medicine.lv skaitļos

Lietotāji online196
Aktīvie uzņēmumi12698
Nozares raksti12061
Ekspertu atbildes21477
Veselīga izvēle brokastīm - biezputra : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Veselīga izvēle brokastīm - biezputra

Publicitātes foto

Jau no bērnības mums tiek iemācīts, ka brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize un tai jābūt tik bagātinošai, lai pietiktu spēks visai dienai. Lai būtu drošs, ka brokastojot tiek uzņemtas visas nepieciešamās vielas, veselīgi iesākt dienu ar putras ēšanu.

Tā kā biezputru izvēle ir ļoti plaša gan to garšas, gan pagatavošanas ziņā, katram iespējams piemeklēt savām vēlmēm atbilstošāko.

"Lai gan agrāk cilvēki neprata skaitīt kalorijas, tomēr viņi bija novērojuši, ka putra dod spēku gan apdarīt visus darbus, gan sagaidīt nākamo maltīti, kas nebija kalorijām tik bagāta kā tagad. Zināšanas mūsdienās atklāj daudz vērtīga par biezputrām un to nozīmi ēdienkartē. Tās sastāv no daudzām cilvēkam nepieciešamām vielām, kas atbild gan par mūsu pašsajūtu, gan organisma darbību," stāsta Rimi gardēde un veselīga uztura māksliniece Inga Pūce.

Biezputru labās īpašības:

Banner 280x280
Banner 280x280

• uzlabo kuņģa darbību;

• šķiedrvielas neveicina izsalkumu;

• ciete nodrošina sāta sajūtu ilgtermiņā;

• dzelzs stiprina imunitāti un paaugstina fizisko izturību;

• magnijs regulē asinsspiedienu un palīdz uzveikt stresu;

• šķiedrvielas attīra organismu, liekot justies moži visas dienas garumā;

• cinks veicina brūču sadzīšanu un veicina normālu augļa attīstību grūtniecības laikā;

• graudaugos esošie B grupas vitamīni uzlabo ādas stāvokli un uzmundrina ķermeni un prātu.

Lai gan putru pagatavošana neprasa lielu piepūli un to var paveikt ikviens, tomēr ir dažas lietas, kas jāņem vērā, lai iecienītākā brokastu, pusdienu vai vakariņu biezputra izdotos baudāma un garda. Tāpēc Inga Pūce sniedz dažus vērtīgus ieteikumus, kas jāievēro, vārot putru.

Kā pareizi vārīt putru?

1. Vārot putru, nevajag liet klāt ūdeni, citādi tā kļūs gluma;

2. Vārot putru pienā - tā kļūs lipīga savukārt vārot ūdenī vai buljonā, - irdena.

3. Rīsi jāber verdošā ūdenī, kam pievienotas pāris piles citrona sulas, un katliņam labāk uzlikt vāku. Tad tie saglabāsies balti un nesalipuši. Vārot saldo rīsu putru, cukuru pievieno tikai pašās vārīšanas beigās, jo tad putra nebūs gluma un ātrāk izvārīsies;

4. Vārot putraimu putru, tie jāber jau verdošā un nedaudz sālītā ūdenī. Putra jāvāra uz nelielas uguns, lai tā spēcīgi neburbuļotu;

5. Ja mannas putraimus pirms vārīšanas uz pusstundu iemērksi ūdenī vai pienā, mannas putraimu ēdieni būs čagani;

6. Grūbu putra neiegūs zilganu nokrāsu, ja pēc uzvārīšanās tiks noliets ūdens un putraimi vēlreiz tiks aplieti ar verdošu ūdeni. Grūbas uzvārīsies ātrāk, ja tās pirms vārīšanas uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī;

7. Prosa zaudē rūgteno piegaršu, ja to pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, nokāš un tikai pēc tam vāra.

Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis teic, ka biezputra ir ēdiens, ko iespējams padarīt tik dažādu: "Putras var gatavot no auzām, mannas, prosas, rīsiem, griķiem, kama miltiem un ne tikai, turklāt nav jāaprobežojas ar to vārīšanu ūdenī. Biezputras vārot pienā, kokospienā vai mandeļu pienā, tās iegūs pavisam jaunu un brīnišķīgu garšu. Iesaku ēst putras ne tikai brokastīs, lai uzņemtu enerģiju un spēku visai dienai, bet arī pusdienās un pat vakariņās, tomēr tad jāuzmanās, lai pēc tam nerastos smaguma sajūta. Zināms, ka no rītiem steidzamies un brokastu gatavošanai neatliek daudz laika, tāpēc tad iesaku gatavot auzu, rīsu vai kama putru, kas neaizņems daudz laika, un garšīgs dienas iesākums garantēts!"

Normunds Baranovskis dalās ar dažām biezputru receptēm, ko gatavot brokastīs, nesteidzīgās pusdienās vai arī vakariņās.

Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu

Nepieciešams:

• Mandeļu piens - 1 glāze

• Pilngraudu auzu pārslas - 2 ēdamk.

• Žāvēti augļi - 2 ēdamk.

• Grauzdētas mandeles - 1 ēdamk.

Pagatavošana:

1. Vāra mandeļu pienu ar pilngraudu auzu pārslām 2-3 min.

2. Sagriež žāvētos augļus un pievieno putrai

3. Pārkaisa ar grauzdētām mandelēm

Bukstiņputra

Nepieciešams:

• Miežu putraimi - 1 glāze

• Kartupeļi - 3 gab.

• Burkāns - 1 gab.

• Sīpols - 1 gab.

• Piens - 1 glāze

• Sviests - 1 ēdamk.

• Sāls un pipari - pēc garšas

Pagatavošana:

1. Nomizo dārzeņus un sagriež mazākos gabalos

2. Sīpolus un burkānus apcep sviestā un pievieno kartupeļu šķēlītes

3. Sautē 3-5 minūtes un pievieno buljonu, tik daudz, lai pārsedz visus dārzeņus vismaz 5 mm

4. Vāra uz lēnas uguns 10 minūtes un pievieno miežu putraimus, kā arī siltu pienu

5. Vāra līdz putra iegūst krēmīgu konsistenci

6. Pēc garšas pievieno sāli un piparus

Kama putra ar ogām un jogurtu

Nepieciešams:

• Kama miltu maisījums - 50-70 g

• Ogu sula (pēc izvēles) - 200 ml

• Ogas (svaigas vai saldētas) - 200 g

• Jogurts - 400 g

Pagatavošana:

1. Sakarsē sulu un pievieno kama miltus

2. Nedaudz savāra, gluži kā gatavo debesmannu

3. Atdzesē un saputo gaisīgā putrā

4. Pievieno jogurtu un ogas

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija ir viens no biežākajiem veselības traucējumiem, ko izraisa dzelzs deficīts organismā. Lai gan dzelzs piedevas ir efektīvs veids, kā atjaunot dzelzs līmeni asinīs, daudziem cilvēkiem tās izraisa nepatīkamas blakusparādības. Vai spirulīna var būt efektīvs atbalsts cīņā pret anēmiju?

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!