Produkti, kas izraisa zobu emaljas eroziju
Foto: pixabay.com
Dažādas skābes, kas atrodamas pārtikas produktos, nonākot uz zobiem, padara to emalju mīkstāku un ar laiku veicina tās noārdīšanos. Uzzini, no kuriem produktiem nepieciešams īpaši uzmanīties!
Ja zobu emalja ir kļuvusi mīksta, tā, tīrot zobus, pakāpeniski kļūst arī plānāka. Ar laiku šīs izmaiņas ietekmē tavu zobu formu, faktūru un izskatu. Erozijai nav noteiktu simptomu – tas var būt viegls zobu jutīgums, kā arī nopietnas un redzamas plaisas uz zobu virsmas. Siekalas cenšas neitralizēt skābes, lai atjaunotu dabisko līdzsvaru mutē, tomēr dažādu produktu ietekmē tās nespēj darboties pietiekami ātri.
Tev nav jāaizslēdz šie produkti no savas ēdienkartes – vairums ir veselīgi un sniedz tavam ķermenim tam nepieciešamās uzturvielas. Tomēr pēc to ēšanas nepieciešams izskalot muti ar tīru ūdeni. Tā kā šie produkti var saglabāt savu iedarbību līdz pat stundai, netīri zobus, kamēr emalja vēl ir mīksta – dari to vēlāk.
Lielākā daļa ogu un citrusaugļu
Emalju bojājošās skābes atrodamas apelsīnos, citronos, greipfrūtos, zemenēs, mellenēs, dzērvenēs un avenēs, kā arī šo augļu un ogu sulās. Ogas un citrusaugļi ir lieliski antioksidanti, sniedz organismam nepieciešamos vitamīnus un citas vērtīgas uzturvielas, taču pēc to ēšanas nepieciešams pievērst papildu uzmanību savai mutes veselībai.
Jogurts un skābais krējums
Šajos piena produktos ir augsts pienskābes saturs, kas izraisa eroziju.
Marinēti produkti
Arī etiķis, ko pievieno marinādēm kaitē tavai zobu emaljai, to vājinot un izraisot zobu jutīgumu.
Gāzēti dzērieni
Veselīgā uztura plānā gāzētu dzērienu lietošana dažādu iemeslu dēļ ir ierobežota – tie veicina aptaukošanos un virkni dažādu saslimšanu. Tāpat tie postoši iedarbojas uz zobu emalju, iekrāso to un izraisa kariesu.