Veselīgi pašmāju produkti un receptes, kas palīdzēs uzlabot imunitāti
Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.
"Aplūkojot sastāvu uztura bagātinātājiem, kas paredzēti imunitātes stiprināšanai, pārliecinājos, ka visas minētās sastāvdaļas jau atrodamas manā ledusskapī vai saldētavā. Turklāt šie produkti nesatur krāsvielas, aromatizētājus, konservantus un citas sastāvdaļas, kas imunitātei nemaz par labu nenāk," tā secinājusi "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.
Lai palīdzētu organismam pretoties rudens vīrusiem, bet gadījumā, ja vīruss jau noķerts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas produktus, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un citām bioloģiski aktīvām vielām. Līdzās jau tādiem klasiskiem imunitātes stiprinātājiem kā ķiploks, dzērvenes un medus, eksperte iesaka dažādot uzturu arī ar citiem pašmāju produktiem – avenēm, cidonijām un smiltsērkšķiem.
Autors: raspberries_423194_640
Avenes – burvīgs palīgs imunitātes stiprināšanai. Satur gan C vitamīnu, gan kobaltu – minerālvielu, kas piedalās B12 vitamīnu sintēzē, aktivizē lipīdu un folskābes vielmaiņu. Savukārt, avenēs esošā minerālviela varš piedalās oksidēšanas procesos, kā arī dzelzs vielmaiņā, palīdzot nodrošināt organisma šūnas ar skābekli.
Autors: quince_3762748_640
Cidonijas ir Latvijas superprodukts, par kuru būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan varu, gan C vitamīnu. Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes, tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī ārkārtīgi daudz antioksidantu.
Autors: sea_buckthorn_3730225_640
Smiltsērkšķis ir bagāts ar A vitamīnu un beta-karotīnu. C vitamīna koncentrācija svaigā smiltsērkšķī ir vienkārši kolosāla – vairāk nekā 200% no dienā nepieciešamās devas var uzņemt, apēdot 100 gramus smiltsērkšķu. Smiltsērkšķa kombinācija ar cidonijām un medu ir īsts C vitamīna sprādziens.
Autors: cranberries_1485219_640
Dzērvenes satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Vēl dzērveņu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu – PP, C, K, B1 un B2 vitamīni, lielā koncentrācijā organiskās skābes, flavonoīdi un pektīnvielas. Starp citu, dzērvenes ir arī dabīgs konservants, tāpēc tās ilgi saglabājas svaigas.
Autors: garlic_84691_640
Ķiploki darbojas kā pretiekaisuma, pretmikrobu, antiseptiskais līdzeklis un kopumā tiem ir izteikta antibakteriāla iedarbība. Ķiplokus, protams, neēdīsi īsi pirms došanās cilvēkos, taču vakariņās tos ieteicams pievienot, piemēram, salātiem, jo tie satur daudz ēteriskās eļļas, fitoncīdus, fitosterīnus, B grupas un D vitamīnus.
Autors: honey_1006972_640
Medus ir sastopams gandrīz katrā mājā, jo ir visiem zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos. Garšīgs un bagāts ar imūnaktīvām vielām.
Lieto šos un citus Lavijas superproduktus, lai stiprinātu savu imunitāti un spētu pilnvērtīgi izbaudīt arī rudens-ziemas sezonu! Iekļauj šos produktus savās iecienītajās receptēs vai arī izmēģini ko jaunu. Šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā trīs organismu spēcinošu ēdienu receptes, ko izmēģināt šoruden.
Vistas stilbiņi ar cidonijām un medu
Autors: dinner_2334528_640
Gatavošanas laiks – viena stunda.
Sastāvdaļas četrām porcijām:
• Četri vistas stilbiņi
• Viens čili
• Divas ēdamkarotes medus
• Piecas līdz sešas cidonijas
• Viens ķiploks
• Divas ēdamkarotes tumšās sojas mērces
Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Sagriež cidonijas četrās daļās, izņem sēklas. Cepeštraukā liek cidonijas un vistas stilbiņus, ķiploku. Sajauc sojas mērci ar medu un čili. Pārlej vistas stilbiņiem un tos nedaudz apvārta. Cepeštrauku pārklāj ar foliju un liek cepties uz 30 minūtēm. Noņem foliju un apbrūnina vistiņas.
Ieteikums!
Pasniedz ar sev iemīļotām piedevām! Vislabāk garšos ar sezonālo dārzeņu biezeņiem vai svaigiem salātiem.
Ābolu, bumbieru un dzērveņu kēkss
Autors: apple_pie_1071747_640
Gatavošanas laiks – viena stunda
Sastāvdaļas sešām porcijām:
• Divi bumbieri
• Divi āboli
• 100 grami dzērveņu
Drumstalām:
• 70–100 grami miltu
• 50 grami sviesta
• Divas ēdamkarotes cukura
• Pustējkarote kanēļa
Mīklai:
• Četras olas
• Četras ēdamkarotes miltu
• Trīs ēdamkarotes cukura
• Viena ēdamkarote sviesta
Ābolus un bumbierus nomizo, sagriež nelielos gabalos un sajauc ar dzērvenēm.
Pagatavo drumstalas: mīkstu sviestu sajauc ar kanēli, cukuru un miltiem. Ber kēksa formas apakšā. Tālāk liek ābolus ar bumbieriem un dzērvenēm.
Olas un cukuru sakuļ biezā krēmā ar mikseri. Tajā iecilā miltus un mīkstu sviestu. Masu lej formā un nedaudz sakrata, lai mīkla aizpilda visus gaisa caurumus, kurus veido augļi. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem un cep 40–45 minūtes. Nedaudz atdzesē, apgāž formu uz otru pusi un izņem kēksu.
Ieteikums!
Pamēģini variēt ar garšām, pievieno arī citas rudens ogas – brūklenes vai smiltsērkšķus. Cukura vietā izmēģini pievienot medu.
Smiltsērkšķu dzēriens
Autors: juice_1651219_640
Sastāvdaļas 2 porcijām:
• 100 grami saldētu smiltsērkšķu
• 100 mililitri smiltsērkšķu nektāra
• Viens banāns
• 300 mililitri mandeļu piena
• Pustējkarote malta kardamona
Visas sastāvdaļas liek smūtija blenderī un sajauc kokteili. Ja nepieciešams, pirms dzeršanas izspiež caur sietu, lai atbrīvotos no smiltsērkšķu sēkliņām.
Der zināt!
Dzērieni ne vien attīra organismu, bet arī stiprina to. Sportistiem svarīgi rūpēties gan par muskuļu masas pieaugumu, gan par sirds veselību, it īpaši pie fiziskām slodzēm, kad ķermenis tiek nogurdināts.