Zinātņu akadēmijā notiks Latvijā plašākā eksperimenta prezentācija
Sulu ekspertu padome šī gada 21.aprīlī plkst.12.00 Latvijas Zinātņu akadēmijā (Akadēmijas laukums 1, Rīga) rīkos Latvijā līdz šim, iespējams, plašākā eksperimenta Sargā sulu prezentāciju.
Pētījumu dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji, salīdzinot ar citu Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem, uzturā salīdzinoši maz lieto sulas. Mūsu iedzīvotāji ikdienā daudz vairāk dod priekšroku mazāk veselīgajiem dzērieniem – kafijai, limonādei, alum utt. Lai izglītotu sabiedrību par sulu veselīgumu un iedrošinātu tos ikdienā dzert sulas, sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības Universitāti tiek organizēts Vislatvijas eksperiments, kurā var piedalīties ikviens interesents, sekojot līdzi eksperimenta norisei kampaņas mājas lapā www.sarga-sulu.lv vai arī to veicot to pašiem skolā skolotāju uzraudzībā vai individuāli mājās.
Preses konferencē par kampaņu "Sargā sulu" piedalīsies Sulu ekspertu padomes pārstāvji:
Dr.Solvita Kampuse, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes docente, oficiālā eksperimenta veicēja;
Jānis Grīviņš – kampaņas idejas autors;
Andis Brēmanis –Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs;
Tukuma ģimnāzijas bioloģijas skolotāja Maija Skuja ar klasi, kas iesaistījusies eksperimentā.
Augļi un sulas satur daudzas organismam nepieciešamas un veselīgas sastāvdaļas, taču ārējās vides – gaisa un gaismas – ietekmē, vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas sadalās, tādēļ produkts pakāpeniski zaudē savas veselīgās īpašības. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību sulām, tiek veikts zinātnisks eksperiments, kurā tiks noskaidroti apstākļi, kādos sulu un augļu vitamīni un bioloģiski aktīvās vielas saglabājas visilgāk.
Par Sulu ekspertu padomi
Nesen izveidotās Sulu ekspertu padomes galvenais uzdevums ir veicināt sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu. Padomes pirmais solis mērķa sasniegšanā ir eksperimenta "Sargā sulu" rīkošana.
Sulu ekspertu padomi veido tās goda loceklis Veselības ministrs Ivars Eglītis, kas vienlaicīgi ir arī Uztura padomes priekšsēdētājs, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes PTF docente Dr Solvita Kampuse, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ieva Kļavinska, lielākie sulu ražotāji Latvijā - "CIDO" kvalitātes laboratorijas vadītāja Mirjama Griņuka. Sulu ekspertu padomes dibināšanas iniciators ir pasaulē vadošais šķidro pārtikas produktu kartona iepakojuma ražotājs "TETRA PAK".
Informāciju sagatavoja:
Inese Ozoliņa
Sulu ekspertu padomes pārstāve
T: 29336923; 67357823
inese@eksodus-ik.lv