medicine.lv skaitļos

Lietotāji online64
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1659
Ekspertu atbildes21477
SVA aicina pievērst uzmanību drošībai talku laikā : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

SVA aicina pievērst uzmanību drošībai talku laikā

Aprīlī daudzviet Latvijā sākas vides sakopšanas darbi, tādēļ Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) aicina pievērst uzmanību ne vien rūpēm par dabas sakārtošanu, bet arī rūpēm par savu drošību un piesardzību talkošanas laikā.

Viens no bīstamākajiem riskiem, vācot atkritumus, ir narkotiku lietotāju izmestās šļirces. Saduroties ar izlietotu šļirci, iespējams inficēties ar vīrusu hepatītiem B un C. Savukārt inficēties ar HIV šādā veidā praktiski nav iespējams, jo ārpus cilvēka organisma vīruss ļoti ātri iet bojā.

Organizējot talkas, svarīgi ir jau laikus novērtēt sakopjamās teritorijas vidi un  informēt pārējos dalībniekus par drošības pasākumiem tajos. Ja teritorija zināma kā narkotiku lietotāju uzturēšanās vieta, nevajadzētu tajās nodarbināt bērnus.  Ja talkas darbos bērni piedalās, aicinām brīdināt viņus par bīstamiem priekšmetiem (šļirces, ķīmiski šķīdumi, citas nenosakāmas vielas) un kā rīkoties ja minētos priekšmetus/vielas atrod.

Drošai atkritumu savākšanai lietojami piemēroti darbarīki – grābekļi, dārza dakšas, rīki, kas paredzēti atkritumu uzslaucīšanai. Būtiskākais, lai no zemes savāktās lapas vai citi priekšmeti nebūtu jāņem ar rokām. Arī kājās ieteicams vilkt slēgtus apavus ar pietiekami biezu zoli, kas var pasargāt pēdas no šļircēm vai asiem priekšmetiem, stikliem. Gružu pārvietošanai jālieto biezi un izturīgi atkritumu maisi, un rokās noteikti jābūt cimdiem no iespējami bieza materiāla, piemēram brezenta. Savāktos atkritumu maisus jāizvairās spiest ar rokām vai piespiest sev klāt, jo tajos var būt asi priekšmeti.

Banner 280x280
Banner 280x280

Atrodot izmestas šļirces, būtu vēlams tās uzmanīgi ievietot noslēgtā traukā piem. plastmasas pudelē vai burkā, lai novērstu savainošanās iespēju.

Trauku ar šļircēm vajadzētu nogādāt aptiekā, kurai ir noslēgts līgums par medicīnisko atkritumu savākšanu.

Ja tomēr gadījies sadurties ar izmestu šļirci, tūlīt pēc negadījuma:
• nomazgājiet brūci ar ūdeni un ziepēm;
• veiciniet asiņošanu no brūces (ja iespējams);
• 3 - 5 minūtes skalojiet brūci zem tekoša ūdens;
• ja iespējams - dezinficējiet brūci ar 70% spirta šķīdumu vai citu tam paredzētu dezinfekcijas līdzekli;
• uzlieciet sterilu pārsēju.
Saduršanās gadījumā operatīvu informāciju par rīcību iespējams uzzināt, zvanot uz Latvijas infektoloģijas centra informatīvo tālruni: 67014595.

Atgādinām, ka ir sākusies arī ērču aktivitātes sezona, tādēļ, uzturoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās, jāatceras, ka ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Ērces nekrīt no kokiem un krūmiem.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt: bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt cepuri vai lakatu. Lai ērces būtu iespējams pamanīt un laikus notraukt no apģērba, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā.

Ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Pēc uzturēšanās ārā pārliecinieties, vai uz ķermeņa nav ērces, pārbaudiet matus.

Var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem apģērba.

Ja ērce tomēr piesūkusies, pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku ar Laima slimību, gan ne ar ērču encefalītu. Ieteicams, ka ērci noņem medicīnas darbinieks, jo, nepareizi to noņemot, var saspiest tās iekšējo saturu, palielinot risku saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām.

Tomēr, ja darāt to pats, ievērojiet:
• pirms ērces izvilkšanas ar 70° spirtu vai degvīnu jādezinficē vieta, kur tā piesūkusies;
• ērces izvilkšanai vajadzētu izmantot smailu pinceti, ar ko jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai, cenšoties ērci nesaspiest, un lēni ar vienmērīgu kustību jāvelk ārā. Nav ieteicams ērci vilkt ar pirkstiem, jo infekciju izraisītāji var nokļūt organismā caur mikrotraumām ādā vai gļotādā. Tāpēc, ja nav pincetes, un ērce jāizvelk ar pirkstiem, vajadzētu izmantot kādu starpliku - auduma gabalu, papīru, salveti. Var izmantot diega cilpu. To apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, izņem ērci;
• pēc ērces noņemšanas tās piesūkšanās vietu apstrādā ar joda tinktūru vai spirtu;
•  rokas obligāti rūpīgi jānomazgā ar ziepēm;
• ja cilvēks nav vakcinēts pret ērču encefalītu, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu par turpmāko  rīcību un profilakses iespējām. Pie ārsta jāvēršas arī gadījumā, ja ap ērces koduma vietu parādās apsarkums vai ir citas sliktas pašsajūtas pazīmes.


 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Precīzai ārstēšanai vajadzīga precīza diagnostika

Precīzai ārstēšanai vajadzīga precīza diagnostika

"Bez precīzas diagnostikas nevar notikt neviena precīza un mūsdienīga ārstēšana," saka medicīnas doktors, ķirurgs, flebologs, Dr. Mauriņa klīnikas vadītājs Uldis Mauriņš. Dr. Mauriņa klīnika tagad piedāvā ultrasonogrāfijas izmeklējumus, kas sniedz precīzu, drošu un ļoti informatīvu informāciju par cilvēka veselību.

Aktuālie piedāvājumi

"Gudrāk – Tīrāk – Modernāk!" jeb kāpēc uzticēt uzkopt savas iestādes telpas "Vizii"?

Medicīnas iestādēm ir ārkārtīgi svarīga tīrība visaugstākajā līmenī, jo tas tieši ietekmē pacientu un personāla labbūtību, tāpēc, izvēloties pakalpojumu sniedzējus, jāpārliecinās par to pieredzi un izpratni par higiēnas prasībām un normatīvajiem aktiem. Uzzināsim, kāpēc savu telpu uzkopšanu uzticēt "Vizii"!

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Katrs no mums rudens periodā tā vai citādi saskaras ar nepatīkamiem sezonas saaukstēšanās gadījumiem. Imunitātes samazināšanās ir galvenais rudens saaukstēšanās iemesls. Pastāstīsim par vienkāršiem nosacījumiem, kas var palīdzēt uzturēt imunitāti!

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Rīgas centrā Inlux Spa Hammam rituāls piedāvā mierīgu atpūtu no ikdienas steigas un burzmas. Hammam, kas sakņojas senos turku rituālos, ir gan attīroša, gan atjaunojoša procedūra. Uzzināsim vairāk par Inlux Spa sejas kopšanas un SPA procedūrām!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvā testēt HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai.

"Acorus Balance" produkti imunitātei

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvā testēt "Acorus Balance" produktus imunitātei

OstroVit magnija bisglicināts normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai

OstroVit magnija bisglicināts normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Fit & Healthy" piedāvā izmēģināt zīmola "OstroVit" uztura bagātinātāju - magnija bisglicinātu.

RUUTe® Sejas krēms Roze

RUUTe®  Sejas krēms Roze

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas krēmu Roze, kas domāts jebkuram sejas ādas tipam, arī sausai un iekaisušai ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.