Sāls dara agresīvāku kuņģa baktēriju Helicobacter pylori
Diēta ar augstu sāls saturu ietekmē cilvēka kuņģī dzīvojošās baktērijas Helicobacter pylori aktivitāti. ASV zinātnieku iegūtie dati liecina, ka sāļā vidē mikrobi sliktāk vairojas, toties aktīvāk izpauž savas patogēnās īpašības.
Helicobacter pylori ir vienīgais zināmais mikroorganisms, kam piemīt spēja dzīvot un vairoties cilvēka kuņģa skābajā vidē. Uzskata, ka 80% gadījumu kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimība ir tieši saistīta ar tā aktivitāti. H. pylori infekcija mēdz izraisīt arī gastrītu un būtiski paaugstina kuņģa vēža risku.
Sava pētījuma gaitā Betezdas Medicīnas zinātņu universitātes speciālisti nolēma noskaidrot, kā mainās helikobaktera īpašības atkarībā no saimnieka ēdienkartes. Veiktie laboratorijas eksperimenti parādīja, ka paaugstināta sāls koncentrācija noved pie krasām izmaiņām baktērijas izskatā un īpašībās. Kā apgalvo pētījuma autori, šie novērojumi ļauj pieņemt, ka diēta ar paaugstinātu sāls saturu var būtiski palielināt helikobaktera patogenitāti. Zinātnieku pieņēmumus apstiprina arī epidemioloģisko pētījumu rezultāti.