medicine.lv skaitļos

Lietotāji online270
Aktīvie uzņēmumi12082
Nozares raksti1506
Ekspertu atbildes21477
Veselīgi padomi grila sezonai: Iesaka speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Veselīgi padomi grila sezonai: Iesaka speciālisti

Freepik.com/ freepik
Foto: Freepik.com/ freepik

Atnākot siltajam un saulainajam laikam, arvien vairāk vēlamies uzturēties svaigā gaisā, tai skaitā – grilējot gardus ēdienus. Kā saplānot grila maltīti, lai tā būtu veselīga un organisms justos labi pēc gardā piknika? Kāda piesardzība jāievēro, gatavojot ēdienus pie dabas? Stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Cepšana uz uguns ir viens no senākajiem ēdiena gatavošanas veidiem. Vasarai sākoties, grilēšana notiek teju katrās brīvdienās un katrā ģimenē. Tomēr grilējot ir jāievēro dažādi drošības noteikumi, lai tā nekaitētu veselībai, kā arī jāparūpējas par ēdiena uzglabāšanu, tīrību un jāpiedomā pie apēstā ēdiena daudzuma, lai neciestu mūsu pašsajūta.

Kā padarīt grilēšanu veselīgāku?

Grilējot pārtikas produktus, piemēram, gaļu vai zivis, kas satur muskuļaudus un olbaltumvielas, ēdienu gatavojot ļoti augstā temperatūrā, rodas heterocikliskie amīni, skaidro uztura speciāliste Liene Sondore. Savukārt, gatavojot produktus ar augstu ogļhidrātu daudzumu lielā temperatūrā, iegūstam akrilamīdu, kas ir kaitīgs savienojums un rodas dabīgā ēdiena gatavošanas procesā. Šie savienojumi ir kancerogēni un tiek saistīti ar onkoloģisko slimību, ne infekciju slimību risku. Tādēļ, lai grilēšana būtu drošāka veselībai, gaļa jāiemarinē eļļas vai citrusaugļu marinādē un jācep nelieli gaļas vai zivs gabaliņi, iesaka uztura speciāliste. Ja gaļa ir marinēta, liekā marināde jānoslauka, lai nepil uz oglēm. Viegla eļļas, skābes, kefīra vai paniņu marināde mazinās heterociklisko amīnu veidošanos.

Ievēro higiēnu un tīrību!

Pirms došanās grilēt, ir rūpīgi jāizvērtē, kādā veidā ēdieni tiks gatavoti svaigā gaisā. Jau iepriekš ir jāplāno, kādi produkti tiks gatavoti, kā tiks ievērota pārtikas droša uzglabāšana un higiēna, īpaši, ja grilēšana paredzēta kādā speciālā vietā ārpus mājām. Neatkarīgi no tā, vai grilēšana būs uz ogļu grila vai gāzes, jāatceras, ka grilam vienmēr ir jābūt tīram, jo uz netīra grila var būt iepriekšējās ēdiena cepšanas paliekas, netīrumi, rūsa, dažādi pelējumi un mikroorganismi, kas ar aci nav redzami, bet ir kaitīgi mūsu veselībai!

Lai ēdiens gatavotos pareizi un būtu labi pagatavots, ir svarīgi sagatavot ogles. Grils jākurina apmēram 20 minūtes, tad uz restēm jāuzliek produkti un jāļauj, lai uguns tos strauji “aprauj”, apcep un tad jāsamazina liesma ar kādu šķidrumu vai uzliekot vāku. Savukārt gāzes grilam samazina liesmu, saka uztura speciāliste.

Sagatavo grilējamos produktus pareizi!

Lai izvairītos no saindēšanās, vienmēr jāpārbauda grilējamo produktu svaigums, derīguma termiņš, kā arī tie kārtīgi jānotīra. Nav ieteicams ēdienam pievienot pārāk daudz sāls un citu garšvielu, jo, no vienas puses, garšvielas ir viens no galvenajiem ēstgribas stimulatoriem, bet no otras puses – garšvielas var nomaskēt novecojošu, nedaudz sabojātu pārtiku, skaidro farmaceits.

Vienmēr svarīgi iegādāties svaigus pārtikas produktus, un, gatavojot gaļu vai zivis grilēšanai, ieteicams iemarinēt tās citrusaugļu un svaigu garšvielu marinādē. Marinēšanai var izmantot svaigus garšaugus, dārza skābās ogas – upenes, jāņogas, cidonijas u. c. ogas, kas ir pieejamas, iesaka L. Sondore. Produktus var iemarinēt pat stundu pirms gatavošanas. Marinādei būtu jābūt tādai, kas nenomāc produkta dabīgo garšu. Uz grila nebūtu ieteicams cept tikko no ledusskapja izņemtus produktus, jo lielas temperatūras atšķirības dēļ būs grūtāk produktus vienmērīgi apcept. Gaļai un zivīm vienmēr jābūt kārtīgi pagatavotām – no gatava gaļas gabaliņa nedrīkst tecēt ārā sarkana gaļas sula. Uztura speciāliste iesaka vienmēr ieplānot pie grilētajiem ēdieniem klāt svaigus dārzeņus, ogas un augļus.

Ja gadās pārēsties, dodies pastaigā!

Vienmēr jāpatur prātā, ka gardi pagatavots ēdiens nav aicinājums uz pārēšanos – centieties ievērot mērenību! Lai izvairītos no pārēšanās, un ko darīt, ja tomēr apēsts ir par daudz, farmaceits atgādina:

  • Nesteidzies ēšanas laikā! Ēd lēnām, vismaz 20 minūtes, jo tik ilgs laiks nepieciešams, lai smadzenes pārraidītu signālus, ka esat paēdis.
  • Centies košļāt ēdienu pēc iespējas ilgāk, izjūtot katra gabala garšu un izbaudot ēšanas procesu.
  • Ja tomēr sanācis pārēsties, vislabākā rīcība būs doties pastaigā. Aptuveni 20 līdz 30 minūšu pastaiga mierīgā tempā palīdzēs uzlabot visu orgānu asins apgādi, un tas palīdzēs kuņģim tikt galā ar lielu ēdiena daudzumu organismā.

Apdegumi un savainošanās grilēšanas laikā – ko darīt?

Izbaudot laiku svaigā gaisā un grilējot, jāņem vērā, ka ir jāseko līdzi ugunij grilā vai ugunskurā, jo viens vēja pūtiens var izraisīt uguns izplatīšanos, it īpaši mežā, sausā vasaras dienā. Grilēšana ir saistīta arī  ar apdegumu risku – vienmēr izvērtējiet drošību! Ja sanācis iegūt apdegumu, pēc iespējas ātrāk jāmēģina apdeguma vietu atvēsināt, vislabāk – to turot zem tekoša vēsa ūdens. Ja ir nepieciešams, var uzlikt brūcei sterilu un sausu pārsēju. Aptiekās pieejami dažādi pārsēju materiāli un apdeguma apstrādes līdzekļi, tomēr jāatceras, ja apdeguma laukums ir lielāks par cietušā plaukstas lielumu, ir jāsauc ātrā palīdzība vai jāvēršas pie tuvākā ārsta, atgādina farmaceits.

Griežot produktus grilēšanai, nedrīkstam aizmirst par drošību, rīkojoties ar nazi. Ja gadās sagriezties, brūce jānoskalo zem tekoša ūdens un jāpieliek sauss apsējs. Brūču malas var apstrādāt ar antiseptisku līdzekli, bet jāpārliecinās, ka brūcē nav svešķermenis, it īpaši, ja sagriešanās notikusi ar stiklu. Ja ir asiņošana, lai ātrāk to apturētu, vajag piespiest brūci ar sterilu apsēju un turēt tik ilgi, kamēr asiņošana ir pārgājusi, bet ne ilgāk par 20 minūtēm. Ja sagriezta rokā vai kājā, to var pacelt uz augšu, lai ātrāk apstādinātu asiņošanu. Ja asiņošana neapstājas vai brūce ir liela, ir jāsauc ātrā palīdzība vai nekavējoties jādodas uz slimnīcu.

Aptiekās ir pieejams plašs klāsts ar dažādiem brūču apstrādes un dezinfekcijas līdzekļiem un pārsēju materiāliem, kuri noderēs šādās situācijās.

Atjauno mājas aptieciņu vasaras sezonai!

Lai spētu palīdzēt gan sev, gan citiem, ja notikusi apdedzināšanās vai sagriešanās grilēšanas laikā, vienmēr ir nepieciešams turēt blakus pirmās palīdzības aptieciņu. Aptieciņā ir jābūt pārsējam, plāksteriem, brūču apstrādes šķidrumam vai ziedei, līdzekļiem pret apdegumiem un pret insektiem, stāsta farmaceits. Mājas aptieciņā noderēs arī antihistamīni – preparāti, kas palīdz pret alerģijām, pretsāpju zāles, līdzekļi gremošanas sistēmas uzlabošanai un absorbentu preparāti saindēšanās gadījumā. Lai izvairītos no pārtikas saindēšanās, dodoties piknikā, jāņem līdzi antibakteriālas ziepes vai salvetes un tīrs ūdens, lai nomazgātu rokas, nažus, augļus un dārzeņus, jo ūdens no tuvākā dīķa vai upes tam nebūs piemērots.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Dziedinošs uzturs veselībai

Dziedinošs uzturs veselībai

Meklējot veselīga uztura vadlīnijas, cilvēks nereti jūtas pazudis informācijas pārbagātībā, jo ir tik daudz dažādu diētu un brīžam pilnīgi pretēju ieteikumu. Uztura speciāliste un uzturzinātniece Silvija Ābele iepazīstinās ar GAPS uztura terapiju!

Aktuālie piedāvājumi

Dievu garšviela: viss par safrāna labvēlīgajām īpašībām

Dievu garšviela: viss par safrāna labvēlīgajām īpašībām

Mūsdienās ne visi zina, ka safrāns var ne tikai uzlabot pazīstamu ēdienu garšu, bet arī palīdzēt cīņā pret vairākām slimībām gan kā pretiekaisuma līdzeklis, gan kā viela, kas uzlabo garīgās spējas, mieru, miegu un jaunību. 

Profesionālo apavu nozīme ikdienas darbā

Profesionālo apavu nozīme ikdienas darbā

Rūpes par kājām sākas tieši ar apavu izvēli, taču ne visi tam pievērš uzmanību. Pareizi un ērti profesionālie apavi ir veselu kāju garantija, ietekmē vispārējo fizisko stāvokli un samazina saistīto slimību attīstības risku. 

Video

Izglītojošā video aicina pievērst uzmanību ādas veselībai (VIDEO)

Izglītojošā video aicina pievērst uzmanību ādas veselībai (VIDEO)

Noslēdzot šī gada melanomas modrības kampaņu “Dzimumzīmei vajag uzmanību”, melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai” ir sagatavojusi izglītojošu video, kāpēc ikvienam ir svarīgi veikt ķermeņa ādas pašpārbaudes un kā laikus atklāt bīstamo ādas vēzi.

Produktu testi

Testa rezultāti: FITODROGA 3 soļu programma gudrām rūpēm par ādas skaistumu pavasarī

Testa rezultāti: FITODROGA 3 soļu programma gudrām rūpēm par ādas skaistumu pavasarī

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Fitodroga" piedāvāja testēt FITODROGA DERMOCOSMETIC komplektu sejas ādas kopšanai.

100% alvejas gels un izsmidzināms nomierinošais losjons “Aloe First”

100% alvejas gels un izsmidzināms nomierinošais losjons “Aloe First”

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Alveja.lv piedāvā testet alvejas gelu pret ādas apdegumiem un nomierinošu alvejas losjonu ādas nomierināšanai un šūnu atjaunošanai pie dažādiem ādas bojājumiem.

MARUSHA Rozmarīna un Nīma matu eļļa matu augšanas veicināšanai

MARUSHA Rozmarīna un Nīma matu eļļa matu augšanas veicināšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt MARUSHA Rozmarīna un Nīma matu eļļu matu augšanas un ataugšanas stimulēšanai un sausas galvas ādas barošanai un mitrināšanai.

"Safrino" stresa mazināšanai un smadzeņu darbības veicināšanai

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā testēt "Safrino", kurā apvienots patentēts Irānas safrāna ekstrakts un mioinozitols. Produkta iedarbība ir vērsta uz stresa mazināšanu, miera un nosvērtības sekmēšanu un smadzeņu darbības, fokusa un koncentrācijas spēju uzlabošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

"Imunosil Sambucus" imunitātes veicināšanai no "Lotos Pharma": Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Bērniem trūkst tieši iegūtās imunitātes, kuru organisms attīsta dzīves laikā, tādēļ uzņēmība pret infekcijām ir augstāka. Mainoties gadalaikiem un laikapstākļiem, palielinās arī iespēja saslimt ar kādu no vīrusu infekcijām, ko visbiežāk saucam vienkārši par saaukstēšanos.

Mentālā veselība ar "Sedanorm" no SIA "Lotos Pharma": Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Mentālā veselība ar

Kā rūpēties par mentālo veselību? Lai mazinātu stresu, ievies savam organismam draudzīgu dienas kārtību – plāno to, atrodi balansu starp darbu un atpūtu, socializējies un regulāri tiecies ar draugiem, ja lasi ziņas, tad ierobežo tam veltīto laiku.