Produkti, kas ļaus tev ilgāk justies paēdušam
Iekļauj ēdienkartē šos produktus, lai ilgāk saglabātu sāta sajūtu un nejustu izsalkumu jau stundu pēc maltītes.
Čia sēklas
Čia sēklas, ko iegūst no Spānijas salvijas, ir viena no vērtīgākajām veselīgas ēdienkartes sastāvdaļām. Tās spēj absorbēt 12 reižu vairāk ūdens nekā pašas sver, tādējādi veicinot sāta sajūtu.
Šīs sēklas tāpat palīdz uzturēt organismā nepieciešamo ūdens līmeni, līdz ar to ķermenis efektīvāk absorbē uzņemtās barības vielas. Čia sēklās ir 20% vērtīgo olbaltumvielu, kas ir daudz vairāk nekā gaļā un piena produktos, ievērojams daudzums veselīgo taukskābju, antioksidantu, šķiedrvielu, dzelzs, magnija, kalcija un citu vērtīgu vielu.
Čia sēklām nepiemīt izteikta garša un aromāts, tāpēc to var lietot kā piedevu teju ikvienam ēdienam.
Auzu pārslas
Auzu pārslas spēj sniegt tev nepieciešamo enerģiju un lieliski novērš izsalkumu vēl ilgi pēc maltītes. Tā ir lieliska brokastu izvēle, īpaši pievienojot tām čia sēklas. Pietam auzu pārslas satur arī virkni citu vērtīgu vielu, kas sniegt tavam organismam nepieciešamās uzturvielas – šķiedrvielas, olbaltumvielas, minerālvielas un citas.
Auzu pārslas parasti ir dažāda veida – lēni vārāmās pārslas iegūst, graudus saspiežot, savukārt ātri vārāmās – samaļot un saspiežot vai sagriežot graudu vairākās daļās un pēc tam apstrādājot ar tvaiku. Šīs pārslas uzturvērtības ziņā praktiski neatšķiras, taču ātri pagatavojamās ir vieglāk sagremojamas, līdz ar to nenodrošina tik ilgstošu sāta sajūtu kā lēni pagatavojamās pārslas.
Bumbieri, apelsīni un citi augļi
Ābolu, bumbieru un citu augļu sastāvā atrodams pektīns – šķīstoša šķiedrviela, kas palīdz uzlabot gremošanu, izvadīt no organisma taukus, pazemina holesterīna līmeni un regulē cukura uzsūkšanos organismā. Šo augļu šķiedrvielas rada sāta sajūtu.
Augļus nepieciešams ēst ar visu mizu – tās saturā ir vērtīgi antioksidanti, kas mazina vēža saslimšanas risku un novērš artēriju bojājumus.
Mieži
Arī miežiem piemīt spēja absorbēt ūdeni un, līdzīgi kā čia sēklas un auzu pārslas, tie spēj uz ilgu laiku radīt sajūtu, ka esi paēdis. To patīkamā aromāta un interesantās faktūras dēļ mieži ir īpaši laba piedeva dažādiem salātiem, zupām un otrajiem ēdieniem.
Briseles kāposti
Briseles kāposti pieder krustziežu dārzeņu dzimtai. Tie ne tikai rada sāta sajūtu, bet arī attīra organismu un lieliski noder vēža profilaksei.
Pupiņas
Dažāda veida pupiņas ir vērtīgs antioksidants un, pateicoties to augstajam olbaltumvielu saturam, pupiņas var izmantot kā galveno salātu sastāvdaļu, aizvietojot gaļu. Tajās atrodamās šķiedrvielas palīdzēs tev ilgstoši neizjust izsalkumu