medicine.lv skaitļos

Lietotāji online297
Aktīvie uzņēmumi12767
Nozares raksti12021
Ekspertu atbildes21477
Saldētas maltītes: Zaudētas uzturvielas vai vērtīgs ieguvums saspringtā ikdienā? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Saldētas maltītes: Zaudētas uzturvielas vai vērtīgs ieguvums saspringtā ikdienā?

Sabiedrībā pastāv uzskats, ka saldēta pārtika ir dārga, pārstrādāta, ar pārtikas piedevām pārsātināta, kā arī mazāk uzturvielām bagāta un ne tik vērtīga kā svaigi pārtikas produkti. Tikmēr mūsdienu tehnoloģijas sniedz iespēju pagatavot veselīgu maltīti un sasaldēt to tik strauji, ka uzturvērtība nezūd. Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” kopā ar uzņēmuma “10Hits” pārstāvjiem skaidro, kādēļ saldēta maltīte var būt tikpat kvalitatīva kā svaiga un kas jāņem vērā to izvēloties.

Liela nozīme produkta sastāvam

Pirms jebkura ēdiena un pārtikas produkta iegādes, neatkarīgi no tā, vai tie ir svaigi vai saldēti, vienmēr vēlams iepazīties ar produkta sastāvu. Pirms saldētu ēdienu iegādes ieteicams pārbaudīt, vai produkta sastāvā nav liels pievienotā sāls un piesātināto taukskābju daudzums. Vēlams izvēlēties saldētus ēdienus bez pievienotām pārtikas piedevām, pārtikas krāsām, piemaisījumiem vai citiem produktiem, ko ikdienā neizmantotu ēdiena pagatavošanā.

Pareiza sasaldēšana palīdz saglabāt vērtīgas uzturvielas

Saldēti pārtikas produkti visbiežāk tiek sasaldēti uzreiz pēc to novākšanas ražas sezonas pilnbriedā, tādēļ sasaldēšanas brīdī tiem ir visaugstākā uzturvielu koncentrācija. Pareizs saldēšanas process ļauj ilgākā laika termiņā saglabāt kopējo produkta uzturvielu daudzumu, nodrošinot iespēju produktus lietot arī to nesezonā.

Līdzīgi ir ar iepriekš pagatavotu ēdienu – inovatīvā  HIT saglabāšanas sistēma (īpaša saldēšanas tehnoloģija) ļauj saglabāt ēdienu tik pat svaigu, kāds tas bija tikko pagatavots. HIT saldēšanas tehnoloģijā ēdienu uzglabāšanas process notiek pēc tam, kad maltīte tiek strauji atdzesēta līdz -30 °C. Tālāk maltītes tiek iepakotas traukos un uzglabātas -20 °C temperatūrā. HIT tehnoloģijā sasaldēto ēdienu uzglabāšanas laiks pārsniedz tradicionāli saldētas pārtikas uzglabāšanas laiku.

Pārtikas produktu saldēšanas tradīcijas Latvijā

Banner 280x280

Latvijā produktu un ēdienu saldēšana tāpat kā konservēšana ir iecienīta prakse jau vairāku gadu desmitu garumā. Daudzās mājsaimniecībās vasarā novāktās ogas vai rudenī salasītās sēnes tiek saldētas, lai vēlāk rudenī un ziemā tās varētu izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā. Mūsdienās šī ēdiena uzglabāšanas prakse piedzīvo augšupeju visā pasaulē, jo ikdienas steigā atvieglo ēdiena pagatavošanu un samazina patērēto laiku, vienlaikus nezaudējot organismam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus.

Veselīga maltīte arī tad, kad nav laika gatavot

Cilvēkiem, kuriem ikdienas steigā neatliek laika ēdiena gatavošanai, iepriekš pagatavoti un pareizi sasaldēti ēdieni var būt veselīga un ērta alternatīva fast food ēdienam vai regulārai maltīšu pasūtīšanai. HIT tehnoloģijā sasaldētie ēdieni izmantojami kā citi saldēti ēdieni un produkti, bet tiem saglabājas labāka garša un visas vērtīgās produktu uzturvielas. 

“Visā pasaulē jau gadiem aktīvi izmanto un novērtē saldētu maltīšu sniegtās priekšrocības – to pagatavošana, ņemot vērā mūsdienu steidzīgo ikdienu, ir ātra un ērta. Latvijā ir spēcīgas dažādu produktu saldēšanas tradīcijas un ne vienā vien mājā ar ledusskapi vien nepietiek – tiek iegādāta papildu saldētava vai saldēšanas kamera. Tomēr veikalā nopērkamās saldētās, gatavās maltītes tiek skatītas ar aizdomām. Saldēta pārtika lielākoties asociējas ar ledusskapī atrodamām un uzsildāmām sagatavēm, bet tā jau ir vakardiena, jo šobrīd Latvijas tirgū kvalitatīvu saldēto maltīšu piedāvājums ir audzis un īpašā saldēšanas tehnoloģija ļauj ēdienu mājās baudīt tā, it kā tas būtu tikko pasniegts restorānā. Lai ēdienu ilgstoši saglabātu baudāmu, vairs nav nepieciešami hidrogenēti tauki, nātrijs vai citas piedevas,” stāsta “10Hits”, uzņēmuma, kas piedāvā veselīgas saldētas maltītes, vadītājs Ivars Grīnbergs.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes