medicine.lv skaitļos

Lietotāji online720
Aktīvie uzņēmumi12733
Nozares raksti11887
Ekspertu atbildes21477
Veselīgi padomi grila sezonai: Iesaka speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Veselīgi padomi grila sezonai: Iesaka speciālisti

Freepik.com/ freepik
Foto: Freepik.com/ freepik

Atnākot siltajam un saulainajam laikam, arvien vairāk vēlamies uzturēties svaigā gaisā, tai skaitā – grilējot gardus ēdienus. Kā saplānot grila maltīti, lai tā būtu veselīga un organisms justos labi pēc gardā piknika? Kāda piesardzība jāievēro, gatavojot ēdienus pie dabas? Stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Cepšana uz uguns ir viens no senākajiem ēdiena gatavošanas veidiem. Vasarai sākoties, grilēšana notiek teju katrās brīvdienās un katrā ģimenē. Tomēr grilējot ir jāievēro dažādi drošības noteikumi, lai tā nekaitētu veselībai, kā arī jāparūpējas par ēdiena uzglabāšanu, tīrību un jāpiedomā pie apēstā ēdiena daudzuma, lai neciestu mūsu pašsajūta.

Kā padarīt grilēšanu veselīgāku?

Grilējot pārtikas produktus, piemēram, gaļu vai zivis, kas satur muskuļaudus un olbaltumvielas, ēdienu gatavojot ļoti augstā temperatūrā, rodas heterocikliskie amīni, skaidro uztura speciāliste Liene Sondore. Savukārt, gatavojot produktus ar augstu ogļhidrātu daudzumu lielā temperatūrā, iegūstam akrilamīdu, kas ir kaitīgs savienojums un rodas dabīgā ēdiena gatavošanas procesā. Šie savienojumi ir kancerogēni un tiek saistīti ar onkoloģisko slimību, ne infekciju slimību risku. Tādēļ, lai grilēšana būtu drošāka veselībai, gaļa jāiemarinē eļļas vai citrusaugļu marinādē un jācep nelieli gaļas vai zivs gabaliņi, iesaka uztura speciāliste. Ja gaļa ir marinēta, liekā marināde jānoslauka, lai nepil uz oglēm. Viegla eļļas, skābes, kefīra vai paniņu marināde mazinās heterociklisko amīnu veidošanos.

Ievēro higiēnu un tīrību!

Pirms došanās grilēt, ir rūpīgi jāizvērtē, kādā veidā ēdieni tiks gatavoti svaigā gaisā. Jau iepriekš ir jāplāno, kādi produkti tiks gatavoti, kā tiks ievērota pārtikas droša uzglabāšana un higiēna, īpaši, ja grilēšana paredzēta kādā speciālā vietā ārpus mājām. Neatkarīgi no tā, vai grilēšana būs uz ogļu grila vai gāzes, jāatceras, ka grilam vienmēr ir jābūt tīram, jo uz netīra grila var būt iepriekšējās ēdiena cepšanas paliekas, netīrumi, rūsa, dažādi pelējumi un mikroorganismi, kas ar aci nav redzami, bet ir kaitīgi mūsu veselībai!

Banner 280x280

Lai ēdiens gatavotos pareizi un būtu labi pagatavots, ir svarīgi sagatavot ogles. Grils jākurina apmēram 20 minūtes, tad uz restēm jāuzliek produkti un jāļauj, lai uguns tos strauji “aprauj”, apcep un tad jāsamazina liesma ar kādu šķidrumu vai uzliekot vāku. Savukārt gāzes grilam samazina liesmu, saka uztura speciāliste.

Sagatavo grilējamos produktus pareizi!

Lai izvairītos no saindēšanās, vienmēr jāpārbauda grilējamo produktu svaigums, derīguma termiņš, kā arī tie kārtīgi jānotīra. Nav ieteicams ēdienam pievienot pārāk daudz sāls un citu garšvielu, jo, no vienas puses, garšvielas ir viens no galvenajiem ēstgribas stimulatoriem, bet no otras puses – garšvielas var nomaskēt novecojošu, nedaudz sabojātu pārtiku, skaidro farmaceits.

Vienmēr svarīgi iegādāties svaigus pārtikas produktus, un, gatavojot gaļu vai zivis grilēšanai, ieteicams iemarinēt tās citrusaugļu un svaigu garšvielu marinādē. Marinēšanai var izmantot svaigus garšaugus, dārza skābās ogas – upenes, jāņogas, cidonijas u. c. ogas, kas ir pieejamas, iesaka L. Sondore. Produktus var iemarinēt pat stundu pirms gatavošanas. Marinādei būtu jābūt tādai, kas nenomāc produkta dabīgo garšu. Uz grila nebūtu ieteicams cept tikko no ledusskapja izņemtus produktus, jo lielas temperatūras atšķirības dēļ būs grūtāk produktus vienmērīgi apcept. Gaļai un zivīm vienmēr jābūt kārtīgi pagatavotām – no gatava gaļas gabaliņa nedrīkst tecēt ārā sarkana gaļas sula. Uztura speciāliste iesaka vienmēr ieplānot pie grilētajiem ēdieniem klāt svaigus dārzeņus, ogas un augļus.

Ja gadās pārēsties, dodies pastaigā!

Vienmēr jāpatur prātā, ka gardi pagatavots ēdiens nav aicinājums uz pārēšanos – centieties ievērot mērenību! Lai izvairītos no pārēšanās, un ko darīt, ja tomēr apēsts ir par daudz, farmaceits atgādina:

  • Nesteidzies ēšanas laikā! Ēd lēnām, vismaz 20 minūtes, jo tik ilgs laiks nepieciešams, lai smadzenes pārraidītu signālus, ka esat paēdis.
  • Centies košļāt ēdienu pēc iespējas ilgāk, izjūtot katra gabala garšu un izbaudot ēšanas procesu.
  • Ja tomēr sanācis pārēsties, vislabākā rīcība būs doties pastaigā. Aptuveni 20 līdz 30 minūšu pastaiga mierīgā tempā palīdzēs uzlabot visu orgānu asins apgādi, un tas palīdzēs kuņģim tikt galā ar lielu ēdiena daudzumu organismā.

Apdegumi un savainošanās grilēšanas laikā – ko darīt?

Izbaudot laiku svaigā gaisā un grilējot, jāņem vērā, ka ir jāseko līdzi ugunij grilā vai ugunskurā, jo viens vēja pūtiens var izraisīt uguns izplatīšanos, it īpaši mežā, sausā vasaras dienā. Grilēšana ir saistīta arī  ar apdegumu risku – vienmēr izvērtējiet drošību! Ja sanācis iegūt apdegumu, pēc iespējas ātrāk jāmēģina apdeguma vietu atvēsināt, vislabāk – to turot zem tekoša vēsa ūdens. Ja ir nepieciešams, var uzlikt brūcei sterilu un sausu pārsēju. Aptiekās pieejami dažādi pārsēju materiāli un apdeguma apstrādes līdzekļi, tomēr jāatceras, ja apdeguma laukums ir lielāks par cietušā plaukstas lielumu, ir jāsauc ātrā palīdzība vai jāvēršas pie tuvākā ārsta, atgādina farmaceits.

Griežot produktus grilēšanai, nedrīkstam aizmirst par drošību, rīkojoties ar nazi. Ja gadās sagriezties, brūce jānoskalo zem tekoša ūdens un jāpieliek sauss apsējs. Brūču malas var apstrādāt ar antiseptisku līdzekli, bet jāpārliecinās, ka brūcē nav svešķermenis, it īpaši, ja sagriešanās notikusi ar stiklu. Ja ir asiņošana, lai ātrāk to apturētu, vajag piespiest brūci ar sterilu apsēju un turēt tik ilgi, kamēr asiņošana ir pārgājusi, bet ne ilgāk par 20 minūtēm. Ja sagriezta rokā vai kājā, to var pacelt uz augšu, lai ātrāk apstādinātu asiņošanu. Ja asiņošana neapstājas vai brūce ir liela, ir jāsauc ātrā palīdzība vai nekavējoties jādodas uz slimnīcu.

Aptiekās ir pieejams plašs klāsts ar dažādiem brūču apstrādes un dezinfekcijas līdzekļiem un pārsēju materiāliem, kuri noderēs šādās situācijās.

Atjauno mājas aptieciņu vasaras sezonai!

Lai spētu palīdzēt gan sev, gan citiem, ja notikusi apdedzināšanās vai sagriešanās grilēšanas laikā, vienmēr ir nepieciešams turēt blakus pirmās palīdzības aptieciņu. Aptieciņā ir jābūt pārsējam, plāksteriem, brūču apstrādes šķidrumam vai ziedei, līdzekļiem pret apdegumiem un pret insektiem, stāsta farmaceits. Mājas aptieciņā noderēs arī antihistamīni – preparāti, kas palīdz pret alerģijām, pretsāpju zāles, līdzekļi gremošanas sistēmas uzlabošanai un absorbentu preparāti saindēšanās gadījumā. Lai izvairītos no pārtikas saindēšanās, dodoties piknikā, jāņem līdzi antibakteriālas ziepes vai salvetes un tīrs ūdens, lai nomazgātu rokas, nažus, augļus un dārzeņus, jo ūdens no tuvākā dīķa vai upes tam nebūs piemērots.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti ir zināmi ar savām unikālajām īpašībām. To lietošana var būt noderīga imunitātes stiprināšanā, jo šie produkti satur plašu vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu klāstu, kas var palīdzēt uzlabot organisma aizsargspējas. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

10 iemesli, kāpēc Lion's mane vērts iekļaut savā uzturā

10 iemesli, kāpēc Lion's mane vērts iekļaut savā uzturā

Lion's Mane jeb ežu dižadatene ir unikāla sēne, kas pēdējās desmitgadēs guvusi plašu zinātnieku interesi, pateicoties tās daudzsološajiem ieguvumiem veselībai. Uzzināsim vairāk! 

Kāpēc es slimoju, bet citi nē? 5 padomi imunitātes stiprināšanai 

Kāpēc es slimoju, bet citi nē? 5 padomi imunitātes stiprināšanai 

Ziema Latvijā tradicionāli ir sezona, kad slimojam visbiežāk. Drēgns, auksts laiks ietekmē gan mūsu garastāvokli, gan fizisko pašsajūtu. Kāpēc daži ziemā slimo ļoti regulāri, bet citi gandrīz vai nemaz? Atbilde labas imunitātes nodrošināšanā slēpjas mūsu ikdienas paradumos un uzturā. Uzzināsim vairāk! 

Mirdzošu un veselu matu noslēpums

Mirdzošu un veselu matu noslēpums

Lai gan ģenētikai, ārējiem apstākļiem un kopšanas rutīnai ir nozīme, veselu matu atslēga bieži slēpjas uzturā. Matu veselība sākas no iekšienes, un pareizu vitamīnu un uzturvielu uzņemšana var būt izšķiroša. Apskatīsim svarīgākos vitamīnus matu veselībai un labākos pārtikas avotus!

Video

Raidījums "Kas notiek medicīnā": Kas notiek nefroloģijā?

Raidījums

Informēt sabiedrību par esošo situāciju medicīnas nozarē, pastāstīt un parādīt, kā notiek nozares attīstība, kā tiek domāts par pacientu un ārstu labklājību, nākotni un digitalizācijas formām – tāds ir raidieraksta “Kas notiek Medicīnā” galvenais mērķis.

Produktu testi

Testa rezultāti: BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Testa rezultāti: BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Bee Box" piedāvāja testēt Bišu maizi enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas veicināšanai.

LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

Februārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testam īpašu produktu LIVEO intime - pienskābo baktēriju kompleksu sievietēm. Februāri mēdz dēvēt arī par mīlestības mēnesi, tāpēc SIA SAGITUS vēlas atgādināt sievietēm mīlēt sevi un parūpēties arī par sevi. 

Testa rezultāti: Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Testa rezultāti: Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "MV Health" piedāvāja testēt uztura bagātinātāju Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai.

Testa rezultāti: JAUNUMS – NATEO D immuno

Testa rezultāti: JAUNUMS – NATEO D immuno

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvāja testam pavisam jaunu produktu, kas pievienojies NATEO produktu klāstam - NATEO D immuno kapsulas, kas satur dabiskas izcelsmes D vitamīnu (4000 SV) kombinācijā ar C vitamīnu, cinku un rūgto apelsīnu bioflavonoīdiem. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm - Jūrmalas slimnīca nodrošina augļa izmeklējumus grūtniecēm, izmantojot jaunākās paaudzes premium klases ultrasonogrāfijas (USG) iekārtu Volusan Expert 22. 

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Atklāj īpašo Japānas skaistuma noslēpumu, kuru izstrādājuši Jāpānas zinātnieki. Dr.Ohhira® produkti – augstākās kvalitātes Japānas kosmētika un uztura bagātinātāji.