Saslimstība ar A hepatītu turpina samazināties
Saskaņā ar Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) operatīvajiem statistikas datiem pagājušās nedēļas laikā reģistrēti 203 jauni A hepatīta gadījumi. Iepriekšējo 8 nedēļu laikā jauno saslimšanas gadījumu skaita pieaugums svārstījās no 124 līdz 229 gadījumiem nedēļā. Kopā šogad līdz 15. decembrim Latvijā reģistrēti 2667 A hepatīta gadījumi.
Lielākā daļa no apstiprinātajiem A hepatīta gadījumiem (1966 gadījumi jeb 74%) reģistrēti Rīgā, 195 gadījumi - Rīgas rajonā, 83 – Jūrmalā, bet pārējie – citās Latvijas administratīvajās teritorijās. A hepatīta monitoringa dati pilsētās un rajonos pieejami SVA mājas lapā. A hepatīta gadījumu skaita pieaugums novērots kopš 2007.gadarudenim, sevišķi izteikti kopš 2008.gada augusta.
SVA epidemiologi skaidro: ja agrāk ar A hepatītu pārsvarā slimoja bērni, tad šobrīd tik pat bieži slimo jaunāka gadagājuma cilvēki dabiskā veidā iegūtās imunitātes trūkuma dēļ, jo 90-jos gados samazinājās saslimstībai ar A hepatītu. Savukārt personas, kuras vecākas par 55 gadiem slimo daudz retāk, jo pārsvarā sastapušās ar vīrusu bērnībā, kad infekcija bija sevišķi izplatīta un antivielas pret A hepatīta vīrusu personām šajā vecumgrupā sastopamas 70-90% gadījumu.
Inficēta pārtika un produkti ir viens no A hepatīta riska faktoriem, tādēļ SVA epidemiologi atgādina par pasākumiem, kas jāievēro pārtikas sagatavošanas laikā:
• pirms ēdiena gatavošanas un pasniegšanas vienmēr rūpīgi nomazgājiet rokas, vienmēr nomazgājiet dārzeņus, ogas, augļus un zaļumus;
• neļaujiet pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem, netīriem iepakojuma materiāliem, priekšmetiem un virsmām, gan pērkot produktus, gan arī savā virtuvē;
• neiesaistieties ēdiena gatavošanā vai pasniegšanā, ja jums ir infekcijas slimības pazīmes;
• sargājiet pārtikas produktus no kukaiņu, grauzēju un citu dzīvnieku piekļūšanas;
• rūpīgi mazgājiet ēdamtraukus, sevišķi dakšiņas, karotes, krūzes un glāzes.
Darbiniekiem, kuri ir saskarē ar pārtikas produktiem, nepieciešams vienmēr rūpīgi ievērot pareizu roku mazgāšanas procedūru un atcerēties, ka nedrīkst apmeklēt darbu, ja ir novērojami infekcijas slimības simptomi (caureja, vemšana, dzelte, paaugstināta ķermeņa temperatūra u.c.) un nedrīkst uzsākt darbu pēc slimības, kamēr nav saņemts ārsta atzinums par izveseļošanos.