Veselīgs uzturs: 5 kļūdas, ko pieļauj iesācēji
Jaunā gada solījumu un plānu sarakstā pirmo vietu nereti ieņem solījums pašam sev - sākt nodarboties ar sportu, kā arī pareizi un veselīgi ēst.
"Janvārī sporta zālēs pulcējas daudzi, kuri apsolījuši sev no jaunā gada uzsākt aktīvi trenēties," stāsta fitnesa treneris un zīmola 4F vēstnieks Kristaps Ence. "Tomēr, tuvojoties marta mēnesim, visus kā vējš aizpūš. Ja cilvēks pieder pie tiem, kurš tomēr neizturēja un pameta sporta nodarbības, taču tomēr vēl joprojām vēlās notievēt, tad ir nepieciešams kā minimums pareizi un veselīgi ēst. Ne velti tiek uzskatīts, ka svara zaudēšanā 90% no panākumiem ir atkarīgi no uztura, un tajā tāpat kā sportā ir ļoti svarīgi nepieļaut kļūdas, kas varētu izraisīt veselības stāvokļa pasliktināšanos un vilšanos."
Kļūda Nr.1: Pareizs uzturs - tā ir vienkārši diēta. "Tas ir nepareizs uzskats," stāsta treneris, "tie, kas tā domā, bieži vien izvēlas diētas ar ārkārtīgi zemu kaloriju līmeni (mazāk par 1000 kcal dienā) vai mono-diētas, piemēram, ābolu vai kefīra vai tādas, kuru laikā visu nedēļu tiek lietoti vieni un tie paši produkti. Protams, cilvēks ātri to pārtrauc jo viņam kļūst slikti". Tomēr pareiza uztura mērķis nav svara samazināšana, un vēl jo vairāk - nedrīkst uzsākt radikālas diētas. Tāpat kategoriski nav ieteicams pieturēties pie diētām, kuras iesaka cilvēki, kas nav speciālisti - draudzenes, nepazīstami cilvēki sociālo tīklu grupās un tā tālāk - ar tām var nodarīt nopietnu kaitējumu savai veselībai. "Labākajā gadījumā šādas diētas izrādīsies vienkārši bezjēdzīgas, un svars nāks atpakaļ, kas arī ir ļoti bēdīgi, jo cilvēks vairākas nedēļas mocīja sevi badojoties".
Kļūda Nr.2: Pareizs uzturs - lai samazinātu svaru. "Nē, veselīgs uzturs ir nepieciešams lai organisms būtu vesels. Tā galvenais mērķis - pasargāt sevi no sirds asinsvadu un endokrīnajām slimībām, locītavu un mugurkaula slimībām, ko izraisa liekais svars. Tāpat kā sports, pareizs uzturs ir veselības garantija, un svara samazinājums vai, pareizāk sakot, svara normalizēšana ir tikai patīkama blakusparādība".
Kļūda Nr.3: Pāriešanu uz super-ēdieniem un nesaprātīgiem maltīšu plāniem. "Par super-ēdieniem sauc eksotiskus produktus - chia sēklas, agavu un visu pārējo, kas ir grūti izrunājams, nesaprotams pēc garšas, ģeogrāfiski grūti pieejams un dārgs. Šādu pārtiku bieži iesaka Instagram blogeri - viņi piedāvā ļoti sarežģītas receptes, piemēram, pudiņu no chia sēklām, plātsmaizi ar godži ogām un visu tādā pašā garā, turpretim vienkāršu recepti ir ļoti grūti atrast". Rezultātā šķiet, ka pareizi uzturs ir kaut kas tāds, kas nav pieejams vienkāršam cilvēkam. Var arī šķist, ka pareizs uzturs ir pārtika bez laktozes, glutēna un gaļas, kas, protams, ir tikai stereotipi, kuriem nav nekāda sakara ar pareizu un veselīgu uzturu.
Kļūda Nr.4: Savu kulinārijas šedevru salīdzinājums ar Instagram "food - porno". Salīdzināt pašu gatavoto ēdienu ar to, kas redzams Instagram, kad viss mājās gatavotais šķiet neglīts, ne tāds kā bildēs, ir ārkārtīgi demotivējoši. "Rodas sajūta, ka gatavo ēdienu nepareizi, tomēr, ja tvaikā gatavotajām kotletēm ir izliektas malas, tās nekļūst mazāk veselīgas. Ne velti psihologi saka, ka vienīgais vērtīgais salīdzinājums - tikai pašiem ar sevi, un uz ideāli rediģētām blogeru bildēm ikdienā nav vajadzības balstīties - tādā veidā var tikai var pazaudēt visu entuziasmu".
Kļūda Nr.5: Atteikties no visiem iecienītajiem ēdieniem. Fitnesa treneris uzsver, ka tā ir pati izplatītākā kļūda un sakne visām neveiksmēm pareiza uztura jautājumos. Ja cilvēks, piemēram, pirms tam aktīvi ēda kūpinājums, krita kārdinājumā ar kūciņām, tortēm un tā tālāk, bet tad pēkšņi nolēma atteikties no tā visa un pievērsties veselīgam uzturam, vienmēr uznāk vājums. Patiesībā katram cilvēkam vajadzētu būt vienai diena nedēļā, kad viņš atļauj sev ēst to, kas viņam patiešām garšo - tā sauktos čītmeal (cheat meel).Jāņem vērā, ka cilvēks psiholoģiski nevar pilnībā attiekties no iecienītākajiem ēdieniem. Turklāt mūsu gēnos ir ielikta tieksme uz taukainiem produktiem un saldumiem, tāpēc, ja cilvēks visu laiku atsaka sev to ēšanā, neveiksme ir neizbēgama. "Saskaņā ar modernu antropoloģijas teoriju cilvēks vienmēr ir bijis noskaņots uz izdzīvošanu un neesot pārliecināts, kad viņam paveiksies paēst, dod priekšroku taukainai un saldai pārtikai, jo tā ātri dod enerģiju un uzkrājas taukos. Un, neskatoties uz to, ka ēdiens mūsdienās ir pieejams uz katra soļa, organismam vienalga patīk uzglabāt rezerves turpmākai lietošanai. Tieši tāpēc tas pie pirmās iespējas cenšas apēst kaut ko, ar ļoti augstu kaloriju daudzumu".