Treknas zivis uzturā pasargā no saules apdegumiem
Ļaudis, kas bieži lieto uzturā foreli, lasi, skumbriju vai siļķi, ir mazāk pakļauti saules apdegumu riskam. Veiktie pētījumi rāda, ka omega-3 taukskābes, kuras satur šo zivju gaļa, aizsargā ādu no apdegšanas saules staros.
Pētot vieglākas un smagākas ādas slimības, no apdegumiem līdz pat ādas vēzim, Mančestras Universitātes medicīnas speciālisti secinājuši, ka omega-3 taukskābes veicina ultravioletā starojuma izraisīto iekaisuma procesu un ādas kairinājuma samazināšanos. Citiem vārdiem sakot, "šīs taukskābes sargā cilvēka organismu no saules radiācijas iedarbības", norādījis Norvēģijas Zivju eksporta komitejas vecākais konsultants.
Cilvēka āda cita starpā sastāv no divu veidu polinepiesātinātām taukskābēm: omega-6, ko satur augu tauki, un zivju taukos ietilpstošajām omega-3. Lai āda maksimāli labi pildītu savas funkcijas, nepieciešams uzturēt šo abu tipu taukskābes pareizajā līdzsvarā. Tas panākams, izvēloties pareizu uzturu, kurā netrūkst zivju un augu valsts produktu.