Uzturs sirds-asinsvadu slimniekiem
Riska faktori ir:
* vecums: sievietēm sākot no 55 gadu, bet vīriešiem no 45 gadu vecuma,
* nelabvēlīga iedzimtība: radinieki slimojuši ar sirds – asinsvadu slimībām, īpaši agrīnā vecumā,
* smēķēšana,
* neracionāls uzturs (daudz lieto cūkgaļu, sviestu, krējumu, desu izstrādājumus),
* fiziskas aktivitātes trūkums,
* lipīdu līmeņa izmaiņas (arī paaugstināts holesterīna līmenis),
* paaugstināts asinsspiediens,
* liekais svars un aptaukošanās (īpaši "vēdera aptaukošanās"),
* cukura līmeņa paaugstināšanās.
Ja Jums ir vairāki no augstāk minētajiem riska faktoriem vai ir diagnosticēta koronārā sirds slimība (stenokardija), mijklibošana, nekavējoties jāizvērtē kopējais risks un jāuzsāk profilakse pret tādām slimībām kā miokarda infarkts, insults, pēkšņa koronāra nāve.
Ko darīt?
* nesmēķēt,
* būt fiziski aktīvam
* nepieļaut vai samazināt lieko svaru. Uztura izvēlai ir neatsverama nozīme. Šajā gadījumā pareiza taukvielu izvēle ir viens no svarīgākajiem aspektiem. Bez tam svarīga ir arī regulāra zivju lietošana, pietiekamai sakņu, dārzeņu, augļu uzņemšanai, pareizai gaļas produktu izvēlai un citiem faktoriem.Bieži vien pacientiem ar sirds-asinsvadu slimībām ir "pavadošās" blakus saslimšanas, tādas kā cukura diabēts, aptaukošanās, paaugstināts asinsspiediens, urīnskābes līmenis, kad nepieciešamas papildus speciālas diētas korekcijas.
* pārbaudīt asinsspiedienu un holesterīnu. Ārstēt, ja tie ir augsti!
Vairāk informācijas par bezmaksas semināru, kas veltīts gastroenteroloģiskām saslimšanām un uztura terapijai http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=842
Citus izdevīgus piedāvājumus skaties šeit http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39
Informāciju sagatavoja Guna Havensone, Laila Meija, Veselības centra 4 dietoloģes.
Foto: Stock.XCHNG