Saldētas maltītes: Zaudētas uzturvielas vai vērtīgs ieguvums saspringtā ikdienā?
Sabiedrībā pastāv uzskats, ka saldēta pārtika ir dārga, pārstrādāta, ar pārtikas piedevām pārsātināta, kā arī mazāk uzturvielām bagāta un ne tik vērtīga kā svaigi pārtikas produkti. Tikmēr mūsdienu tehnoloģijas sniedz iespēju pagatavot veselīgu maltīti un sasaldēt to tik strauji, ka uzturvērtība nezūd. Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” kopā ar uzņēmuma “10Hits” pārstāvjiem skaidro, kādēļ saldēta maltīte var būt tikpat kvalitatīva kā svaiga un kas jāņem vērā to izvēloties.
Liela nozīme produkta sastāvam
Pirms jebkura ēdiena un pārtikas produkta iegādes, neatkarīgi no tā, vai tie ir svaigi vai saldēti, vienmēr vēlams iepazīties ar produkta sastāvu. Pirms saldētu ēdienu iegādes ieteicams pārbaudīt, vai produkta sastāvā nav liels pievienotā sāls un piesātināto taukskābju daudzums. Vēlams izvēlēties saldētus ēdienus bez pievienotām pārtikas piedevām, pārtikas krāsām, piemaisījumiem vai citiem produktiem, ko ikdienā neizmantotu ēdiena pagatavošanā.
Pareiza sasaldēšana palīdz saglabāt vērtīgas uzturvielas
Saldēti pārtikas produkti visbiežāk tiek sasaldēti uzreiz pēc to novākšanas ražas sezonas pilnbriedā, tādēļ sasaldēšanas brīdī tiem ir visaugstākā uzturvielu koncentrācija. Pareizs saldēšanas process ļauj ilgākā laika termiņā saglabāt kopējo produkta uzturvielu daudzumu, nodrošinot iespēju produktus lietot arī to nesezonā.
Līdzīgi ir ar iepriekš pagatavotu ēdienu – inovatīvā HIT saglabāšanas sistēma (īpaša saldēšanas tehnoloģija) ļauj saglabāt ēdienu tik pat svaigu, kāds tas bija tikko pagatavots. HIT saldēšanas tehnoloģijā ēdienu uzglabāšanas process notiek pēc tam, kad maltīte tiek strauji atdzesēta līdz -30 °C. Tālāk maltītes tiek iepakotas traukos un uzglabātas -20 °C temperatūrā. HIT tehnoloģijā sasaldēto ēdienu uzglabāšanas laiks pārsniedz tradicionāli saldētas pārtikas uzglabāšanas laiku.
Pārtikas produktu saldēšanas tradīcijas Latvijā
Latvijā produktu un ēdienu saldēšana tāpat kā konservēšana ir iecienīta prakse jau vairāku gadu desmitu garumā. Daudzās mājsaimniecībās vasarā novāktās ogas vai rudenī salasītās sēnes tiek saldētas, lai vēlāk rudenī un ziemā tās varētu izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā. Mūsdienās šī ēdiena uzglabāšanas prakse piedzīvo augšupeju visā pasaulē, jo ikdienas steigā atvieglo ēdiena pagatavošanu un samazina patērēto laiku, vienlaikus nezaudējot organismam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus.
Veselīga maltīte arī tad, kad nav laika gatavot
Cilvēkiem, kuriem ikdienas steigā neatliek laika ēdiena gatavošanai, iepriekš pagatavoti un pareizi sasaldēti ēdieni var būt veselīga un ērta alternatīva fast food ēdienam vai regulārai maltīšu pasūtīšanai. HIT tehnoloģijā sasaldētie ēdieni izmantojami kā citi saldēti ēdieni un produkti, bet tiem saglabājas labāka garša un visas vērtīgās produktu uzturvielas.
“Visā pasaulē jau gadiem aktīvi izmanto un novērtē saldētu maltīšu sniegtās priekšrocības – to pagatavošana, ņemot vērā mūsdienu steidzīgo ikdienu, ir ātra un ērta. Latvijā ir spēcīgas dažādu produktu saldēšanas tradīcijas un ne vienā vien mājā ar ledusskapi vien nepietiek – tiek iegādāta papildu saldētava vai saldēšanas kamera. Tomēr veikalā nopērkamās saldētās, gatavās maltītes tiek skatītas ar aizdomām. Saldēta pārtika lielākoties asociējas ar ledusskapī atrodamām un uzsildāmām sagatavēm, bet tā jau ir vakardiena, jo šobrīd Latvijas tirgū kvalitatīvu saldēto maltīšu piedāvājums ir audzis un īpašā saldēšanas tehnoloģija ļauj ēdienu mājās baudīt tā, it kā tas būtu tikko pasniegts restorānā. Lai ēdienu ilgstoši saglabātu baudāmu, vairs nav nepieciešami hidrogenēti tauki, nātrijs vai citas piedevas,” stāsta “10Hits”, uzņēmuma, kas piedāvā veselīgas saldētas maltītes, vadītājs Ivars Grīnbergs.