Šokolāde uz dažām stundām uzlabo smadzeņu darbību
Šokolāde spēj īslaicīgi uzlabot prāta spējas, konstatējuši britu zinātnieki no Notingemas Universitātes.
Viņu veiktajā eksperimentā ļaudis lietoja dzērienu uz kakao bāzes, kurš saturēja lielu daudzumu flavonolu. Izmēģinājuma dalībniekiem uz 2-3 stundām pastiprinājās asins plūsma ļoti svarīgos galvas smadzeņu rajonos. Tā rezultātā uzlabojās cilvēku reakcija un atjautība.
Pēc zinātnieku domām, šokolādes sastāvā ietilpstošie kakao flavonoli var būt noderīgi gadījumos, kad smadzeņu darbība pasliktinājusi, piemēram, pārpūle vai miega deficīts.
Šokolādes efekts visdrīzāk saistīts ar galvas smadzeņu asinsvadu paplašināšanos. Tās rezultātā svarīgas smadzeņu zonas saņem vairāk asiņu un tiek labāk apgādātas ar skābekli.
Flavonolus satur arī sarkanvīns, zaļā tēja un mellenes. Pētījuma autori uzsver, ka izmantojuši dzērienu, kurš bijis speciāli radīts eksperimenta mērķiem, jo parastā šokolāde un kakao nesatur tādu daudzumu flavonolu.