medicine.lv skaitļos

Lietotāji online58
Aktīvie uzņēmumi12703
Nozares raksti12072
Ekspertu atbildes21477
Vairākās ES valstīs nonākusi ar listeriozi piesārņota saldētās kukurūzas partija; Latvijai tā nav piegādāta : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Vairākās ES valstīs nonākusi ar listeriozi piesārņota saldētās kukurūzas partija; Latvijai tā nav piegādāta

Rīga, 4.apr., LETA. Somijas pārtikas apriti uzraugošais dienests šā gada sākumā Eiropas Savienības (ES) Ātrās brīdināšanas sistēmā (RASFF) ziņojis par ar listeriozi piesārņotu saldētās kukurūzas partiju, aģentūrai LETA pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova, piebilstot, ka Latvijā šī partija nav nonākusi.

Viņa pastāstīja, ka ražotājs produkta marķējumā nebija nepārprotami norādījis, ka produkts obligāti termiski jāapstrādā pirms lietošanas uzturā, tāpēc patērētājs varēja kļūdaini secināt, ka šo produktu var izmantot, piemēram, kā piedevu salātiem bez termiskās apstrādes. Latvijā piesārņotā produktu partija nav nonākusi, lai gan tā tika piegādāta citām tuvējām valstīm - Polijai, Somijai, Ungārijai un Igaunijai.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja skaidroja, ka listeriozes izraisītājs ir baktērija "Listeria monocytogenes". Listērijas ir plaši sastopamas dabā - ūdenī, augsnē, kā arī atrodamas uz dārzeņiem. Tās ir ļoti noturīgas un apkārtējā vidē var saglabāties līdz pat septiņiem gadiem, iztur sasaldēšanu. Vārot un pasterizējot, listērijas iet bojā trīs minūšu laikā.

Marčenkova atgādināja, ka listērijas spēj intensīvi vairoties gaļā 4-6 grādu temperatūrā, tādēļ to nereti dēvē par "ledusskapja mikroorganismu". Infekcijas avots ir slimi, bet dažreiz arī praktiski veseli, infekcijas nēsātāji - grauzēji, mājlopi, mājdzīvnieki un arī mājputni. Cilvēks ar listeriozi var inficēties sadzīves kontaktu ceļā caur bojātu ādu vai gļotādu, lietojot uzturā piesārņotus dzīvnieku izcelsmes produktus, ieelpojot putekļus, kas satur ierosinātāju. Tāpat ir iespējama augļa inficēšanās caur placentu no mātes, kura slimo ar listeriozi. Bīstamākā šī slimība esot grūtniecēm, maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu.

Banner 280x280

Viņa pastāstīja, ka visbiežāk listērijas var konstatēt jēlā gaļā, nepasterizētā pienā un mīkstajos sieros, augu izcelsmes produktos, olās un zivīs. Lai izvairītos ne tikai no listeriozes, bet arī no citām pārtikas infekcijām, jāuztur tīrība virtuvē un ledusskapis. Jēlo un gatavo produktu apstrādei jālieto atsevišķi trauki, virtuves piederumi. Ledusskapī un saldētavā glabājamu pārtiku ir labi jāiesaiņo. Pirms ēdiena gatavošanas jāmazgā rokas, jēlprodukti - gaļa, zivis, olas, kas jāglabā un jāapstrādā atsevišķi no produktiem, kas ir gatavi tūlītējam patēriņam vai termiski netiks apstrādāti pirms lietošanas uzturā. Svaigi augļi un dārzeņi, pirms lietošanas uzturā, vienmēr rūpīgi jānomazgā. Saldētie produkti jāvāra vai jācep.

PVD pārstāve atzīmēja, ka par jebkura pārtikas produkta drošumu ir atbildīgs tā ražotājs un/vai izplatītājs, kuriem ir jāievēro tehnoloģiskās un higiēnas prasības, lai produkts neapdraudētu patērētāja veselību un dzīvību. Pieļaujot kļūdu kādā no pārtikas aprites ķēdes posmiem, var ciest patērētājs. "Saldētās kukurūzas gadījumā, visticamāk, kļūdu bija pieļāvis produkta ražotājs, kurš nebija parūpējies par patērētāju attiecīgu informēšanu (marķējumā netika sniegts brīdinājums, ka šo produktu var lietot uzturā tikai pēc siltumapstrādes)," pieļāva eksperte.

Marčenkova piebilda, ka PVD pārbaudēs pārtikas ražošanas uzņēmumos un tirdzniecības vietās pārbauda jebkuru pārtikas produktu, arī saldētās pārtikas, uzglabāšanas un izplatīšanas apstākļus, tostarp, vai tiek ievērotas higiēnas prasības un temperatūras režīms, vai tirdzniecībā nav pārtikas produkti ar beigušos derīguma termiņu un citus aspektus, kas ir svarīgi, lai pārtika, kas nonāk pie patērētāja ir droša lietošanai uzturā. Tomēr arī pašiem patērētājiem ir jārūpējas par savu veselību un iegādātie pārtikas produkti jāuzglabā un jāgatavo droši.

Listērijas izraisa listeriozi, kas ir atipiska pārtikas infekcija, kuras klīniskās izpausmes parasti nav saistītas ar kuņģa un zarnu traktu, bet gan ar centrālās nervu sistēmas un citu sistēmu bojājumiem (meningīts, aborti).

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija ir viens no biežākajiem veselības traucējumiem, ko izraisa dzelzs deficīts organismā. Lai gan dzelzs piedevas ir efektīvs veids, kā atjaunot dzelzs līmeni asinīs, daudziem cilvēkiem tās izraisa nepatīkamas blakusparādības. Vai spirulīna var būt efektīvs atbalsts cīņā pret anēmiju?

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!