Vairāk gaļas uzturā aizkavē muskuļu masas zudumu
Kā zināms, ļaudis novecojot zaudē muskuļu masu: taču no tā var izvairīties, ēdot vairāk gaļas. To konstatējuši franču zinātnieki no Cilvēka uztura pētījumu centra Overņā.
Visu izšķir leicīns – aminoskābe, kas ietilpst zīdītāju olbaltumvielu sastāvā. Tieši paaugstināts leicīna līmenis palīdz saglabāt muskuļu masu.
Organismā sākumā notiek olbaltumvielu sintēze no aminoskābēm, ko uzņemam ar pārtiku, pēc tam – olbaltumvielu noārdīšana ar fermentu palīdzību, sadalot tās citās aminoskābēs, kas nepieciešamas organismam. Starpība starp olbaltumvielu sintēzi un noārdīšanu parāda, cik proteīnu paliek muskuļu masā. Padzīvojušiem ļaudīm novērojama proteīnu sintēzes samazināšanās, kamēr to noārdīšanās turpinās tai pašā apjomā. Rezultātā veciem cilvēkiem olbaltumvielu muskuļos paliek mazāk.
Tagad franču zinātnieki pierādījuši, ka leicīna uzturēšana pienācīgā līmenī ļauj šo starpību izlīdzināt, un aicina padzīvojušus ļaudis, kuri ar vecumu samazina jebkuru produktu patēriņu uzturā, noteikti iekļaut ēdienkartē gaļu.