5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu
Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā (izmantošanā) un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu.
1. Enzīmi palīdz paātrināt gremošanu un mazināt diskomfortu
Fermenti jeb enzīmi ir bioloģiski katalizatori, kas sadala sarežģītas pārtikas molekulas vienkāršākās, vieglāk sagremojamās daļās. Piemēram, amilāze, kas atrodama siekalās, sāk ogļhidrātu sagremošanas procesu mutē, sagatavojot pārtiku tālākai pārstrādei kuņģī un zarnās. Savukārt proteāze aktīvi veicina olbaltumvielu sadalīšanos aminoskābēs, kas ir nepieciešamas šūnu un audu veidošanai un atjaunošanai. Lipāze ir atbildīga par tauku pārstrādi, kas ne tikai uzlabo taukos šķīstošo A un D vitamīnu uzsūkšanos, bet arī palīdz uzturēt organisma enerģijas līdzsvaru.
Ja cilvēks novēro problēmas pēc ēdienreizēm, fermentu piedevu lietošana var ievērojami mazināt gremošanas traucējumu, vēdera uzpūšanās un smaguma sajūtas simptomus pēc ēšanas.
2. A vitamīns aizsargā kuņģa-zarnu trakta gļotādu
A vitamīns, kas pazīstams arī kā retinols, nodrošina organisma aizsardzību. Tas ir iesaistīts kuņģa un zarnu gļotādu veselības uzturēšanā. Šis vitamīns veicina epitēlija šūnu atjaunošanos, kas ļauj ātri atjaunot audus, kas bojāti gan gremošanas procesu rezultātā, gan ārējo faktoru ietekmē. Turklāt A vitamīnam piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības, kas palīdz neitralizēt brīvos radikāļus un mazināt iekaisuma reakcijas organismā. Imūnsistēmas stiprināšana un iekaisuma mazināšana veicina vispārēju organisma stāvokļa uzlabošanos.
A vitamīna deficīts bieži vien izraisa nopietnas sekas veselībai, tostarp paaugstinātu gastrīta un čūlu risku. Tāpēc nevar nenovērtēt tā lomu kuņģa-zarnu trakta slimību profilaksē.
3. D vitamīns regulē enzīmu ražošanu un zarnu imunitāti
D vitamīns ne tikai atbalsta kaulu veselību, bet arī veicina gremošanas enzīmu sintēzi, kas ļauj organismam efektīvāk pārstrādāt barības vielas no pārtikas. Turklāt D vitamīns palīdz uzturēt zarnu mikrofloras līdzsvaru. Tas ir īpaši svarīgi, jo veselīga mikrobiota veicina labāku barības vielu uzsūkšanos un stiprina organisma imūnsistēmu.
D vitamīna deficīts var izraisīt dažādas gremošanas problēmas, tostarp kairinātu zarnu sindromu un citus kuņģa-zarnu trakta traucējumus. Iekļaujot uzturā pārtikas produktus, kas bagāti ar šo vitamīnu, piemēram, taukainas zivis, olas un piena produktus, kā arī regulāri atrodoties saulē, var palīdzēt novērst tā deficītu. Ir svarīgi atcerēties par visaptverošu pieeju veselībai: pareiza uztura, fiziskās aktivitātes un vitamīnu līmeņa uzraudzība organismā palīdz uzlabot gremošanas sistēmas funkcijas.
4. Enzīmu un vitamīnu deficīts traucē barības vielu uzsūkšanos
Nepietiekams fermentu un A un D vitamīnu daudzums novērš pat visveselīgākās pārtikas uzsūkšanos. Piemēram, lipāzes, fermenta, kas atbild par tauku sadalīšanos, deficīts noved pie nepietiekamas tauku sagremošanas un līdz ar to taukos šķīstošo vitamīnu deficīta. Tas var izraisīt vairākas veselības problēmas, jo taukos šķīstošie vitamīni spēlē svarīgu lomu dažādos fizioloģiskos procesos, tostarp veselīgas ādas, redzes un imūnsistēmas uzturēšanā. Turklāt D vitamīna trūkums ievērojami samazina aizkuņģa dziedzera efektivitāti, kas arī pasliktina gremošanas procesus un apgrūtina barības vielu uzsūkšanos.
5. Enzīmi palīdz laktozes un glutēna nepanesības gadījumā
Dažas pārtikas nepanesības ir saistītas ar noteiktu enzīmu trūkumu. Piemēram, laktāze ir nepieciešama, lai sadalītu laktozi, piena cukuru, kas atrodams piena produktos. Cilvēkiem ar laktāzes deficītu rodas laktozes nepanesība, kas pēc piena un piena produktu lietošanas izraisa vēdera uzpūšanos, sāpes un caureju. Šādos gadījumos laktāzes pievienošana diētai var ievērojami atvieglot stāvokli un ļaut baudīt piena produktus bez negatīvām sekām.
Vēl viens piemērs ir enzīms DPP-IV, kas ir atrodams dažos uztura bagātinātājos un kam ir svarīga loma glutēna sadalīšanā. Cilvēkiem ar glutēna nepanesamību vai celiakiju šī enzīma deficīts var radīt nopietnas problēmas, lietojot uzturā pārtikas produktus, kas satur glutēnu. DPP-IV ļaus cilvēkiem brīvāk iekļaut savā uzturā pārtikas produktus, kas satur kviešus un citus graudus.
Pirms jebkuru uztura bagātinātāju lietošanas vienmēr jākonsultējas ar ārstu vai uztura speciālistu, lai noteiktu vispiemērotāko risinājumu.

Autors: Publicitātes foto
Kā zināt, vai jums trūkst enzīmu un vitamīnu?
Trūkuma simptomi var būt:
- smaguma sajūta un vēdera uzpūšanās pēc ēšanas,
- bieži zarnu trakta darbības traucējumi,
- sausa āda un trausli nagi (A vitamīna deficīta pazīme),
- vājums un samazināta imunitāte (iespējams D vitamīna deficīts).
Ko darīt?
- Iekļaujiet savā uzturā fermentētus pārtikas produktus (skābētus kāpostus, kimchi, jogurtu).
- Ēdiet aknas, olas, treknas zivis (A un D vitamīnu avoti).
- Apsveriet uztura bagātinātāju lietošanu (kā ieteicis ārsts).

Autors: Publicitātes foto
Piemēram, Coral Club Assimilator ir gremošanas enzīmu komplekss, kas bagātināts ar A un D vitamīniem. Tas palīdz organismam pilnībā sadalīt pārtiku, uzlabo barības vielu uzsūkšanos un uztur kuņģa-zarnu trakta gļotādu veselību.
Lietošana: pieaugušajiem 1 kapsula 1 reizi dienā ēdienreizes laikā.
Uztura bagātinātājs.
UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU!
Produktu var iegādāties: https://lv.coral.club/shop/assimilator.html
Koraļļu klubs veikals, SIA
+371 67389200
lv.coral.club
Miera iela 97, Rīga
Dzirnavu iela 37, Rīga
https://www.facebook.com/CoralClubLatvia
https://www.instagram.com/coralclub__latvia/
https://lv.coral.club/news/smi/