Uztura padomē diskutē par trans taukskābju ierobežošanu pārtikas produktos
Galvenā problēma, kāpēc nepieciešams ierobežot trans taukskābju daudzumu pārtikas produktos Latvijā ir tieši augstā saslimstība un mirstība no sirds asinsvadu slimībām. Aptuveni 75% sirds un asinsvadu saslimšanu cēloniski ir saistītas ar novēršamiem riska faktoriem un tieši neveselīgs uzturs (ar trans taukskābēm, cukuru un sāli bagātu ēdienu lietošana un mazs augļu un dārzeņu patēriņš uzturā) ir viens no hronisko neinfekcijas slimību (tai skaitā sirds un asinsvadu slimību) saslimšanas riska faktoriem. Pētījumi liecina, ka regulāra uztura lietošana, kurā ir augsts trans taukskābju saturs, paaugstina risku saslimt arī ar II tipa cukura diabētu un atsevišķām vēža formām.
Pašreiz Eiropas Savienībā dalībvalstīm nav noteikts pieļaujamais trans taukskābju saturs pārtikas produktos, kā arī nav noteiktas prasības pārtikas produktu marķējumā norādīt informāciju par trans taukskābju saturu un daudzumu. Līdz ar to gan par pārtikas produktu marķēšanu, gan arī par trans taukskābju pieļaujamo daudzumu pārtikas produktos ir atbildīgas pašas dalībvalstis.
Trans taukskābju ierobežošanai pārtikas produktos Veselības ministrija rosina balstīties uz Dānijas un Austrijas pieredzi, kas paredz noteikt trans taukskābju pieļaujamo daudzumu. Līdzīgi ierobežojumi ir spēkā arī Šveicē, Islandē, Ņujorkas un Kalifornijas štatos ASV.
* Uztura padome ir koordinējoša un konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir veicināt uztura politikas īstenošanu, analizējot ar uzturu saistītās sabiedrības veselības problēmas un sniedzot priekšlikumus šo problēmu risināšanai.
Informāciju sagatavoja Oskars Šneiders, Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas pārstāvis
Foto: Stock.XCHNG