medicine.lv skaitļos

Lietotāji online43
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Saldētas maltītes: Zaudētas uzturvielas vai vērtīgs ieguvums saspringtā ikdienā? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Saldētas maltītes: Zaudētas uzturvielas vai vērtīgs ieguvums saspringtā ikdienā?

Sabiedrībā pastāv uzskats, ka saldēta pārtika ir dārga, pārstrādāta, ar pārtikas piedevām pārsātināta, kā arī mazāk uzturvielām bagāta un ne tik vērtīga kā svaigi pārtikas produkti. Tikmēr mūsdienu tehnoloģijas sniedz iespēju pagatavot veselīgu maltīti un sasaldēt to tik strauji, ka uzturvērtība nezūd. Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” kopā ar uzņēmuma “10Hits” pārstāvjiem skaidro, kādēļ saldēta maltīte var būt tikpat kvalitatīva kā svaiga un kas jāņem vērā to izvēloties.

Liela nozīme produkta sastāvam

Pirms jebkura ēdiena un pārtikas produkta iegādes, neatkarīgi no tā, vai tie ir svaigi vai saldēti, vienmēr vēlams iepazīties ar produkta sastāvu. Pirms saldētu ēdienu iegādes ieteicams pārbaudīt, vai produkta sastāvā nav liels pievienotā sāls un piesātināto taukskābju daudzums. Vēlams izvēlēties saldētus ēdienus bez pievienotām pārtikas piedevām, pārtikas krāsām, piemaisījumiem vai citiem produktiem, ko ikdienā neizmantotu ēdiena pagatavošanā.

Pareiza sasaldēšana palīdz saglabāt vērtīgas uzturvielas

Saldēti pārtikas produkti visbiežāk tiek sasaldēti uzreiz pēc to novākšanas ražas sezonas pilnbriedā, tādēļ sasaldēšanas brīdī tiem ir visaugstākā uzturvielu koncentrācija. Pareizs saldēšanas process ļauj ilgākā laika termiņā saglabāt kopējo produkta uzturvielu daudzumu, nodrošinot iespēju produktus lietot arī to nesezonā.

Līdzīgi ir ar iepriekš pagatavotu ēdienu – inovatīvā  HIT saglabāšanas sistēma (īpaša saldēšanas tehnoloģija) ļauj saglabāt ēdienu tik pat svaigu, kāds tas bija tikko pagatavots. HIT saldēšanas tehnoloģijā ēdienu uzglabāšanas process notiek pēc tam, kad maltīte tiek strauji atdzesēta līdz -30 °C. Tālāk maltītes tiek iepakotas traukos un uzglabātas -20 °C temperatūrā. HIT tehnoloģijā sasaldēto ēdienu uzglabāšanas laiks pārsniedz tradicionāli saldētas pārtikas uzglabāšanas laiku.

Pārtikas produktu saldēšanas tradīcijas Latvijā

Banner 280x280

Latvijā produktu un ēdienu saldēšana tāpat kā konservēšana ir iecienīta prakse jau vairāku gadu desmitu garumā. Daudzās mājsaimniecībās vasarā novāktās ogas vai rudenī salasītās sēnes tiek saldētas, lai vēlāk rudenī un ziemā tās varētu izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā. Mūsdienās šī ēdiena uzglabāšanas prakse piedzīvo augšupeju visā pasaulē, jo ikdienas steigā atvieglo ēdiena pagatavošanu un samazina patērēto laiku, vienlaikus nezaudējot organismam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus.

Veselīga maltīte arī tad, kad nav laika gatavot

Cilvēkiem, kuriem ikdienas steigā neatliek laika ēdiena gatavošanai, iepriekš pagatavoti un pareizi sasaldēti ēdieni var būt veselīga un ērta alternatīva fast food ēdienam vai regulārai maltīšu pasūtīšanai. HIT tehnoloģijā sasaldētie ēdieni izmantojami kā citi saldēti ēdieni un produkti, bet tiem saglabājas labāka garša un visas vērtīgās produktu uzturvielas. 

“Visā pasaulē jau gadiem aktīvi izmanto un novērtē saldētu maltīšu sniegtās priekšrocības – to pagatavošana, ņemot vērā mūsdienu steidzīgo ikdienu, ir ātra un ērta. Latvijā ir spēcīgas dažādu produktu saldēšanas tradīcijas un ne vienā vien mājā ar ledusskapi vien nepietiek – tiek iegādāta papildu saldētava vai saldēšanas kamera. Tomēr veikalā nopērkamās saldētās, gatavās maltītes tiek skatītas ar aizdomām. Saldēta pārtika lielākoties asociējas ar ledusskapī atrodamām un uzsildāmām sagatavēm, bet tā jau ir vakardiena, jo šobrīd Latvijas tirgū kvalitatīvu saldēto maltīšu piedāvājums ir audzis un īpašā saldēšanas tehnoloģija ļauj ēdienu mājās baudīt tā, it kā tas būtu tikko pasniegts restorānā. Lai ēdienu ilgstoši saglabātu baudāmu, vairs nav nepieciešami hidrogenēti tauki, nātrijs vai citas piedevas,” stāsta “10Hits”, uzņēmuma, kas piedāvā veselīgas saldētas maltītes, vadītājs Ivars Grīnbergs.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...