Veselīgas pusdienas, ko bērnam dot līdzi uz skolu
Kaut gan laikapstākļi aiz loga vēl ir silti un patīkami, kalendārs ziņo, ka pirmais rudens mēnesis jau klāt. Tikko arī sākušās skolas gaitas, kas liek vecākiem domāt par to, kādus veselīgus un pilnvērtīgus produktus iekļaut bērna pusdienās ne tikai mājās, bet arī skolā. Kā sastādīt ēdienkarti un ko dot līdzi atvasei, ja bērns atsakās vai kādu citu apstākļu dēļ nevar ēst skolas pusdienas? Ieteikumus sniedz Olga Ļubina, veselīgas ēšanas eksperte un sertificēta uztura speciāliste, un veselīgas receptes – "Rimi Gardēdis" Normunds Baranovskis.
"Pirmā lieta, ko vecākiem vajadzētu apdomāt pirms pusdienu kārbiņas satura sastādīšanas, ir apstākļi, kādos bērns baudīs pusdienas. Vai pusdienas būs klasē vai ēdnīcā? Ja ēdnīcā, vai tur ir iespējams uzsildīt ēdienu, piemēram, ir pieejamas mikroviļņu krāsnis? Tāpat jāsaprot, kāds ir bērna režīms pēc skolas – vai viņš pēc skolas dosies uz mājām, kur būs pieejamas siltas pusdienas? Vai arī pēc skolas bērns uzreiz skrien tālāk uz pulciņiem, un siltais ēdiens viņu sagaida tikai vakariņās? Balstoties uz to, kā atbildēji uz šiem jautājumiem, arī jāplāno bērna pusdienu kārbiņas saturs, noteikti nodrošinot to, ka vismaz reizi dienā bērns var baudīt siltu, svaigu ēdienu," apgalvo uztura speciāliste.
Ar bērnu vērts izrunāt to, ko viņš gribētu ņemt līdzi uz skolu, bērniem ir lieliskas idejas, ko vērts īstenot. Tomēr, ja atvases piedāvātās pusdienu idejas pēc vecāku domām nav pārāk veselīgas, vienmēr ir risinājums. Ar bērnu var sarunāt, ka reizi nedēļā pats skolēns izvēlās, ko ēdīs un liks savā pusdienu kārbiņā. Lai izvairītos no regulāriem neveselīgiem našķiem pusdienu vietā, šādā gadījumā stingri jāturas pie norunas – bērns kārbiņas saturu noteiks tikai reizi nedēļā, bet atlikušās dienas atvasei būs jāēd tas, ko ieplānojuši vecāki.
Uztura speciāliste norāda, ka garšīgas un veselīgas pusdienas nebūt nav grūti pagatavojamas: "Sauja riekstu, augļi vai ogas, nesaldināts jogurts nelielā tilpumā, piemēram, 100–150 mililitri – ļoti vienkārša, bet vērtīga pusdienu opcija! Iesaku arī izmēģināt ņemt līdzi burciņas ar musli, bezpiedevu jogurtu un ogām vai augļiem. To var pagatavot gan kā krāsainu un interesantu maltīti, bezpiedevu jogurtam un musli pievienojot dažādus žāvētus augļus, ogas un arī svaigos augļus, gan kā sātīgāku mielastu, pievienojot riekstus un biezpienu. Ja bērns ir fiziski aktīvs, nodarbojas ar sportu vai strauji aug, iesaku izmēģināt bezpiedevu jogurtu ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu," stāsta veselīgas ēšanas eksperte.
Ja skolēns pusdienās vēlas baudīt sviestmaizes, galvenais ir ievērot dažādību – izmanto dažāda veida sierus, puscietus vai svaigus, tāpat cepetis būs labākais desas aizvietotājs. Vērts izmēģināt maizītes ar avokado un tomātiem vai olu – tās būs ne vien veselīgas, bet arī gardas un nodrošinās bērna organismu ar nepieciešamo enerģiju un uzturvielām. Kā saldo ēdienu var pagatavot maizīti ar zemesriekstu sviestu un banānu vai kādām svaigām ogām un ievārījumu – bērniem šāda kombinācija noteikti ies pie sirds!
Nedrīkst aizmirst arī par dārzeņiem – gurķi, ķiršu tomāti, paprika vai mazie burkāni – veselīgos našķus ir ērti paņemt līdzi un apēst starpbrīžos starp mācību stundām. Gan dārzeņus, gan ogas un augļus nepieciešams uzglabāt atsevišķi no sausajiem produktiem, lai tie neuzsūktu augļos un dārzeņos esošo mitrumu.
Uztura speciāliste iesaka – veselīgu pusdienu iespēju ir daudz, būtiski ir izveidot maltīti, kas būs uzturvielām bagāta un arī pašam bērnam šķitīs garšīga un interesanta. Lai jaunais mācību gads ir veselīgi pavadīts, atnes jaunas zināšanas un pozitīvas emocijas!
Muslis ar sēklām:
Pannā izkausē medu vai cukuru kopā ar graudu pārslām, līdz tās viegli karamelizējas. Atdzesē. Pievieno sēkliņu maisījumu.
Lai pēc karamelizēšanas muslis nesaliptu un būtu irdens, nedaudz saspaida to ar rokām vai izmantojot stampiņu. Pievieno riekstu maisījumu – riekstus var arī viegli apgrauzdēt un sakapāt smalkāk. Saldumam pievieno žāvētās dzērvenes un rozīnes. Gatavā brokastu maisījuma pietiks aptuveni 20 porcijām. Sausā, noslēgtā traukā to vari uzglabāt vairākus mēnešus.
Četru graudu pārslas – 250 grami
Griķu pārslas – 250 mililitri
Rozīnes – 100 grami
Dažādu riekstu maisījums – 200 grami
Žāvētas dzērvenes – 200 grami
Dažādu sēklu maisījums (ķirbju, sezama, saulespuķu) – 100 grami
Medus – 2 ēdamkarotes vai cukurs – 3 ēdamkarotes
Ideja! Žāvēto dzērveņu un rozīņu vietā vari izvēlēties arī citus žāvētus augļus vai ogas. Lieliska piedeva būs arī burkānu sukādes! Tāpat garšu daudzveidībai uztura speciāliste iesaka pievienot ēdamkaroti kanēļa, piparkūku maisījuma vai kādu citu sev tīkamu garšu kombināciju.
Dabīgais šokolādes kokteilis:
Visas sastāvdaļas liek smūtija blenderī un sajauc kokteilī. Ja pievienosi, piemēram, saldēta banāna šķēlītes, izdosies lielisks šokolādes saldējums.
Kakao – divas ēdamkarotes
Sulīgas dateles (atkaulotas) – seši gabali
Banāni – viens līdz divi gabali
Sojas piens (neitrāls vai ar vaniļu) – 500 mililitri
Malts kanēlis – viena tējkarote
Svarīgi! Nav noslēpums, ka bērni ir lieli saldumu cienītāji, tāpēc šie dzērieni viņiem noteikti ies pie sirds, un rokas stiepsies pēc papildu glāzes. Pagatavo dzērienus, kas papildus patīkamajai garšai stiprinās bērnu imūnsistēmu, spēcinās mazos stipriniekus. Uzlabo rudenī tik ļoti svarīgo imūnsistēmu! Kokteiļu brīnišķīgā garša varētu pat izkonkurēt citus bērnu iecienītos našķus.