Vairāk augļu un ogu katru dienu
Tāpēc Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte uzskata, ka Latvijā būtu jāpopularizē svaigu augļu un ogu ēšanas nozīme, īpaši šeit pat Latvijā augušo augļu nozīme. Tagad, kad pieejamas zemenes, pēc tam būs arī citas ogas, āboli, un citi augļi, ir īstais laiks, lai uzkrātu vitamīnus ziemai, jo ziemas laikā neesam lutināti ar pašmāju svaigajiem gardumiem.
Pārskatot Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumus, nākas secināt, ka tipiska Latvijas iedzīvotāja ledusskapī parasti var atrast, gaļu, desu, cīsiņus, olas, sieru, biezpienu, pienu, kefīru, krējumu, saldinātu dzērienu, reizēm arī zivis. Tajā pašā laikā augļi un dārzeņi uz mūsu galdiem parādās pārāk reti.
Augļkopju asociācijas veiktas pētījums liecina, ka katru dienu ogas un augļus uzturā lieto tikai 38,5% aptaujāto, bet reizi nedēļā – 39,6%. Pārējie tos uzturā lieto vēl retāk.
Latvijā no augļiem un ogām visbiežāk uzturā tiek lietotas zemenes, kam seko āboli. Tāpat iedzīvotāji lieto upenes, banānus, vīnogas, mandarīnus, bumbierus, apelsīnus, ķuršus mellenes, plūmes un citus augļus. Visretāk aptaujātie lieto melones un nektarīnus.
Galvenie noteicošie faktori augļu un ogu iegādei ir cena un to pieejamība, un pārsvarā – 60,5% aptaujāto – uzskata, ka ir informēti par augļu un ogu nozīmi ikdienas uzturā.
Ilze Mežniece