medicine.lv skaitļos

Lietotāji online301
Aktīvie uzņēmumi12821
Nozares raksti12141
Ekspertu atbildes21477
Speciāliste: Lai nesaslimtu ar diabētu, jāpārskata sava ēdienkarte : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Speciāliste: Lai nesaslimtu ar diabētu, jāpārskata sava ēdienkarte

Foto: skanska matupplevelser / flickr.com

Ir pierādīts, ka, mainot uzturu un dzīvesveidu, var modulēt jeb izmainīt ģenētiskos riskus saslimt ar diabētu, stāsta Capital Clinic Riga un VC4 Diagnostikas centra endokrinoloģe Gita Erta.

14. novembrī pēc Pasaules Veselības organizācijas iniciatīvas visā pasaulē tiek atzīmēta Diabēta diena. Pēc Starptautiskās Diabēta federācijas datiem vairāk nekā 371 miljons cilvēku visā pasaulē pašlaik slimo ar diabētu. Tiek lēsts, ka 2030. gadā 7,7% (439 miljoni pieaugušo) pasaules iedzīvotāju skars šī slimība.

2. tipa cukura diabēta pacientu pieaugums ir nopietna sabiedrības veselības problēma – tā satrauc gan pacientus, gan ārstus. Tādēļ mediķi atkal un atkal atgādina – ar 2. tipa cukura diabētu var arī nesaslimt, ja laikus pievērš uzmanību ģenētiskajiem faktoriem, dzīvesveidam un uzturam.

Slimības izcelsmē liela nozīme ir gan ģenētikai jeb iedzimtībai, gan vides faktoriem, ieradumiem, dzīvesveidam.

Banner 280x280

Ģenētika

• 2. tipa cukura diabēta pacientu pirmās pakāpes radiniekiem ir aptuveni 3 reizes lielāka iespēja saslimt ar šo slimību, nekā indivīdiem bez šīs slimības ģimenes anamnēzē.

• Dzīves laikā risks saslimt ar diabētu cilvēkam, kura kāds no vecākiem slimo ar šo slimību, ir 40%. Ja abiem vecākiem ir cukura diabēts, risks ir augstāks – tas sasniedz 70%.

• Vienas olas dvīņiem, salīdzinot ar divu olu dvīņiem, risks saslimt ar cukura diabētu, ir daudz lielāks – ap 70%, kurpretī divolu dvīņiem tie ir 20 līdz 30%.

• Diabēta izplatība ievērojami atšķiras starp etniskajām grupām.

"Ir pieejamas vairākas publikācijas, kurās ir dokumentētas būtiskas atšķirības cukura diabēta incidencē dažādu rasu pārstāvjiem: Amerikas indiāņiem ir 2,8 reizes lielāka incidence nekā baltās rases pārstāvjiem. Bet interesanti - indiāņiem, kas dzīvo Meksikā, salīdzinot ar šīs pašas rases pārstāvjiem, kas dzīvo Amerikā, šī saslimšana ir daudz retāk. Tas skaidrojams ar vides faktoru nozīmi pat tiem iedzīvotājiem, kam ir ģenētiska nosliece uz 2. tipa cukura diabētu", skaidro endokrinoloģe.

Uztura nozīme cukura diabēta profilaksē un terapijā

Ir skaidrs, ka ģenētika tikai daļēji izskaidro cilvēka risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu. Diemžēl pēdējā gadsimta laikā ievērojami mainījies cilvēku uzturs un uztura paradumi, kas būtiski pasliktina situāciju - mūsdienu uztura modelis, kas balstīts uz augstu gaļas, piesātināto tauku, rafinētu ogļhidrātu, cukura un sāls patēriņu, ir saistīta ar paaugstinātu diabēta risku, metabolo sindromu un hiperglikēmiju. Kliedzoši skan tas, ka aptuveni 50% no riska saslimt ar 2. tipa cukura diabētu var mazināt, mainot dzīvesveidu un uzturu.

"Uzturs ir modificējams jeb maināms riska faktors, un interese par saistību starp uzturu un 2.tipa cukura diabēta risku pamatoti pieaug. Jau 1970. gadā zinātnieki pievērsās atsevišķu uzturvielu nozīmei hronisku slimību (ieskaitot diabētu) norisē, un šie pētījumi ir aktīvi turpinājušies. Zinātnieki ir atklājuši, ka ar uztura kvalitāti un kvantitāti ir iespējams modulēt risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu. Varētu teikt, ka katram, kurš plāno nesaslimt ar diabētu, jāpārskata sava ēdienkarte. Tuvākā nākotne sola personalizētas diētas, kas balstītas uz gēnu analīzi, lai mazinātu ar uztura saistīto slimību risku", uzskata endokrinoloģe Gita Erta.

Jaunākie dati liecina, ka jebkurš uzturs, kas sekmē pēcēšanas glikēmijas samazināšanos jeb zema glikēmiskā indeksa diēta, samazina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu. Glikēmiskais indekss (GI) ir metode, ar kuru novērtē ogļhidrātus, pamatojoties uz pēcēšanas glikozes līmeni asinīs. Glikēmiskais indekss kalpo kā mērvienība, lai noteiktu, cik strauji ogļhidrātus saturoši produkti paaugstina glikozes līmeni asinīs.

• Katram produktam piešķir GI, pamatojoties uz tā spēju paaugstināt glikozes līmeni asinīs.

• Glikoze vai 50 g baltmaizes ar GI 100 ir pieņemts kā salīdzināšanas standarts.

• Zināms, ka dažādi produkti, kas satur vienādu ogļhidrātu daudzumu, atšķirīgi paaugstina glikozes līmeni asinīs. Piemēram, maize, augļu sula un makaroni, kas satur 30 g ogļhidrātu, atšķirīgi ietekmēs glikozes līmeni asinīs. Produktu kombinācija maina atsevišķu produktu GI.

• GI ietekmē arī produktu sagatavošanas veids (jo vairāk pārstrādāts produkts, jo augstāks GI). Piemēram, "kartupelis mundierī’’ būs ar zemāku glikēmijas indeksu nekā kartupeļu biezputra. Deserts vai kūciņa parasti ir ar augstu glikēmisko indeksu, bet ja pirms tam būs apēsti salāti, tas GI mazinās.

• Lietojot uzturā produktus ar zemu GI, glikozes līmenis asinīs paaugstinās lēnāk un saglabājas vienmērīgs ilgāku laiku – arī starp ēdienreizēm. Vienmērīgs glikozes līmenis asinīs palīdz kontrolēt apetīti. Pētījumos noskaidrots, ka zema glikēmiskā indeksa diētas mazina troglicerīdu līmeni, kā arī HOMA indeksu, kas ir paaugstināts pie tādas insulīnrezistences, kas palielina risku saslimt ar cukura diabētu.

Produkti ar zemu GI ir, piemēram, pākšaugi, dārzeņi, griķi, u.c.

Produkti ar augstu GI ir, piemēram, cukurs, baltmaize, augļu sula.

"Pārtikai jābūt daudzveidīgai, lai varam uzņemt dažādas minerālvielas, olbaltumvielas un taukus, un lielu daļu no šķīvja ieteicams aizpildīt ar dārzeņiem - kāpostiem, burkāniem, puraviem, kāļiem, u.c., kas ievērojami uzlabos ēdiena glikēmisko indeksu", uzsver Gita Erta.

Ir zināms arī tas, ka vienu no nozīmīgākajiem protektīvajiem jeb aizsardzības efektiem sniedz polinepiesātinātās taukskābes (daudz olīveļļā, zivīs) ar nosacījumu, ka šo efektu nemazina liels uzturā lietoto piesātināto tauku daudzums. Saprotamāk runājot, tas nozīmē: tāpat kā darvas piliens sabojā lielu medus trauku, tā trekns neveselīgs ēdiens sabojā to labo, ko esat organismam devuši lietojot, piemēram, zivju eļlu.

Zinātnieki pēta arī mikroelementu lomu. Pastāv saistība starp cinka daudzumu uzturā un diabēta risku. Cinks ir būtisks mikroelements, kas sastopams lielākajā daļā pārtikas produktu, daudz ir riekstos, mandelēs. Cinks ietilpst ap 300 enzīmu sastāvā, tostarp aizkuņģa darbībai ļoti nozīmīgajās karbokipeptidāzēs un RNS polimerāzēs. Cinks ir nepieciešams beta šūnām, insulīna kristalizācijai heksamēros. Turklāt, tam piemīt antioksidatīva iedarbība. Diabēta gadījumā tiek traucēta cinka vielmaiņa. Pētījumos ar dzīvnieku modeļiem atklāts, ka, uzturā palielinot cinka daudzumu, iespējams mazināt diabēta risku. Tomēr nepieciešami plašāki pētījumi par cinka ietekmi uz glikozes vielmaiņu, insulīna homeostāzi un tādējādi saslimstības risku.

"Bez sāpēm, bez izteiktām sūdzībām - tā mēdz piezagties 2. tipa cukura diabēts, un bieži to atklāj pārāk vēlu. Vielmaiņas slimību risku agrīnā atklāšanā neatsverama nozīme ir profilaktiskajām pārbaudēm. Aicinu cilvēkus izturēties atbildīgi pret savu vislielāko vērtību - veselību un regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes, lai saglabātu dzīves kvalitāti ilgu gadu garumā," saka endokrinoloģe Gita Erta.
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

shroomium.eu, internetveikals

shroomium.eu, internetveikals

"SHROOMIUM" piedāvā augstas kvalitātes funkcionālo sēņu ekstraktus – Lion’s Mane un Reishi. Adaptogēni prāta asumam, fokusam un labsajūtas atbalstam. Dabīgs veids kā mazināt stresu un uzlabot atmiņu. Ražots Latvijā, sertificēts un bagāts ar beta-glikāniem un aktioksidantiem.  

Esam sēņu entuziasti, kuri tic, ka labi cilvēki ir pelnījuši labas sēnes. Esam droši, ka ikviens ikdienā lietojot SHROOMIUM sēņu ekstraktus var kļūt laimīgāks savā prātā un ķermenī. Mūsu produkti ir ražoti tepat Latvijā, izmantojot augstākās kvalitātes izejvielas un modernas ražošanas metodes. Mēs rūpīgi sekojam līdzi katram ražošanas posmam, lai nodrošinātu, ka Tu saņemsi tikai labāko. Mēs ticam, ka mūsu produkts ir piemērots tiem, kas vēlas uzlabot savu ikdienu, paaugstināt koncentrēšanos un veicināt vispārējo labsajūtu.

Esam savu produktu lielākie fani, ikdienā lietojot sēņu ekstraktus un daloties ar iegūtajām zināšanām. Mēs iestājamies par dabīgas izcelsmes un praksē pārbaudītiem produktiem, tādēļ vari būt drošs, ka mūsu produkti ir augstākās kvalitātes.

Nedēļas tēma

Tuvojas rudens – kāds ir tavs D vitamīna līmenis?

Tuvojas rudens – kāds ir tavs D vitamīna līmenis?

Augusts jau ir pusē, un pavisam drīz sāksies rudens, kas, kā ierasts, ir arī sākums vīrusu sezonai, tādēļ ir īstais laiks noskaidrot savu D vitamīna līmeni un, ja nepieciešams, uzņemt D vitamīnu papildus.

Aktuālie piedāvājumi

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Mūsdienās dzirdes problēmas skar arvien plašāku sabiedrības daļu – ne tikai seniorus, bet arī pusmūža cilvēkus un pat jauniešus. Vision Express dzirdes centri piedāvā Labas dzirdes abonementu – moderna pieeja, kas ļauj saņemt kvalitatīvus dzirdes aparātus un pilnu atbalsta pakalpojumu klāstu par pieejamu ikmēneša maksu.

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Testa rezultāti: SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Jūlijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Silmachy remedies” piedāvāja testēt cietos sejas attīrītājus – rozā mālu sejas attīrītāju normālai un jutīgai ādai un attīrītāju ar tējas koka eļļu kombinētai un taukainai ādai.

Kas ir SEIDIFERTY? 

Kas ir SEIDIFERTY? 

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar SIA Green Pharma piedāvā testēt SEIDIFERTY – uztura bagātinātāju vīriešiem, kas veicina normālu auglību, reprodukciju un spermatoģenēzi.  

Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvā testam pavisam jaunu produktu vēdera labsajūtai – LIVEO complex. LIVEO complex ir uztura bagātinātājs, kas apvieno labās baktērijas Lactobacillus rhamnosus LGG® un Bifidobacterium BB-12® ar īpašajām šķiedrvielām – fruktooligosaharīdiem.

SOMNIFORCE triple action – pamosties izgulējies! 

SOMNIFORCE triple action – pamosties izgulējies! 

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu SIA Forcemed piedāvā testēt jaunu zīmolu un produktu – SOMNIFORCE triple action, kura aktīvās sastāvdaļas atbalsta centrālo nervu sistēmu un palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku. Medicine.lv lasītājiem ir iespēja iepazīties ar šo produktu vieniem no pirmajiem. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ar brīnišķīgām emocijām un jauku kopā būšanu 5. un 6. jūnijā LFF Sporta un atpūtas bāzē ir noslēdzies jau 19 Seni Cup 2025 futbola turnīrs, kuru TZMO Fonds rīko cilvēkiem ar īpašām vajadzībām no visiem Latvijas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centriem, kā arī dienas centriem.

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ceļš uz masiera profesiju sākas LU Rīgas Medicīnas koledžā. Te nākamie masieri apgūst zināšanas, ko papildina reāla prakse – NRC "Vaivari" klīnikā. Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" ir vieta, kur cilvēki ne tikai atveseļojas, bet arī iedvesmo. Te ir vajadzīgi aizrautīgi speciālisti – tādi, kas izvēlas masāžu kā sirdslietu.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26402790
  2. +371 28750004
  3. info@shroomium.eu
  4. https://www.shroomium.eu/

Juridiskie dati

  1. 40203094388
  2. 21.09.2017
  3. Brīvības iela 40 – 30, Rīga, LV-1050
  4. 2024
  5. 1
  6. 1

Apraksts

"SHROOMIUM" piedāvā augstas kvalitātes funkcionālo sēņu ekstraktus – Lion’s Mane un Reishi. Adaptogēni prāta asumam, fokusam un labsajūtas atbalstam. Dabīgs veids kā mazināt stresu un uzlabot atmiņu. Ražots Latvijā, sertificēts un bagāts ar beta-glikāniem un aktioksidantiem.  

Esam sēņu entuziasti, kuri tic, ka labi cilvēki ir pelnījuši labas sēnes. Esam droši, ka ikviens ikdienā lietojot SHROOMIUM sēņu ekstraktus var kļūt laimīgāks savā prātā un ķermenī. Mūsu produkti ir ražoti tepat Latvijā, izmantojot augstākās kvalitātes izejvielas un modernas ražošanas metodes. Mēs rūpīgi sekojam līdzi katram ražošanas posmam, lai nodrošinātu, ka Tu saņemsi tikai labāko. Mēs ticam, ka mūsu produkts ir piemērots tiem, kas vēlas uzlabot savu ikdienu, paaugstināt koncentrēšanos un veicināt vispārējo labsajūtu.

Esam savu produktu lielākie fani, ikdienā lietojot sēņu ekstraktus un daloties ar iegūtajām zināšanām. Mēs iestājamies par dabīgas izcelsmes un praksē pārbaudītiem produktiem, tādēļ vari būt drošs, ka mūsu produkti ir augstākās kvalitātes. 
Vairāk

Foto 3

Veselīgs uzturs
Kvalitatīvi uztura bagātinātāji
Imunitātei un smadzenēm

Mājas lapa internetā