Produkti, kas nostiprina locītavu veselību
Nepietiekamas uzturvielas, ģenētika, vecums un ikdienas ieradumi var kaitēt tavām locītavām, būtiski ierobežojot tavus ikdienas ieradumus un spēju kustēties. Iekļauj ēdienkartē produktus, kas nostiprinās tavu locītavu veselību.
Locītavu sāpes un iekaisumi jau sen vairs nav tikai pusmūža cilvēku problēma – tie arvien biežāk piemeklē arī jauniešus un pat mazus bērnus, radot nopietnas veselības problēmas. Locītavās nav asinsvadu, tāpēc vielu apmaiņa var notikt, tikai kustinot locītavu – viens no būtiskākajiem locītavu sāpju rosinātājiem ir mazkustīgs dzīvesveids. Tomēr locītavu sāpes var izraisīt dažādi faktori – traumas, regulāra pārslodze, muskuļu vājums, neārstēti iekaisumi un nepilnvērtīgs uzturs. Nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm, neaizmirsti uzņemt pārtikas produktus, kas padarīs tavas locītavas stiprākas.
Apelsīni
Zinātnieki norāda, ka, astoņas nedēļas lietojot uzturā apelsīnu un iejaucot smūtijā to mizas, ievērojami mazinās locītavu sāpes un sarūk iekaisuma savienojumu līmenis organismā.
Lasis
Šī okeāna zivs ir lielisks Omega-3 taukskābju avots. Šī vērtīgā viela veicina virkni ķermeņa reakciju, kas veicina locītavu iekaisuma mazināšanos. Īpaši noderīga tā ir tiem, kas sirgst ar artrītu. Pētījumi liecina, ka cilvēki, kas ik dienu uzņem zivju eļļu, var samazināt pretsāpju medikamentu devu.
Olīveļļa
Katānijas universitātes pētnieki apgalvo, ka uz locītavu veselību labvēlīgi iedarbojas augstākā labuma neapstrādāta olīveļļa. Astoņas nedēļas tā tika pievienota ēdienam, ko ēda žurkas ar locītavu traumām. Pēc tam zinātnieki secinājuši, ka žurkām bijis ievērojami augstāks noteikta proteīna līmenis, kas aizsargā skrimšļus, kalpojot kā smērviela.
Kefīrs
Kefīra sastāvā atrodamas vērtīgas veselīgās baktērijas, kas mazina iekaisumu un locītavu stīvumu. Izvēlies nesaldinātu un dabīgu kefīru.
Kurkuma
Sešas nedēļas lietojot kurkumas ekstraktu, locītavu sāpes samazinās līdzīgi, kā tas būtu noticis, ik dienu lietojot 800 miligramus ibuprofēna, liecina pētījumi. Kurkuma ir spēcīgs antioksidants, kas samazina iekaisuma procesus skrimšļa šūnās.