Svētkos ar mēru: veselīgi padomi ikvienam
Daži vērtīgi uztura speciālistes un farmaceites ieteikumi noteikti noderēs, lai izbaudītu svētku gastronomiskos priekus, saglabājot gremošanas sistēmas labsajūtu un neuzņemot liekas kalorijas.
Svētku laiks, nenoliedzami, ir brīnišķīgs gan ar iespēju pie eglītes satikties ar mīļiem cilvēkiem, gan arī tādēļ, ka var ļaut vaļu savām pavārmākslas izpausmēm un, kas īpaši jauki, baudīt fantastiski garšīgas maltītes un našķus. Tomēr tieši šīs iespējas un daudz svētku brīvdienu var izrādīties smags pārbaudījums gremošanas sistēmai. Kā visu salāgot?
Universāli ieteikumi
Uztura speciāliste “Veselības centru apvienībā” Anita Baumane uzsver: “Jāpaēd ir pirms svētku galda – aptuveni divas stundas pirms mielasta ieteicams uzņemt olbaltumvielas un šķiedrvielas, piemēram, biezpienu un dārzeņus, olas, rupjmaizi, jogurtu. Nākamais ieteikums būs par svētku porcijas saturu – puse šķīvja vispirms jāpiepilda ar dārzeņiem, tad porciju ir krietni grūti aizpildīt ar trekniem ēdieniem. Trešais ieteikums – svētku galdu labāk klāt ar maziem šķīvjiem. Pierādīts – ja šķīvis ir mazāka diametra, arī apēdam mazāk.”
Autors: Shutterstock.com
Baudi saldumus, neuzņemot vairāk par 400–500 kcal!
Ja vien tikai lielāks šķīvis uz galda radītu problēmu! Svētku laikā māja ir pilna ar gardumiem, un rokas tā vien stiepjas tos visus nobaudīt. Lūk, uztura speciālistes padomi, kā ēst svētkos iecienītos kārumus, ar tiem pārāk neaizraujoties!
Piparkūku optimālā porcija ir tikai 3–5 piparkūkas dienā! Viena maza piparkūka satur 25–35 kcal, piecas piparkūkas satur ~ 150 kcal, bet, apēdot 8–12 piparkūkas, var uzņemt 250–400 kcal. Uztura speciāliste iesaka piparkūkas ēst ar tēju vai kafiju – bez dzēriena tās gribas vēl un vēl, savukārt ar karstu dzērienu – diezgan droši, ka nepārēdīsies.
Kūkas optimālā porcija ir viena puse no parasta lieluma kūkas gabala (150–250 kcal). Ieteikums: sagriezt kūku plānākos gabalos vai dalīt vienu gabalu uz diviem.
Mandarīnu optimālā porcija ir 2–3 mandarīni dienā (80–120 kcal). Ieteicams laikus uzlikt uz šķīvīša šo daudzumu mandarīnu ar domu, ka tie paredzēti visam vakaram.
Dzērieni – ar tiem ir iespējams uzņemt gana daudz kaloriju – to būtu svarīgi zināt.
- Karstvīna porcija satur 200–250 kcal.
- Glāze salda dzēriena – 100–150 kcal.
- Salds kokteilis – 150–300 kcal.
“Dzērienu attiecībai, ja lieto alkoholisko dzērienu, jābūt šādai: uz katru glāzi alkohola jāizdzer viena glāze ūdens. Tas palēnina dzeršanas tempu un mazina pārēšanos. Taču vislabāk alkoholu nelietot nemaz!” uzsver uztura speciāliste un piebilst, ka sulas ieteicams sajaukt ar ūdeni: 1/3 sulas + 2/3 gāzēta ūdens. “Garšos labi, bet kaloriju būs trīs reizes mazāk. Veselīgs dzēriena variants: minerālūdens ar citrusu šķēlītēm, piparmētru vai dzērvenēm. Izskatās skaisti, svinīgi un satur nulle kaloriju.”
Ļoti gribas visu?
Protams, ka gribas! Un dažkārt pie svētku galda veselais saprāts izrādās pavisam vājš sabiedrotais. Eksperte saka: “Ēd, bet mazāk (350–450 kcal)!”
- 2–3 piparkūkas (80–120 kcal).
- ½ kūkas gabala (150–250 kcal).
- 1–2 šokolādes gabaliņi (50–70 kcal).
- ½ glāzes karstvīna (80–120 kcal).
Izvēlies vienu lielāku našķi, bet pārējo – minimāli (250–400 kcal)!
- Viens kūkas gabals (250–350 kcal).
- + viena piparkūka vai viena konfekte (20–60 kcal).
Autors: Shutterstock.com
Juta Namsone, sertificētā “Mēness aptiekas” farmaceite papildina: “Ja gastronomisko kārdinājumu tomēr ir tik daudz, svarīgi jau iepriekš parūpēties, lai pa rokai ir līdzekļi, kas palīdz samazināt nepatīkamos simptomus un atgriezt gremošanas sistēmai atgriezties normālā darba režīmā.” Lūk, trīs noderīgi farmaceites padomi.
- Gremošanas sistēmai tikt galā ar papildu slodzi var palīdzēt fermentu preparāti. Tomēr enzīmu lietošana pēc apjomīgas maltītes nespēs novērst smaguma sajūtu kuņģī. Šie preparāti jāiedzer ēšanas laikā, turklāt jāņem vērā – jo treknāka un olbaltumvielām bagātāka ir maltīte, jo vairāk fermentu būs nepieciešami tā sašķelšanai.
- Dažkārt tomēr nākas izjust nepatīkamu dedzināšanu kuņģī. Tādos gadījumos kuņģa skābes neitralizēšanai būs noderīgas košļājamās tabletes ar magniju, alumīniju un/vai kalciju, kas rada sārmainu vidi un mazina dedzināšanu kuņģī.
- Ja pēc maltītes parādās slikta dūša, vemšana vai caureja, iespējams, produkts vai kāda tā sastāvdaļa ir bijusi jau sabojājusies. Svarīgi dzert daudz ūdens, lai nenotiktu organisma dehidratācija jeb atūdeņošanās. Kā arī lietot aktivēto ogli, diosmektīnu vai silīcijskābes gelu. Taču jāņem vērā, ka šie preparāti absorbē visu – tajā skaitā arī zarnu traktā esošās labās baktērijas.
Svētku stāsts nav par ierobežojumiem, bet par līdzsvaru. Savukārt porciju plānošana, dārzeņu bagātība un apzināta attieksme pret saldumiem un dzērieniem ļauj svinēt svētkus ar prieku, nevis vainas izjūtu vai nogurumu.
Atcerieties! Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai! Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju un atbilstošo informāciju uz iepakojuma. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.













