Skaistumam un organismam vērtīgie tauki – kas jāzina par omega taukskābēm?
Omega taukskābes gandrīz ikvienam ir pazīstamas to labo īpašību dēļ, kas veicina normālu smadzeņu darbību. Taču omega taukskābēm ir arī citas funkcijas, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu kopumā. Kas ir omega taukskābes un kā tās var noderēt, kā arī kāpēc to uzņemšanai būtu jāpievērš uzmanība arī ziemā, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.
Kas ir omega taukskābes?
Ir trīs veidu omega taukskābes – omega-3, omega-6 un omega-9. Katra no tām pilda kādu konkrētu funkciju, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību. Neaizvietojamās taukskābes omega-3 un omega-6 ir polinepiesātinātās taukskābes, kuras cilvēka organisms sintezē ļoti mazā daudzumā vai arī nesintezē vispār. Savukārt omega-9 taukskābes nav neaizvietojamas, jo tās organisms var sintezēt pats no omega-3 un omega-6. Neaizvietojamo omega-3 taukskābju galvenais avots ir zivis, kas satur eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS), savukārt svarīgākās omega-6 taukskābes cilvēka uzturā ir arahidonskābe, kas atrodama gaļā, un linolskābe, kas ir konstatēta sēklās un augu eļļās. Parasti taukskābes uzņemam ar pārtiku, taču, ja ikdienā nelietojam produktus, kuru sastāvā ir vērtīgās omega-3, omega-6 un omega-9 taukskābes, tās ieteicams uzņemt ar uztura bagātinātājiem, piemēram, zivju eļļu.
Par omega taukskābju trūkumu organismā var liecināt dažādas pazīmes, piemēram:
- izsitumi,
- sausa āda,
- trausli nagi,
- grūtības koncentrēties,
- sirdsdarbības traucējumi,
- locītavu sāpes un krampji locītavās,
- pastiprināts nogurums un miega traucējumi.
Omega-3 prātam un sirdij
Foto: Freepik.com/ devmaryna
Omega-3 ir svarīgākās un plašāk pētītās taukskābes, kas cilvēka organismam ir nepieciešamas, lai veidotu šūnu apvalku. Tās ir īpaši būtiskas smadzeņu šūnām, jo omega-3 labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību un redzi. DHS taukskābēm ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā. Tāpat omega-3 ziemas sezonā var noderēt, lai uzlabotu noskaņojumu, kamēr laikapstākļi mūs nelutina ar skaistu un biezu sniega kārtu. Arī sirds veselībai omega-3 taukskābes ir nepieciešamas, jo tās stiprina sirds muskuļa šūnapvalkus, tādējādi mazinot sirds ritma traucējumus. Papildu omega-3 lietošana var uzturēt normālu asinsspiediena līmeni.
Omega-3 uzturā var uzņemt ar šādiem produktiem:
- čia sēklām,
- valriekstiem,
- sojas pupiņām,
- dažādām eļļām – krila, olīvu, linsēklu,
- treknajām zivīm – lasi, foreli, mencu, tunci.
Omega-6 skaistumam
Foto: Freepik.com/jcomp
Gadījumos, kad ir kairināta un sausa galvas āda ar niezi, vai arī trausli, lūstoši un sausi mati, ieteicams lietot gurķenes sēklu eļļu, kuras sastāvā ir omega-6, tādējādi novēršot problēmu. Savukārt, lai uzlabotu ādas stāvokli ziemā, kad aktuāla ir apkures sezona, ārā ir spēcīgs un auksts vējš, ieteicams lietot uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir naktssveces eļļa, kas ir piesātināta ar omega-6 taukskābēm, kas mitrina ādu.
Bez minētā, omega-6 taukskābes līdzīgi kā omega-3 ir svarīgas, lai cilvēka smadzenes normāli funkcionētu.
Omega-6 uzturā var uzņemt ar šādiem produktiem:
- sviestu,
- avokado,
- vistu aknām,
- dažādām eļļām – vīnogu kauliņu, kukurūzas, sezama, sojas.
Kas jāņem vērā iegādājoties omega-3 un omega-6 uztura bagātinātājus?
Foto: Freepik.com/ whatwolf
1. Lietojot zivju eļļu kapsulās, ir iespējams izvairīties no nepatīkamās garšas, kas dažiem cilvēkiem nepatīk. Tāpat kapsulas apvalks pasargā eļļu no oksidēšanās gaisa skābekļa ietekmē.
2. Ja izvēlies lietot zivju eļļu šķidrā veidā, ieteicams to pēc atvēršanas uzglabāt ledusskapī un izlietot trīs mēnešu laikā. Tāpat zivju eļļa šādā formātā mēdz būt izdevīgāka cenas ziņā.
3. Pievērs uzmanību kvalitātes rādītājam uz uztura bagātinātāju etiķetes. Zivju eļļām galvenais indikators ir tajā atrodamais omega-3 nepiesātināto taukskābju daudzums, kas uz etiķetes apzīmēts ar EPS un DHS. Pieaugušajiem ieteicamā dienas deva ir 1 g dienā zivju eļļas koncentrāta, savukārt cilvēkiem, kuri slimo ar sirds vai asinsvadu slimībām – 2 g dienā.
4. Bērniem piemērotas ir želejas kapsulas lācīšu vai zivtiņu formā ar dažādām garšām, piemēram, apelsīnu vai zemeņu, lai nejustu specifisko zivs eļļas garšu un būtu interese to ikdienā lietot.
5. Ja ir alerģija no jūras produktiem, ieteicams lietot smiltsērkšķu vai ķirbju sēklu eļļu, lai organismu nodrošinātu ar ikdienā nepieciešamo omega-3 un omega-6 daudzumu.
6. Katrai omega taukskābei nav nepieciešams iegādāties atsevišķus uztura bagātinātājus, jo aptiekās ir pieejami kompleksie vitamīni, kuru sastāvā ir visas nepieciešamās omega taukskābes.