Vasarā vairāk ūdens, augļu un vieglu ēdienu
Karstumā daudz biežāk cilvēki jūt slāpes, kā arī pastiprinās svīšana, tāpēc ir būtiski uzņemt pietiekami daudz žķidruma, lai izvairītos no organisma atūdeņošanās un šķidruma zaudēšanas pārāk lielos apmēros.
Ja ir slāpes un vēlme dzert, tas nozīmē, ka smadzenes raida signālus ikreizi, kad samazinās ūdens dauduzms organismā. Tomēr, ja slāpes parādās pēc pārēšanās vai sāļu, piparotu ēdienu lietošanas, šādos gadījumos kuņģis ir tas, kurš raida signālus.
Karstumā pastiprinās svīšana un ūdens daudzums organismā mazinās, tāpēc arī būtiski vasarā šķidrumu lietot pietiekamā daudzumā. Tai pat laikā karstumā nevajadzētu pārpūlēt savu gremošanas sistēmu ar pārēšanos vai pārlieku smagiem ēdieniem. Tāpēc šai laikā ir labāk ēst tādus ēdienus, kas ir bagāti ar ūdenī, kā arī ir viegli sagremojami.
Līdz ar to ir svarīgi lietot augļus un dārzeņus, jo to sastāvā ir pat līdz 95% ūdens, tāpat kuņģis šai laikā būs pateicīgs par jogurtu, kā arī vieglām zupām.
Turpretī, lai dzesētu slāpes, vislabāk izvēlēties ūdeni, nevis citus bezalkoholiskos vai alkoholiskos dzērienus, kuri pilnībā nespēs dzesēt slāpes. Ja vēlamies izveidot TOP 3 veiksmīgākos dzērienus slāpju dzesēšanai, tad pirmajā vietā ierindojas ūdens, kuram var pievienot svaiga citrona sulu. Sudraba medaļu šai klasifikācijā iegūst minerālūdens, bet trešajā vietā ierundojas tēja bez cukura. Dzērieni, kuri vismazāk dzesē slāpes, ir limonādes, kā arī tropisko augļu sulas.
Ilze Mežniece