Tuvojas rudens – kāds ir tavs D vitamīna līmenis?
Nereti sabiedrībā valda mīts, ka vasarā nav papildus jāuzņem D vitamīns, jo mēs regulāri uzturamies ārā un esam pakļauti saules stariem. Tomēr mūsu platuma grādos D vitamīnu papildus uzņemt uzturā būtu ieteicams visa gada garumā, turklāt šī vasara mūs ir nepatīkami pārsteigusi ar lietainiem laika apstākļiem, tādēļ šogad mums nav izdevies baudīt sauli un siltumu tik ļoti, cik mēs to vēlētos. D vitamīns ietekmē mūsu imūnsistēmu, kaulu veselību, kā arī psihoemocionālo labsajūtu. Piemēram, D vitamīna trūkums var izraisīt bezmiegu, nespēku un pastiprinātu nogurumu. Turklāt D vitamīns tieši ietekmē mūsu imūnsistēmu, tādēļ cilvēkiem, kuriem ir D vitamīna deficīts, ir lielāks risks saslimt ar vīrusu infekciju slimībām. Augusts jau ir pusē, un pavisam drīz sāksies rudens, kas, kā ierasts, ir arī sākums vīrusu sezonai, tādēļ ir īstais laiks noskaidrot savu D vitamīna līmeni un, ja nepieciešams, uzņemt D vitamīnu papildus.
Pārbaudi savu D vitamīna līmeni asinīs

Autors: Shutterstock.com
D vitamīns ir būtisks veselībai, taču tā lietošana uztura bagātinātāju veidā jāveic pārdomāti un atbildīgi. Pirms uzsākat D vitamīna lietošanu, svarīgi ir veikt asins analīzes, lai noskaidrotu, vai organismā ir pietiekams šī vitamīna līmenis. Balstoties uz analīžu rezultātiem, ģimenes ārsts var noteikt piemērotāko dienas devu tieši jums. Piemēram, ja D vitamīna līmenis ir ļoti zems un tiek lietota pārāk maza deva, deficīts var saglabāties – tas palīdzēs uzturēt esošo līmeni, bet nepalielinās to līdz optimālam. Īpaši rūpīgi D vitamīna līmenis būtu jākontrolē bērniem un senioriem, jo tie ir visjutīgākie pret šī vitamīna trūkuma sekām, piemēram, nepietiekams D vitamīna daudzums organismā var veicināt kaulu blīvuma samazināšanos un palielināt osteoporozes attīstības risku.
Vai D vitamīnu var uzņemt ar pārtikas palīdzību?

Autors: Shutterstock.com
Lai arī daudzu vitamīnu uzņemšanai pietiek ar sabalansētu uzturu, D vitamīna gadījumā tas var būt nepietiekami. D vitamīnu nelielos daudzumos satur tādi produkti kā treknas zivis (lasis, siļķe, skumbrija), olu dzeltenumi un liellopa aknas. Dažkārt D vitamīns tiek papildus pievienots dažādiem piena produktiem un brokastu pārslām. Tomēr ar pārtiku vien ir praktiski neiespējami nodrošināt pietiekamu D vitamīna daudzumu, īpaši rudens un ziemas periodā, kad samazinās saules gaismas iedarbība uz ādu, kas ir galvenais dabiskais D vitamīna avots, tādēļ D vitamīns ir jāuzņem ar uztura bagātinātāju palīdzību. Tomēr svarīgi atcerēties – arī pārmērīga D vitamīna uzņemšana var būt kaitīga veselībai. Tāpēc, pirms uzsākat vai turpināt D vitamīna lietošanu, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu un noteikti veikt asins analīzes, lai izvērtētu tā līmeni organismā. Par optimālu D vitamīna līmeni asinīs tiek uzskatīts 45–55 ng/ml, taču, ja tas pārsniedz 80–100 ng/ml, pastāv risks pārdozēšanai un vitamīna lietošana būtu jāpārtrauc vai jākoriģē, jo pārāk augsts D vitamīna līmenis var radīt nopietnas veselības problēmas.
Būsim atbildīgi pret savu veselību, īpaši tuvojoties rudens vīrusu sezonai, un dosimies pārbaudīt savu D vitamīna līmeni!