Zemenītes sniegā vai miežu putraimi lielveikalā?
Griķu cenas, vēlēšanas nesagaidot, ir jau trīskāršojušās. Rindā uz cenu kāpumu gaidot arī kafija, šokolāde, piena un gaļas izstrādājumi. Labas un lētas ēdienkartes izveidošana daudziem kļūst par "budžeta žonglēšanas" treniņu vai pat neiespējamu uzdevumu, ja pietrūkst izdomas, laika un pirkumu plānošanas pieredzes.
![](https://img.medicine.lv/article/open/o/l/610769c8ea1bebfef407e6ee98d92676_oldcms_57614_623x466.jpg)
Lai vai kā, izpētot veikalu un tirgus sortimentu, varam atklāt ļoti izdevīgus piedāvājumus, piemēram, tirgus maizes paviljonos par lielisku cenu iespējams iegādāties ekoloģisko "Zemākas kvalitātes maizi". Tā ir maizīte, kas kāda nenozīmīga defekta dēļ (atlekusi garoziņa), tiek pārdota par ļoti pieticīgu cenu. Atšķirība starp parasto un ekoloģiski pagatavoto maizi ir ievērojama. Lai vakariņās rastu sāta sajūtu, pietiks pat ar šķēli ekoloģiskās maizītes un glāzi silta piena.
Veikalā visu gadu nopērkami "svaigi" gurķi, tomāti, sīpolloki un citi labumi. Tos regulāri pērkot, arī mūsu ēdienkarte visu gadu paliek nemainīgi vienveidīga. Atcerēsimies mūsu senču ieradumu dzīvot saskaņā ar dabas ritmiem! Mēs no gadalaiku ievērošanas nepamatoti esam atteikušies. Ja mēs tirgū iegādātos sezonai atbilstošus dārzeņus – burkānus, bietes un kartupeļus, nevis tomātus, brokoļus un baklažānus, tēriņi kļūtu ievērojami mazāki!
Dārzeņi, augļi un zaļumi: produkta atbilstība gadalaikam
Rudens
Seleriju saknes, bietes, ķirbis, kartupeļi, burkāni, sīpoli, fenhelis, bumbieri
Ziema
Puravi, lēcas, Ķīnas salāti, baltie un sarkanie galviņkāposti, cigoriņi, seleriju stublāji un lapas, skābētie kāposti
Pavasaris
Jaunie spināti, lapu salāti, jaunās nātres, sparģeļi, jaunie kartupeļi, agrie sīpoli, kressalāti
Vasara
Zemenes, tomāti, melones, arbūzi, avokado, mango, gurķi, saldā paprika, piparmētras
Līdz ar aukstā laika iestāšanos dienu ieteicams sākt ar siltām brokastīm. Dažādas putras vai sezonai atbilstošas zupas, nodrošinās ar enerģiju līdz pat pusdienlaikam un neizmaksās dārgi. Auzu pārslu putra izvārās ātrāk nekā parastie putraimi, līdz ar to arī pagatavošanai jāpatērē mazāk gāzes vai elektrības. Sakņu zupai pievienota sauja putraimu padara zupu sātīgāku, bet putraimu biezputra sader ne tikai ar tradicionāli sacepto speķi un sīpoliem, bet arī ar sautētiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem, ķirbjiem, selerijas sakni un kāļiem.
Lai mums izdodas un labi garšo!
Ieva Daugaviete