Sāksim vasaru ar zemenēm. Aicinām Latvijas augļkopjus palīdzēt
Šī gada 2. un 3. jūlijā Rīgā tradicionālais Zemeņu festivāls sauks kopā zemeņu audzētājus un ēdājus. Tādēļ Latvijas Augļkopju asociācija aicina pieteikties augļkopjus – lai varētu nodrošināt bagātīgus degustāciju galdus, lai zinošu Latvijas augļkopju vadībā festivāla apmeklētāji varētu iepazīties ar dažādajām zemeņu šķirnēm.
Jūniju var dēvēt par īstāko zemeņu mēnesi – dārzos uzzied zemeņu stādi un nogatavojas šīs brīnišķīgās un veselīgās ogas, kas garšo kā maziem, tā lieliem. Aizvien lielāku popularitāti pilsētās iemanto zemeņu audzēšana ne tikai dārzos, bet arī balkonos un lodžijās. Zemenes var audzēt podiņos un kastītēs, var izvēlēties tādas šķirnes, kas ražo visas vasaras garumā – augļkopji noteikti ieteiks piemērotāko šķirni.
Uztura speciālisti norāda, ka vislabāk zemenes lietot uzturā svaigas, jo termiski apstrādājot zudīs tajās esošie vitamīni. Svaigas zemenes, zemenes ar pienu, jogurtu, cukuru, saldējumu vai šokolādi, zemenes kūkās vai dažādos kokteiļos – ir tik daudz dažādi veidi, kā ar tām mieloties. Kombinējiet tās ar citiem augļiem un ogām, piemēram, banāniem, ananāsiem, āboliem, mellenēm u.c. Pievienojiet svaigas zemenes pagatavotai gaļai, zivīm, svaigiem salātiem, lapu dārzeņiem, pilngraudu produktiem, tā nodrošinot ikdienā vajadzīgos vitamīnus un vielas.
Karstajās vasaras dienās var sagatavot pavisam vienkāršus zemeņu kokteiļus, sablenderējot dažādas sastāvdaļas:
saldējumu, ananāsu sulu, banānu, zemenes,
pienu banānu, zemenes, persiku un apelsīnu sulu,
pienu, zemenes un cukuru pēc garšas,
jogurtu, saldējumu, pienu un zemenes utt.
Īpaši atspirdzinošu un slāpju veldzējošu kokteili iegūsiet, sablenderētām zemenēm pievienojot mazliet citrona sulas, cukura un ledus, var pievienot arī svaigas piparmētru lapiņas. Lieliskus desertus karstajā vasaras laikā var pagatavot, izmantojot svaigas zemenes – mazos porciju trauciņos ar kociņu sasaldējiet pagatavoto ogu masu:
ņem vienādās daļas zemenes un meloni, sasmalcina gabaliņos, pievieno mazliet apelsīnu sulu,
pāris krūzēm zemeņu pievieno nepilnu krūzi zemeņu jogurta, pāris ēdamkarotes pūdercukura, sablenderē,
mango, persikam, saujai zemeņu pievieno mazāk kā puskrūzi saldā krējuma, visu sasmalcina gabaliņos vai sablenderē,
pāris krūzēm zemeņu pievieno sauju piparmētru lapu, medu vai cukuru pēc garšas, viena laima sulu, visu sablenderē.
Sablenderēto masu var ielikt lielākā traukā, ievietot saldētavā un ik pēc apm. 30 minūtēm apmaisīt, pēc pāris stundām iegūsiet spirdzinošu desertu. Iesakām improvizēt un zemenes kombinēt ar tādiem augļiem un ogām, kā arī piedevām, kādas jums ir pieejamas un garšo.
Zemenes satur nepieciešamos A, B9, C un K vitamīnus, kā arī dzelzi, tajās ir 90% ūdens. Šī oga ir antioksidējoša un var mazināt sirds-asinsvadu slimības un dažu vēža formu risku. Zemenes var palīdzēt samazināt lieko svaru un ir ieteicams tās lietot ikdienas uzturā arī maziem bērniem un veselīga dzīvesveida piekritējiem. Tās var uzlabot vielmaiņu, normalizēt asinsrites darbību, var stiprināt imunitāti. Uztura speciālisti iesaka cilvēkam gadā apēst apmēram 4 kilogramus svaigu zemeņu.
Latvijas Augļkopju asociācija
Pasākums, kas finansēts ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas atbalstu.
Līga Bērziņa,
projekta vadītāja