medicine.lv skaitļos

Lietotāji online49
Aktīvie uzņēmumi12830
Nozares raksti1644
Ekspertu atbildes21477
Veselīgas pusdienas darbavietā: Izplatītākās kļūdas un ieteikumi : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Veselīgas pusdienas darbavietā: Izplatītākās kļūdas un ieteikumi

  Foto: pixabay.com

Pilnvērtīgas pusdienas mūsdienu aizņemtajā ikdienā nereti ir īsts izaicinājums. Pusdienu pārtraukumi kļūst arvien īsāki, daļa darbinieku pusdienās nedodas vispār, bet citi ēd pie darba galda. Iecienīta ir arī "pusdienošana" pie automašīnas stūres.

LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule stāsta, ka pilnvērtīgas pusdienas būtiski ietekmē to, kā jūtamies fiziski un emocionāli, kā arī sniedz noderīgus padomus, kā padarīt pusdienošanas procesu kvalitatīvāku.

Regulāras, pilnvērtīgas pusdienas ir vitāli svarīgs veselīga dzīvesveida princips, kas uzlabo pašsajūtu, palielina enerģijas līmeni atlikušajai dienai, kā arī veicina darba produktivitāti. Savukārt nepilnvērtīgas pusdienu ēdienreizes veicina nogurumu, atmiņas traucējumus un samazina spēju koncentrēties pēcpusdienā. Turklāt tā rezultātā enerģijas rezerves bieži tiek atjaunotas ar neveselīgām uzkodām, kā arī pārāk lielu ēšanu vēlās vakara stundās.

Banner 280x280

Pusdienas darba vietā var veicināt svara pieaugumu

Pierādīts, ja pusdienas tiek ieturētas darba vietā, paaugstinās stresa līmenis (kortizola koncentrācija), kas veicina tauku nogulsnēšanos organismā. Ēdot darba vietā, tiek apēsts lielāks pārtikas daudzums, jo smadzenes kā prioritāti izvirza darbu, pienācīgi nesagremojot pārtiku, kā arī neļaujot izjust sāta sajūtu.

Kāds ir labākais laiks pusdienošanai?

Ņemot vērā ķermeņa bioloģisko aktivitāti, vēlamais pusdienošanas laiks ir no plkst. 12.30 līdz 13.00. Šis ir laiks, kad ķermenim pārstrādāt barību ir visvieglāk, turklāt kā obligāts nosacījums būtu jāievēro pusdienu pārtraukums ārpus darba telpas. Vēlas pusdienas veicina vēlmi pēc cukurotiem un trekniem ēdieniem, un pusdienošana pēc plkst. 15.00 visbiežāk ir saistīta ar neveselīgiem ēšanas paradumiem, svara pieaugumu un grūtībām to zaudēt.

Kā izvēlēties pusdienu maltīti?

Pusdienās vajadzētu izvēlēties siltu, uzturvielām bagātu, bet kaloriju ziņā nelielu maltīti. Ir jāatrod veselīgs balanss starp piecām pārtikas grupām: graudiem, augļiem, dārzeņiem, olbaltumvielu avotiem un piena produktiem. Ir izpētīts, ka sievietēm saspringtā darba dienā optimālām darba spējām pusdienās nepieciešams vidēji 400 - 600 kaloriju, savukārt vīriešiem - vidēji 600 kaloriju.

Pusdienām jāpalīdz noturēt nemainīgu cukura līmeni asinīs. Pretējā gadījumā cukura līmenis krītas, padarot mūs gausus, viegli aizkaitināmus un slinkus. Neuzņemot pārtiku septiņas stundas, ķermenis sāk izmantot savas rezerves. Izklausās pozitīvi tiem, kas vēlas zaudēt svaru, tomēr rezultāts ir pretējs. Vielmaiņa kļūst lēna, ķermenis pārtrauc dedzināt taukus, jo ir iedarbinājis "taupības režīmu". Vielmaiņu varam paaugstināt, regulāri ēdot pusdienas aptuveni vienā laikā, kā arī parūpējoties par veselīgām uzkodām starp ēdienreizēm. Pārāk lielas maltītes uzņemšana (vairāk nekā 800 kaloriju) darba spējas pasliktina, veicinot nogurumu. Pārāk augsts ogļhidrātu līmenis maltītē veicina laimes hormona serotonīna sintēzi organismā, veicinot apātisku sajūtu. Izvēloties pusdienu maltīti, noteikti jāatceras par olbaltumvielām. Vērtīgi olbaltumvielu avoti ir ne tikai gaļa un zivis, bet arī pupas, zirņi, rieksti, sēklas, olas, piena produkti. Olbaltumvielu kombinācija ar ogļhidrātiem nodrošina ilgstošu enerģiju, samazinot kāri pēc saldumiem dienas otrajā pusē, bet to kombinācija ar taukiem veido pareizu sāta sajūtu.

Ieteicamie produkti, kas veicina darba produktivitāti

Ar pusdienu izvēli nekļūdīsieties, ja izvēlēsieties vērtīgus olbaltumvielu avotus, pilngraudu produktus, svaigus un žāvētus augļus, dārzeņus, sēklas, svaigus burkānus, mellenes, avokado, tumšo šokolādi, riekstus, asas, pikantas garšvielas. Liels augļu un dārzeņu patēriņš tiek saistīts ar radošumu, zinātkāri, aktivitāti, laimes sajūtu un gandarījumu darbā. Saldumi, pārstrādātie ogļhidrātu avoti (baltā maize, makaroni, ātri vārāmās putras) dod ātru enerģiju, kas strauji krītas. Pārtika ar lielu tauku daudzumu dod ilgstošāku enerģiju, bet liek smagāk strādāt gremošanas sistēmai, samazinot skābekļa pieplūdi smadzenēm, padarot mūs lēnus un nedrošus.

Septiņi padomi, ko vērts ievērot pusdienojot

1. Dodies pusdienās kopā ar kolēģiem - tā tiek stiprinātas savstarpējās attiecības, paaugstinās sadarbības kvalitāte, produktivitāte, izlīdzinās konflikti. Tas ir cits personīgo attiecību līmenis - dalīt laiku vienā no intīmākajiem momentiem - uztura uzņemšanā. Tie, kas ēd vieni darba vietā, nereti ir mazāk apmierināti ar darba ikdienu.

2. Ēd apzināti - noliec malā darbu, emocijas un izbaudi katru kumosu, fokusējoties tikai uz ēdienu. Kontrolē ēšanu, savas sajūtas, novērtē ēdiena smaržu, konsistenci, garšu, apkārtējo vidi. Interesanti, bet šādi ēst - bez televizora, viedtālruņa, e-pastiem vai žurnāliem - nav nemaz tik viegli. Tomēr ir pierādīts, ka šādi cilvēks ne tikai labāk sagremo pārtiku. Paaugstinās darba efektivitāte, salīdzinot ar jebkuru citu paņēmienu. Pat dažas minūtes tā dēvētās apzinātības dod vērā ņemamas izmaiņas. Kombinējot ēšanu ar darbu, smadzenes kā prioritāti izvirzīs darbu (telefons, dators), kas ievērojami kaitē veselībai.

3. Būtiski ir kārtīgi sakošļāt pārtiku, maltītes vidū ik pa laikam noliekot piederumus uz galda. Tas palīdz atbrīvoties gremošanas fermentiem siekalās, kas veicina labu pārtikas sagremošanos, sāta sajūtu un novērš diskomfortu, vēdera pūšanos.

4. Pareizas ēšanas pamatprincips ir nevis pretoties kārdinājumiem vai izslēgt kādu produktu no ēdienkartes, bet gan veselīgu ēšanu padarīt kā viegli iespējamu un realizējamu opciju ikdienā.

5. Nevajadzētu veikt pusdienu izvēli tad, kad jūtam izsalkumu. Šādā gadījumā veicam nepareizās pārtikas izvēles, balstoties un trekniem un cukurotiem ēdieniem.

6. Pusdienošanas laikā svarīgi ir pilnībā pārtraukt darbu, lai smadzenes darbotos iespējami aktīvāk, spētu sakārtot domas, sevišķi, ja darbs prasa koncentrēšanos.

7. Pusdienu maltītes baudīšana patīkamā kompānijā prom no darba vietas ne tikai pozitīvi ietekmēs fizisko un garīgo veselību, bet, ļoti iespējams, arī panākumus darbā!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvāja testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā