SVA aicina veselīgi pavadīt Lieldienas
Lieldienās, tāpat kā jebkuros citos svētkos, cilvēki vairāk laika pavada ģimenes un draugu lokā un neatņemama svētku sastāvdaļa ir mielasts, tāpēc, lai veselības problēmas netraucētu svinēt svētkus un pēc tiem atpūtušies varētu atgriezties darbā, Sabiedrības veselības aģentūra (turpmāk - SVA) atgādina par elementāriem piesardzības pasākumiem ēdiena gatavošanā un personīgajā higiēnā, lai svētki nebūtu jāpavada ārstējoties.
Lai nesaslimstu ar zarnu trakta infekcijām, rīkojieties šādi:
Nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Olas pilnīgi iegremdētas ūdenī, vāriet 7 minūtes. Cepiet olas vismaz 3 minūtes no vienas puses un 2 minūtes no otras puses. " Vēršacis" cepiet ne mazāk kā 7 minūtes vai 4 minūtes, uzliekot pannai vāku. Olas glabājiet tikai ledusskapī. Ieplīsušās olas izmetiet. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas.
Kārtīgi izcepiet vai izvāriet gaļu un zivis.
zvairieties no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās.
Nepieļaujiet, lai pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā, un uzglabājiet tos ledusskapī nelielos traukos.
Kārtīgi mazgājiet rokas, it īpaši pēc saskares ar mājdzīvniekiem (putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji), pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas.
Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgā rokas.
Lietojiet uzturā tikai tādus pārtikas produktus un dzērienus, kuriem nav beidzies derīguma termiņš, un kuru kvalitāte Jums neliekas aizdomīga.
Vienmēr ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi nomazgājiet rokas, traukus un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām.
Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš tad arī noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.
Lieldienās bieži vien iedzīvotāji nes mājās bērzu zarus un pūpolus, tomēr jāatceras, ka ar zariem, pirmajām puķēm un pūpoliem mājās iespējams atnest arī pirmās ērces, tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.
Tāpat arī SVA speciālisti iesaka lietot uzturā drošu dzeramo ūdeni, kas tiek piegādāts centralizēti vai arī no kāda cita ūdens ieguves avota, to iepriekš pārbaudot, bet alkohola vietā izvēlēties veselīgus dzērienus, piemēram, bērzu sulas.
Ja tomēr neatteiksieties no alkohola lietošanas, tad iesakām ievērot Pasaules Veselības organizācijas noteiktās maksimālās 5 alkohola devas (1 deva~10g absolūtā alkohola) vienā dzeršanas reizē un diennaktī (1 deva ir aptuveni 330ml alus, 150ml vīna vai 30ml degvīna). Turklāt vīriešiem ieteicams nedēļā lietot ne vairāk kā 22 alkohola devas, bet sievietēm - ne vairāk kā 12 devas.
Alkohola lietošanas gadījumā SVA speciālisti iesaka paralēli uzturā lietot vairāk piena, jo tas nostiprinās aknas un palīdzēs kuņģim pārstrādāt alkoholu, kā arī alkoholu sajaukt ar ledu, jo tas mudinās dzert nelieliem malkiem.
SVA speciālisti, rūpējoties par iedzīvotāju seksuālo veselību atgādina: gadījumā, ja par partnera veselību un uzticību nav drošu ziņu, nepieciešams izmantot prezervatīvus.
Informāciju sagatavoja:
Elīna Sprūde-Nesenberga
Papildus informācija pa telefoniem 6