medicine.lv skaitļos

Lietotāji online275
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Ziemassvētku našķis - piparkūkas! : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Ziemassvētku našķis - piparkūkas!

Tuvojoties svētkiem, ne viena vien saimniece jūt kārdinājumu izmēģināt spēkus piparkūku cepšanā, bet, ņemot vērā citu gadu pieredzi, apzinās, ka tas ir bezgala laikietilpīgs process, kuram priekšsvētku kņadā īsti nav vietas. Tomēr jāteic, ka gan mīklu, gan cepumus iespējams gatavot laicīgi, tādējādi pagarinot svētkus – bērniem tā var izrādīties gana radoša nodarbe! Un mājās vēdīs pikanti maigs piparkūku aromāts.

Kā pagatavot plānas, kraukšķīgas un bezgala garšīgas šokolādes krāsas sirsniņas, zvaigznītes, mēnestiņu.... ?

Iļģuciema maiznīcas meistaru ieteikumi tiem, kas nolēmuši paši gatavot mīklu:

  • Lai mīkla izdotos, milti, cepamais pulveris un garšvielas jāizsijā caur sietu;
  • Kā taukvielu var izmantot sviestu, margarīnu, skābo vai saldo krējumu, cūku taukus;
  • Mīklai var pievienot arī nedaudz medus. Medu iepriekš silda līdz 50 grādu temperatūrai karstā ūdens peldē;
  • Ja sirdij un acis kārojas īpaši tumšas krāsas piparkūkas, masai jāpievieno papildus dedzinātā cukura sīrups;
  • Ja mīkla slikti pakļaujas veltnēšanai ( līp pie galda vai plaisā), pievienosim vēl taukvielas un miltus;
  • Kraukšķīgas piparkūkas var uzcept tikai no labas mīklas - tādas, kurā ir pareizas taukvielu un cukura proporcijas; 
  • Mīklas nogatavošanās vēlama 12 grādu temperatūrā;
  • Jo plānāk mīkla tiks izrullēta, jo plānākas būs piparkūkas (ieteicami ir 1,5 -2 mm);
  • Piparkūku cepumi karstumā izplešas, tādēļ tie uz pannas jāliek ievērojot atstarpi;
  • Lai glīti būtu arī cepumu "dibentiņi", cepšanai vislabāk izmantot pergamentu vai cepamo papīru;
  • Gatavai mīklai ledusskapī jānostāvas vismaz pāris stundas, labākajā gadījumā nedēļa. Gatavo mīklu vēsā vietā var uzglabāt vismaz 2 mēnešus!
  • Piparkūku cepšanai var izmantot gan metāla, gan plastmasas formiņas. Parasti ērtākas lietošanā ir metāla formiņas, jo tām ir asākas maliņas un tās ilgāk kalpos, tad arī piparkūku maliņas iznāks līdzenākas.

Garšvielu kokteilis piparkūkām

Piparkūku garšvielu sastāvs ir katras nama mātes noslēpums. Tomēr, ja jums nav pārāk daudz pieredzes, bet vēlaties, lai tas, ko cepat, aromāta un garšas ziņā līdzinātos piparkūkām, tad piedāvājam šādu klasisku garšvielu proporciju sadalījumu:

  • kanēlis – 60 %
  • krustnagliņas un smaržīgie pipari – 12%
  • ingvers, muskatrieksts un koriandrs – 8%
  • melnie pipari un kardamons – 4%
  • garšas buķeti uzlabos arī sasmalcināti rieksti ( piem., mandeles).
Banner 280x280

Būtiski ir likt lietā visu garšvielu buķeti, turklāt arī atbilstošās proporcijās un svaigi maltas, tad piparkūkas būs īsteni aromātiskas un gardas.

Iļģuciema maiznīcas meistaru sarūpētā veselīgā piparkūku recepte:

Piparkūkas var pagatavot arī no rupjiem rudzu miltiem (miltus gatavo, samaļot graudus ar visiem apvalkiem. Tiem ir augsts kliju saturs un bioloģiskā uzturvērtība, jo satur B grupas, PP un E vitamīnus). Rupjo rudzu miltu struktūra rada iespaidu, it kā mīklai būtu papildus kas pievienots.

Piparkūku recepte no rupjiem rudzu miltiem!

Recepte 1 kg mīklas pagatavošanai

Izejvielas:

  • milti rupjie rudzu – 0,400 g
  • ūdens – 0,40 g
  • sviests – 0,100 g
  • krējums – 0,050 g
  • cukurs – 0,300 kg
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • 1 tējkarote etiķa, sodas atšķaidīšanai
  • ola – 1 gab.

Garšvielas:

  • smaržīgie pipari – 7 gab.
  • kardamons – 0,5 tējk.
  • koriandrs – 0,5 ēdamk.
  • muskatrieksts – naža gals
  • kanēlis – 1 tējk.
  • krustnagliņas - naža gals
  • ola pārziešanai

Mīklai var pievienot dažādas sēkliņas – sezama, saulespuķu, linsēkliņas, samaltus riekstus – valrieksti, zemesrieksti, pistācijas vai mandeles.

Pagatavošana:

Katliņā ieberam pusi no mīklai vajadzīgā cukura daudzuma un to apbrūninām, kad cukura masa sāk burbuļot pievienojam ūdeni, palaikam apmaisot, līdz veidojas viendabīga masa, beigās pievienojam atlikušo cukuru. Izkausējam. Pievienojam sviestu, kad sviests izkusis pievienojam krējumu. Visu uzvārām un atdzesējam. Atdzisušajā sīrupā iemaisām sakultu olu un pievienojam visas garšvielas. Iemaisām ar etiķi atšķaidītu dzeramo sodu. Pievienojam miltus. Mīklu mīca, kamēr tā kļūst spīdīgi gluda un pietiekami cieta, pēc tam to vismaz uz stundu liekam ledusskapī (jo ilgāk ledusskapī turam, jo labāk!).

Kad mīkla gatava, to veltnē plānā plāksnē 1,5 mm, ar formiņām izspiež piparkūkas, pārziež ar sakultu olu un dekorē. Piparkūkas cep 200 - 220 grādu temperatūrā aptuveni 11 minūtes.

Glazēšana:

Piparkūku glazēšanai labāk izmantot dabīgās izejvielas. Parasti izmanto sakultu olas baltumu, pūdercukuru un citrona sulu. Lai glazūra būtu krāsaina, būtu vēlams pievienot tikai dabīgās sulas. Ķiršu sula glazūrai dos rozā toni, bet aroniju sula – tumši rozā krāsu. Var izmantot melleņu ievārījumu, apelsīnu, dzērveņu, burkānu, biešu sulu vai šķīstošo kafiju, kā arī 200 g sarīvētas pusrūgtās šokolādes masas. Bet rotāšanai izmantot valriekstu pusītes un nolobītas mandeles. Masu iepilda pergamenta papīra tūtiņā. Caur mazu caurumiņu izspiež maisījumu un veido rotājumu.

Citrona glazūra

  • 1 olas baltums
  • 150 g pūdercukura
  • 1/2 citrona sulas
  • 1/2 tējk. kartupeļu miltu

Olas baltumu sakuļ ar pūdercukuru un citrona sulu. Pēc tam, lēni maisot, pievieno kartupeļu miltus.

Vai

Iecienītā glazūra

  • 1 olas baltums
  • 250 g pūdercukura
  • 1/2 tējk. citrona sulas

Olu baltumu sakuļ putās. Lēni, pa vienai karotei pievieno izsijātu pūdercukuru, pēc tam citrona sulu. Puto 10 minūtes. Glazūru izmanto vienmērīgā kārtā noklājot cepuma virsmu un sānus.

Piparkūkas var pasniegt gan ar kūpošu tējas tasi, gan karstvīnu, groku, šokolādes dzērienu vai punšu. Ziemassvētku noskaņai dzērieniem var pievienot kanēli, kardamonu, krustnagliņas, rumu vai mandeļu liķieri.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā