija un pie saasinājuma (klepus, elpas trūkums) jālieto bronholītiķus, līdzekļus, kas paplašina un tīra bronhus. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi, kuras laikā tiek pārbaudīts katrs orgāns un sistēmas. Noskaidrosim, vai Jūsu elpceļos ir mikrobi, kas uztur tur hroniskos iekaisumus, vai arī tas ir alerģisks process. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc no zīdaiņa deguna nāk nepatīkams aromāts?
Labdien!

Bērns ir divas nedēļas vecs. Baroju ar krūti. Šodien, pieliecoties pie bērna sejiņas, sajutu, ka viņam no deguna nāk nepatīkams saskābuša piena aromāts. Vai tas ir normāli? Pāris reizes pa šo laiku viņam ir atnācis atpakaļ pieniņš caur degunu. Cenšos degunu tīrīt ar vieglu kumelīšu uzlējumu.

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Nē, tas nav labi, ka bērnam no deguna izdalās smaka. Visdrīzāk, degunā, nāsīs ir uzkrājies atgrūstais piens. Vajadzētu prātīgi paskalot ar kādu deguna šķīdumu vai tējas šķīdumu....

Pediatrija / bērnu veselība

Iekaisusi āda dzimumorgānu rajonā - pie kāda ārsta vērsties?
Labdien!

Vēlētos jautāt, pie kāda ārsta vērsties, ja ir problēmas ar iekaisušu ādu dzimumorgānu rajonā? Bieži sametās sarkanas, sāpīgas un cietas pumpas ar strutām apmatojuma daļā. Ir bijis, ka izveidojas pat liels augonis (apmēram pat €2 monētas lielumā). Ir izmēģināts pat neskūties, bet tāpat pumpas uzrodas. Ļoti nepatīkami un grūti sadzīvot ar šo.

Paldies Jums!
Atbild:
Klīnikas "Panacea Premium" administrācija
Labdien! Jums būtu jāgriežas pie dermatologa....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums jādodas pie dermatologa, jo ir ādas problēma. Speciālists ārstē ādu neatkarīgi no lokalizācijas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc varētu rasties krampji vienā pēcpuses pusē?
Labdien!

Jau ilgu laiku mokos ar krampjiem vienā dibena pusē, nevaru ilgstoši sēdēt, brīžiem nevaru sēdēt vispār, jo ļoti spēcīgi sāp. Arī stāvus dažkārt sāp, bet vairāk sēžot. Citreiz liekas, ka rauj krampī visu kāju, un tirpst pēda. Ejot visu laiku krakšķ gurns. Kā lieku soli, tā krakšķ. Nezinu, varbūt tas ir no tā, ka nēsāju savu dēliņu uz to sānu, kad viņš bija mazāks? Vai tas varētu būt kas nopietns?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, jo, ticamāk, jāveic papildu izmeklējumi (RTG, klīniskās analīzes). Iespējams, ka krampju iemesls ir muskuļu disbalanss no piespiedu, vienveidīgas pozas, bet tad pēc muskuļu pastiepšanas (varētu palīdzēt fizioterapeits) būtu jākļūst vieglāk....
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Vajadzētu redzēt Rtg izmeklējumus jostas skriemeļiem un gūžas locītavai. Jādomā par jostas skriemeļu deformāciju, disku problēmu....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Slikta pašsajūta pēc pārslimota plaušu karsoņa - kas to izraisa un ko darīt?
Labdien!

Man ir problēma ar veselību, nezinu, kas pie vainas.

Bija plaušu karsonis, bez temperatūras, to izārstēju, pat biju slimnīcā dažas dienas. Tur uztaisīja analīzes, datortomogrāfiju, ultorosonogrāfiju - viss kārtībā.

Izlaida no slimnīcas, bet jau 4. dienu, kad esmu ilgāk uz kājām, man dažreiz ir tāda smaguma sajūta krūtīs. Vairāk sāk spiest galvu deniņos, parādās vājums kājās, it īpaši ikros, gar acīm tāds tumšāks paliek. Tad, apguļoties gultā un paguļot kādu laiku, paliek labāk.

Man ir izrakstītas "Noofen" zāles, bet tās īsti neko nedod. Dzeru katru dienu vitamīnus, gribu arī sākt sportot, bet pēc plaušu karsoņa vēl nav ieteicams. Vai varētu būt, ka man ir iekaisis kāds nervs?

Katram gadījumam piebildīšu, ka man ir nedaudz šķībs mugurkauls.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc izslimota plaušu karsoņa kādu laiku var būt nespēks un vājums, bet, iespējams, ka tomēr vēl kāda baktērija organismā ir palikusi un tā ir pie vainas Jūsu nespēkam. Mēs veicam vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi. Izmeklējuma laikā tiek pārbaudīts katrs orgāns un sistēmas un noskaidroti iekaisuma procesi organismā, patogēnā mikroflora (sēnes, parazīti, baktērijas, vīrusi) un funkcionālās izmaiņas. Ja Jūsu organismā ir kāda no šīm problēmām, tad mēs tās...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Vai šīs zāles nekaitēs gaidāmajam mazulim?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai "Dexamethason KRKA 4 mg" lietošana nekaitē mazulim? Šobrīd rit 18. nedēļa, un daktere teica, ka zāles jālieto līdz 30. nedēļai. Man noteiktā deva - 1/2 tablete dienā. Sāku zāles lietot 19.08. Hormonu rādītāji: aandrostendions 4,06, testosterons 0,91.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! "Dexamethason Krka" grūtniecības laikā drīkst parakstīt tikai tad, ja ieguvums pārsniedz risku mātei un bērnam. Ja Jums iestājas grūtniecība šo zāļu lietošanas laikā, nepārtrauciet "Dexamethason Krka" lietošanu, bet nekavējoties informējiet ārstu, ka Jums iestājusies grūtniecība. Nav informācijas, ar kādu mērķi Jums šis medikaments ir jālieto. Ja ir teikts, ka jālieto līdz 30. nedēļai, acīmredzot tam ir pamatojums. Jautājiet savam ārstam....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko nozīmē augsta riska HPV analīžu rezultātos?
Labdien!

Man ir 28 gadi. Jau gadiem mokos ar sēnītes uzplaiksnījumiem, iekaisumiem, diskomfortu utt. Tagad saņēmu analīžu rezultātu, kuros rakstīts "augsta riska HPV, onkogēna E6/E7 mRNS pozitīvs".
Vai tas ir kas nopietns? Ir izmaiņas arī dzemdes kakla šūnās.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Analīžu rezultāts var liecināt par nopietnu saslimšanu. Steidzīgi dodieties pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas pie vainas - sirds vai pleira, pie kāda ārsta doties?
Labdien!

Man ir 23 gadi, sieviete, augums 163 cm, svars 73 kg, nodarbojos ar svarcelšanu.

Kopš pirmo reizi sākās Covids Latvijā, mani piemeklēja nelaba dūša, smagas migrēnas, sāpes ribās kreisajā pusē. Es vēl joprojām nespēju lietot kafiju, stipras tējas u.c. stimulējošas vielas, jo man automātiski sāk palikt nelabi, ir spēcīga migrēna, drebulis un dulla apziņa paliek. Stresot arī nevaru - sāk palikt tikpat slikti. Kā arī no rītiem ir drebulis, ik pa laikam tahikardija. Treniņu laikā nesen plēsa krūškurvi, palika nelabi un bija dulla apziņa, ļoti par to uztraucos. Sirds, migrēnas simptomiem es iedzeru "Metoprololu 25 mg" no rīta, nedaudz palīdz.

Gribēju atrast, kur problēma, bet tā arī nav izdevies, tikai veikts RTG plaušām - tur vienreiz uzrādīja pleiras sabiezējumu kreisajā pusē, taču vēlāk CT plaušām neuzrādīja neko. Galvas MRT arī viss bija ok. EKG, EHO - arī. Kakla skriemeļu CT arī viss labi. Duplex uzrādīja nelielu galvas asinsvadu sašaurinājumu. Asinsaina man laba. Ar hormoniem arī viss kārtībā. Vitamīnu trūkums man nav. Uzturā lietoju pamatā olbaltumvielas, nedaudz labos taukus un ogļhidrātus.

Nezinu, pie kura ārsta doties tālāk vai kādus izmeklējumus man veikt, jo dotajā momentā sāp kreisajā pusē zem lāpstiņas, padusē un krūtī. Ir niezoša, plēsoša sajūta zem lāpstiņas un duroša sajūta iekšpusē. Šķiet, ka man ir stenokardija arī, jo sirds ļoti švaki strādā, nevaru mierīgi noskriet 50 metrus. Jūtos ļoti vāja, jo man ātri paliek slikti.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums ir veģetatīvā distonija. Iesakām apmeklēt neirologu, jo viņš var diagnosticēt gan starpribu neiralģijas, gan strādā ar veģetatīvo distoniju. Nepieciešamības gadījumā neirologs Jūs nosūtīts uz papildu izmeklēšanu. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kur var apgūt meditāciju?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, kur tagad varētu apgūt meditāciju? Vai klātienē vispār ir droši praktizēt?

Paldies!
Atbild:
Alekss Hercbergs, Meditācijas & Prānajamas studija "SoHam"
Labākais veids meditācijai un jogai šobrīd aizvien paliek tiešsaistē. Tas ir arī visdrošākais un ērtākais veids! Tev pat nav jādodas ārpus mājām, un tu neapdraudi sevi un arī citus. Ja tev ir potēšanās sertifikāts, un pat tad, ja visi pārējie klātienes nodarbības dalībnieki būs potēti + pasniedzējs arī, pat tas negarantē, ka kāds kādu vienalga neaplipina. Tā kā praktizēt un pasniegt jogu klātienē šobrīd, manuprāt, būtu diezgan bezatbildīgs pasākums. Lieki uzsvērt, ka tieši meditācija un jogas elpošanas...

Joga

Vai hormoni var būt pie vainas tam, ka neaug krūtis?
Labdien!

Man ir 20 gadi, esmu slaida un maza auguma. Mani vienmēr ir uztraucis mans krūšu izmērs, jo tas, kā man liekas, nav mainījies jau no apmēram 13 gadu vecuma, krūtis man izskatās neattīstījušās, mazas un pēc sajūtām liekas kā tukšas. Man ir bijušas problēmas ar hormoniem - straujš svara pieaugums, akne, sāka augt apmatojums uz sejas.

Mans jautājums ir tāds - vai tam varētu būt kāds sakars ar hormoniem? Pie kādiem speciālistiem vērsties? Manā ģimenē sievietēm šādas problēmas nav bijušas, tāpēc ģenētiski šaubos, ka tas varētu kaut kā to ietekmēt.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums jāvēršas pie ginekologa. Pēc izmeklēšanas tad ārsts izlems par turpmāko rīcību....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai var veikt USG, ja vēl nav beigušās mēnešreizes?
Labdien!

Biju pie ginekologa 30. jūlijā ar sūdzību, ka ir ilgstošas mēnešreizes. Pēc dzemdībām mēnešreizes vēl nav regulāras. Man izrakstīja zāles ("Dicynone" 250 mg) 20 tabletes. Dzēru tās 7 dienas. 30. jūlijā sāku lietot tabletes un 5. augustā beidzu. Asiņošana beidzās tikai 8. augustā. Pagāja 3 dienas, un asiņošana atsākās atkal, nav tik stipra un bieža, bet ir.
Ginekoloģe iedeva nosūtījumu uz usg tieši 18. augustā.
Esmu atkal nobijusies, ka kaut kas ar manīm nav labi, un nezinu, kā pareizāk rīkoties. Ja man līdz 18. augustam nebeidzas asiņošana, vai es varu iet uz usg? Vai man būtu jāziņo ginekologam par šo, par cik daktere grib redzēt usg analīžu atbildes 19. augustā. Kā man būtu labāk rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Vispareizākais būtu sazināties ar savu ginekologu, kas Jūs ir izmeklējis, jau pirms sonogrāfijas veikšanas. Tagad medicīnas iestādēs ir iespējams pieteikt arī telefona konsultāciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko darīt, ja nomoka sāpes abās kājās?
Labdien!

Man ir 46 gadi. Jau apmēram divus gadus mokos ar sāpēm kājās (abās kājas no pēdām līdz ceļgaliem). Sāpes nav kādā konkrētā vietā, bet pārņem visu kāju, kā saka, lauž kājas uz laika maiņu, bez pārtraukuma. Ārsta ieteikums - mazāk staigāt. Kad sāpes ir par stipru, iedzeru Ibumetinu. Kādi būtu Jūsu ieteikumi?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām veikt vēnu izmeklējumus. Ar cieņu,...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Kāju sāpēm var būt ļoti daudz iemeslu: locītavu problēmas, liekais svars, endokrīnās sistēmas slimības (cukura diabēts, vairogdziedzera problēmas), mugurkaulāja problēmas, polineiropātija u. c. Bez papildus datiem konkrētus ieteikumus atturos sniegt....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Kad var plānot grūtniecību pēc galvas operācijas?
Labdien!

3 mēnešus atpakaļ tika veikta galvas operācija - bija labdabīgs audzējs - astrocitoma, kreisajā deniņu daivā. Bērniņš bija ļoti plānots arī pirms šīs diagnozes uzstādīšanas, bet notika spontānais aborts. Kad var sākt plānot bērniņu pēc šādas operācijas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Uz jautājumu atbildēt var ārsts, kas Jūs operēja. No ginekologa skatījuma grūtniecība var būt, bet jāatceras, ka pēc spontāna aborta tā nav vēlama vismaz 6 mēnešus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai, esot gaidībās, ir pieļaujama dzimumdzīve?
Labdien!

Maijā bija sāpīgs notikums. Jūnijā viss iztīrījās, un pēc Līgo paliku stāvoklī. 9. augustā palika 9 nedēļas. Vai, esot gaidībās, ir pieļaujama dzimumdzīve vai tomēr nē? Ginekoloģei nespēju to uzjautāt.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecības laikā dzimumdzīve ir atļauta, tikai saudzējoša, bez vētraina seksa. Jūsu gadījumā tas jājautā ārstam, kas vada grūtniecību, jo var būt faktori, kādēļ tas nav vēlams. Ja nespējat to pajautāt savam ārstam, iesaku atrast citu, kam varat uzticēties....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ir normāli, ka ir tumšas mēnešreizes pēc zāļu lietošanas?
Labdien!

Pie ginekologa aizgāju ar sūdzībām par izdalījumiem, un pēc izmeklējumiem man secināja "vides izmaiņas", tika izrakstītas zāles. Pirmās mēnešreizes pēc zāļu lietošanas bija patumšas, tumšākas nekā parasti. Un tagad pienāca otrās. Tās bija apmēram nedēļu par agru. Bet nu saprotu, ka cikls var izmainīties, tāpēc par to lieku brēku netaisu. Nošokējos par to, ka tās bija izteikti ļoti tumšas, praktiski melnas. Un ne jau tikai sākumā, bet gan pilnīgi visas dienas. Pieteicos atkal pie sava ginekologa, bet man rindā jāstāv mēnesi. Nezinu, ko tagad iesākt, vai tas ir normāli vai arī man ir iemesls būt satrauktai? Ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc rakstītā var secināt, ka nav akūtas situācijas un mierīgi varat sagaidīt rindu pie ārsta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tā ir veģetatīvā distonija?
Labdien!

Vīrietis, 25 gadi. Sportoju ne īpaši regulāri, bet tīņa vecumā esmu vairākas reizes nedēļā gājis ārā ar velosipēdu un bieži staigājis - vairākas reizes nedēļā. Tāpat arī tagad regulāri braucu ar velosipēdu, vismaz 1x nedēļā, un izstaigājos vismaz 1x, katru nodarbību daru pa 1-2h.

Tomēr pēdējās nedēļās ieēdot bija tāda pilnuma sajūta un krampji ap vēderu. Vienu dienu atnācu pēc pastaigas ārā, un sāka rokas tirpt, likās ka sirds stājas, tad uznāca panika un sirds ritms palielinājās apsēžoties. Izsaucu ātro palīdzību, uztaisīja kardiogrammu, spiediens bija liels un pulss arī, iedeva "Metoprolol", un EKG rādīja normāli. Tad tas viss pārgāja līdz nākošās dienas vakaram, kad izgāju no mājas, un pulss strauji uzgāja uz 166. Pastaigāju lēnām un dziļi elpoju, tad tas normalizējās.

Otrajā reizē arī ātri gāja sirds, trīcēja rokas, lūpas, tāpēc izsaucu ātro palīdzību vēlreiz, viņi iedeva atkal "Metoprolol" un ieteica "Lexotanil". Situācija normalizējas un visu nākošo dienu pašsajūta bija normāla. Taustot pulsu, tas bija ritmisks pēc "Metoprolol".

Dažas dienas vēlāk drošības pēc biju aizgājis uz slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļu vienu vakaru, jo visu dienu bija nogurums un nespēks, krūtīs spiediens. Neatliekamajā palīdzības pieņemšanā bija lielāks spiediens un pulss bija ļoti neregulārs, sirds iet un tad vienu brīdi daži sitieni ātrāki, un tā atkal, tad mani nozīmēja uz izmeklēšanu, kur paņēma asins testu, uztaisīja EKG un pateica, ka viss ir normāli, un laida mani mājās.

Ārsts izrakstīja "Noofen" (250mg 1x), slimnīcā ieteica "Adaptol" (500mg 3x dienā). Lietojot "Noofen" un "Adaptol" bija tāda sajūta, ka sirds, pieceļoties no krēsla, netiek līdzi un ir lielāka pauze, tad tā sit ar stiprāku sitienu, un es drusku apreibstu, apsēžoties sirds sitas ar lielāku ritmu, šajos gadījumos ir bijusi spiedoša sajūta krūtīs, un spiedošā sajūta pazuda uz dažām stundām, kad iedzēru "Lexotanil".

Pulsu varu konstanti mērīt ar fitnesa pulksteni, tāpat arī apguļoties kādu laiku pulss man ir 55, un miegā tas ir bijis pat 42 - 60, nezinu, vai tas ir normāls, ņemot vērā, ka es esmu regulāri arī sportojis un ziemas laikā regulāri staigājis lielus attālumus (8 km ar 130 pulsu 1h 30 min.), ar velosipēdu esmu braucis 25 km regulāri ar 130-170 pulsu ap 1:20-1:40 h). Nekustīgi sēžot, ir brīži, kad pulss ir 58. Lietojot "Anaprilin" 10 mg, joprojām varu just tādus kā pārsitienus, sirds iet ritmā un tad pēkšņi stiprāks sitiens, vai vairāki sitieni ātrāki.

Vai tā ir veģetatīvā distonija, kā to īsti ārstēt?

Paldies!
Atbild:
Baiba Brokāne - Čekstere, ārste-psihiatre
Labdien! Visdrīzāk, Jums ir veģetatīvā distonija. Ieteicama vizīte pie ārsta - psihiatra, kas izvērtēs un nozīmēs nepieciešamo terapiju. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma